Demonstrasjoner mot arbeidslivsloven i Frankrike

0

Fagbevegelsen i Frankrike tok til gatene igjen 12. september 2017. Det er kampen mot Emmanuel Macrons arbeidslivslov, den såkalte Loi Travail XXL, det gjelder. Presidenten, som Jonas Gahr Støre har så stor sans for, forsetter sitt arbeid med å liberalisere fransk arbeidsliv og undergrave restene av den franske velferdsstaten.

400.000 demonstranter i hele Frankrike sier landsorganisasjonen CGT, 226.000 sier politiet. 60.000 i Paris sier CGT, 24.000 sier politiet. Etter valget til nasjonalforsamlinga i juni kan Macron nærmest gjøre som han vil. Med 15% av franske stemmeberettigete bak seg fikk han total kontroll over parlamentet. Uansett om fagbevegelsens tall skulle stemme, så er det milevidt unna det som trengs for eventuelt å stoppe loven.

Det er dessuten sprekker i motstandsfronten mot loven. Mens fagbevegelsen altså mobiliserte til den 12. september har Jean-Luc Mélenchon og hans France Insoumise, «Frankrike som ikke gir seg», valgt å mobilisere til 23. september.

«Men hvorfor pokker to demonstrasjoner?» spør Le Figaro.

Mélenchon og hans folk mobiliserer under parolen «Kamp mot det sosiale kuppet». Men fagbevegelsen mobiliserer ikke til den demonstrasjonen. Det ser altså ut til at det er et stykke fram til at styrken i gatene vil kunne hindre Macron i å gjennomføre sine planer. Og det til tross for at presidentens popularitet raser nedover i rekordfart. En meningsmåling i september viser 37% oppslutning om Macron og 58% som ikke har tillit til ham.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelKnusende nederlag for Støre, svekket Solberg
Neste artikkelVerdens rikeste kontinent er også det fattigste
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).