Ungarn la ned veto mot NATO-toppmøte i Ukraina

9

Regjeringa i Ungarn har lagt ned veto mot det planlagte NATO-toppmøtet i Ukraina. Dette sa den ungarske utenriksministeren Peter Szijjarto i en uttalelse 27. oktober 2017.

Szijjarto tilføyde at det ikke finnes noen måte å omgå det ungarske vetoet på, siden det trengs en enstemmig beslutning for å innkalle møte i NATO-Ukraina-kommisjonen.
Det som har utløst det ungarske vetoet er den nye språkloven i Ukraina. Loven forbyr undervisning i minoritetsspråk, og dette oppfatter Ungarn som et «dolkestøt i ryggen». Ungarsk er et av minoritetsspråkene i Ukraina som vil bli rammet av den nye loven.
Inntil nylig har Ungarn vært blant de fremste støttespillerne til regimet i Kiev, men forbudet mot minoritetsspråk fikk Budapest til å snu trill rundt.
Loven rammer hundretusener av barn i Ukraina. Flertallet av dem er russiske, men det er også rumenske, ungarske, moldoviske og polske minoriteter som rammes.
På grunn av denne loven vil Ungarn ikke godta at Ukraina skal bli medlem av NATO.

Szijjarto sa også at Ungarn vil blokkere alle saker som er viktige for den ukrainske regjeringa i alle internasjonale fora inntil denne språkloven er opphevet. Det viktigste av disse foraene utenom NATO er EU, der Ungarns også kan skape problemer for Ukraina.
Kiev-regimets diskriminering mot minoriteter kan ikke ha kommet som en direkte overraskelse på regjeringa i Ungarn. Som kjent var det vedtaket om å forby russisk som utløste opprøret i Donbass.

Den bærende ideologien til Kiev-regimet er en ukrainsk ultranajonalisme. Språkloven er et uttrykk for denne ideologien. De mest konsekvente representantene for denne ideologien er nazistene. Denne ultranasjonalismen, som legger vekt på å skape et «etnisk rent» Ukraina, går tilbake til naziorganissasjonen OUN og ledere som Stepan Bandera.

I dag er OUN og Bandera nasjonalhelter i Ukraina, og deres ultranasjonalisme kommer til uttrykk i mye av Kiev-regimets politikk, slik som i denne språkloven.

Etter at den ungarske utenriksministerens uttalelse ble kjent, har NATO sagt at det «ikke var planer om å holde et toppmøte i Kiev». Og det kan man jo tro, hvis man vil.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


9 KOMMENTARER

  1. Dette høres ut som veto på overtid. Først når Ukraina rammer Ungarns interesser direkte, så reagerer Ungarn. Uansett er det bra at noen av NATO-landene reagerer.

  2. Nok et eksempel på den positive og fredsskapende tendensen til disintegrasjon av den rasistiske konstruksjonen som går under navnet «Vesten».

        • Steigan bruker uttrykket «naive og lettlurte liberalere og venstreorienterte», i en annen artikkel her. Jeg er fristet til å bruke det på deg ettersom du ikke har skjønt hva begrepet benyttes til.

  3. Nå er vel et av premissene for NATO-medlemskap at det ikke skal herske disputt om landets grenser. Søknad avslått! For et jævla påfunn!

  4. Ukrainsk ultranajonalisme er vokset frem med massiv støtte fra NATO, EU og CIA (ligesom de fascistoide grupperinger i Baltikum, Polen, Ungarn og Georgien). Nu ser vi så indre konflikt mellem de nationale NATO støtter.
    «Ethvert rige i splid med sig selv lægges øde» (Matt. 12, 25.)

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.