USA: – Syria vil aldri få tilbake Raqqa

0

Washington gir seg ikke. USA har i årevis ført en ulovlig krig mot Syria, både skjult og åpent. I det siste deltar USAs styrker direkte i krigen ikke minst alliert med de kurdiskledede SDF. USA har etablert mange flybaser i det nordlige Syria, og planen er åpenbart å etablere en kurdisk enklave i Nordøst-Syria.

Etter at styrkene til IS er nedkjempet i Raqqa og de ledende IS-medlemmer evakuert av amerikanerne, har lederen for USA-koalisjonen, Brett McGurk, besøkt Raqqa. Han møtte Omar Aloush og Laila Mustafa fra SDF. På SDFs nettsider blir McGurk sitert slik:

«Det syriske regimet vil aldri få fotfeste i nord.»

USA-kommandanten og SDF-lederne understreket alliansen dem i mellom og antyder at USA vil være villig til å støtte SDF i en krig mot Syrias myndigheter.

USA har etablert en serie med ulovlige flybaser i det nordøstlige Syria. Tyrkia er så forbannet på dette at de har lekket posisjonene til 10 hemmelige USA-baser i landet.

The Daily Beast skriver:

The list published by the Anadolu news agency points to a U.S. presence from one end to the other of the Kurdish self-administration region—a distance of more than 200 miles. The Anadolu news agency even listed the number of U.S. troops in several locations and in two instances stipulated the presence of French special forces.

Den detaljerte oversikten til Anadolu finnes her.

Nyhetsbyrået skriver blant annet om de to flybasene i Rojava som vi har omtalt tidligere her på steigan.no. Tyrkias statsminister, Binali Yildirim, advarte USA om at forholdet mellom de to landa står i fare, dersom kurdiske styrker deltar i erobringa av Raqqa, meldte AP. Og nå har jo det skjedd.

Donald Trumps pressesekretær, Sarah Huckabee Sanders, er så freidig at hun beskylder Syria for å hindre kampen mot IS i Syria. Hun snakker også om en «politisk overgang i Syria», altså det gamle regimeskiftemantraet til Hillary Clinton, bare sminket for anledningen. USA fortsetter å opptre som om de har noen som helst rett til å etablere seg i sjølstendige nasjoner og dele dem opp etter eget forgodtbefinnende.

Alt tyder på at det går mot en konfrontasjon mellom SDF og den syriske hæren, fordi Syria ikke vil akseptere at landet deles opp slik. Den syriske hæren har krysset Eufrat og nedkjempet strategisk viktige IS-posisjoner der. Hæren rykker også fram mot det viktige Omar-oljefeltet, som også SDF ønsker å erobre.

 

Les også: Vil USA velge kurderne og droppe Tyrkia?

Forrige artikkelDen nye kalde krigen er allerede farligere enn forgjengeren
Neste artikkelTyskland: Massiv insektdød truer økosystemet
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).