Saakashvilis «marsj mot Kiev»

0

Den tidligere georgier og nå statsløse Mikheil Saakashvili har erklært at han har innledet sin «marsj mot Kiev» i en frivillig eller ufrivillig parallell til Musolinis marsj mot Roma. 

Den russiske nettavisa vz.ru skriver:

Ekspresident i Georgia og tidligere guvernør i Odessa-regionen Mikheil Saakashvili sa at han skulle ankomme i Kiev den 19. september, og da ville byen bli «raskt reddet».

«Jeg vil gå gjennom flere flere byer, så vil vi dra til Kiev. Og dette blir begynnelsen.»

Pro-Maidan-avisa Kyiv Post skriver:

The UN monitoring mission on human rights in Ukraine is monitoring the situation around the deprivation of Ukrainian citizenship and the return of the leader of the New Forces Movement political party, ex-head of Odesa Regional State Administration Mikheil Saakashvili to Ukraine.

Det hele kunne oppfattes som en dårlig såpeopera, hvis det ikke skjedde i akkurat Ukraina, der såpeopera er normen for det politiske livet.

Porosjenko og Saakashvili var studiekamerater og de har vært nære allierte. Det var Porosjenko som brakte Saakashvili til Ukraina og gjorde ham til guvernør i Odessa-regionen, som er kjent for sin omfattende økonomiske kriminalitet, og som den korrupsjonsiktede georgieren angivelig skulle rydde opp i. Noe opprydding ble det ikke. Han gikk av og kom med en del sterke uttalelser om regimet i Ukraina. Han sa Yalta European Strategy forum i Kiev at “Ukraina de facto styres av en skyggeregjering der oligarkene trekker i trådene”.

Kyiv Post siterer ham videre:

We certainly have the reality of some kind of shadow, parallel government,” … “You can describe Ukraine as a joint-stock company owned by oligarchs… Every oligarch owns his own judges, prosecutors and paramilitary units.

Av barn og fulle folk… Dette er jo en nokså eksakt beskrivelse av Ukraina av i dag – fra en som ser ut til å ønske at han var en av dem.

Saakashvili har alliert seg med Lvivs borgermester Andriy Sadoviy, og svindeldømte Julia Timosjenko, og det sies at han nå også skal ha fått med seg oligarken Ihor Kolomoiskij på laget. Kolomoiskij har dobbelt statsborgerskap Israel-Ukraina og har forbindelser til noen av de fascistiske brigadene. Han har egen hird og har truet med å bruke den mot presidenten. Porosjenko og han har hatt en bitter strid om oljeselskapet Ukrnafta, en strid presidenten vant.

Men hvilken fraksjon har støtte i Washington og fra Donald Trump? Trump og Saakashvili forsøkte å gjøre forretninger sammen for noen år siden og Trump har et anstrengt forhold til Porosjenko, siden den ukrainske oligarkpresidenten gikk så kraftig ut til støtte for Hillary Clinton.

Følg med i neste episode av Ukraina Soap.

Forrige artikkelHistoriens kraftlinjer
Neste artikkelTysklands sjefsanklager vurderer USAs ulovlige våpentransport til Syria
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).