Samarbeider norske soldater med IS i Syria?

0

Har USA-alliansen, der Norge deltar, solgt våpen til IS i Syria? Assad Assalem, som er en syrisk opprørsoffiser og etterretningsekspert, har sammen med 40 andre geriljakrigere hoppet av fra ”opprørerne”. I et intervju med Rossiya-24 hevder han at grunnen til at de hoppet av var at de oppdaget at amerikanerne slett ikke kjempet mot IS, snarere tvert om.

Assalem sa:

”Da vi oppdaget at sjefen for vår avdeling solgte våpen til terroristene i IS, rapporterte vi dette til den amerikanske ledelsen for basen. Men ingen tiltak ble foretatt som en følge av denne innrapporteringen. Amerikanerne økte bare støtten til personen som var blitt utnevnt til vår sjef, og som stod for handelen med IS. Og når det gjaldt våpen, solgte han alt mulig, alt vår avdeling hadde tilgang til. Amerikanskproduserte automatgeværer M16 og M4, granatkastere, maskingeværer og annet krigsmateriell.”

”Ved basen Et-Tanf trente amerikanske og norske instruktører krigerne. [- – -] De sa til krigerne at de skulle kjempe mot IS, men Magaur es-Saura-avdelingen [som Assalem selv hadde tilhørt] gjennomførte ingen krigsoperasjoner mot den såkalte islamske staten. Amerikanske offiserer brukte gruppen for å sikre tilstedeværelsen av landstyrker tilknyttet den amerikanskledede vestlige koalisjonen i Sør-Syria.”

Hvis dette er sant reiser det ytterligere alvorlige spørsmål ved den norske deltakelsen i krigen i Syria. Fra før av er den norske krigsdeltakelsen ulovlig etter internasjonal rett fordi den ikke er godkjent av Syrias lovlige regjering. Damaskus har tvert om fordømt denne innsatsen.

Påskuddet til regjeringa Solberg for at Norge deltar i USA-alliansen er at våre styrker skal bekjempe IS, så hvis det viser seg at de norske soldatene dessuten deltar i en operasjon som gir direkte støtte til IS, så har statsministeren mye å svare for.

Siden Assad Assalem er intervjuet av en russisk TV-stasjon, må det la seg gjøre for norske kontrollmyndigheter og norske medier også å intervjue ham for å se om det lar seg gjøre å få verifisert påstandene. Og dersom dette viser seg å stemme er det opplagt en sak for kontrollkomiteen i Stortinget. Har statsministeren ført Stortinget bak lyset? Hva vet forsvarsministeren om dette?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelBarnevern som lukrativ business
Neste artikkelUkraina kjøper kull til overpris i USA
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).