Den islamske staten er påført mange viktige nederlag til stor bekymring for Saudi-Arabia

7

Den islamske staten taper på alle fronter og Saudi-Arabias strategi for å styrte Assad er langt på vei knust. Det er en kort oppsummering av situasjonen i Syria.

Meldinger fra Syria er entydige; jihadistene i Da’esh / IS taper nå på de fleste fronter. Den syriske armeen har erobret flere viktige stillinger i Homs-provinsen. Den syriske hæren og deres allierte har også tatt viktige støtte punkter ved Eufratfloden nær Raqqa. Etter at IS har hatt ganske ubestridt kontroll over landsbygda i Deir Ezzor-provinsen har den syriske hæren rykket inn der og påført jihadistene betydelige nederlag.

Den islamske statens territorium i Syria er redusert kraftig gjennom disse offensivene og alt tyder på at deres dager i Syria er talte. Men det kan ta mer en ett år å rydde ut de siste lommene av IS-kontroll.

Andre meldinger fra Midtøsten tyder på at Saudi-Arabia er i ferd med å innse nederlaget for sin Syria-strategi. Landets utenriksminister, Adel Al Jubeir , ble sitert på at landet hadde gitt opp å styrte Bashar al-Assad. Dette ble seinere dementert.

Men Saudi-Arabia er i en presset posisjon etter at Donald Trump har erklært at han har beordret CIA til å avslutte den hemmelige operasjonen til støtte for «opprørerne». Det er en betydelig innrømmelse av nederlag for regimeendringsstrategien som ble lagd under daværende utenrikksminister Hillary Clinton.

Det betyr ikke at USA er ute av krigen i Syria. Forsvarsminister James «Mad dog» Mattis ga, av alle steder, et svært ååpenhjertet intervju til ei studentavis der han på spørsmål fra journalisten Teddy uttalte:

«Well we have a lot more than just special forces up there. We got air force there, Naval forces there, we have Army and Marines in various countries helping to put the pressure on them, bring fire support to bear. We’ve got advisors in what we call Forward Air Controllers (FAC) and what those are, Teddy, are the guys in, they’re usually pilots or trained to call these air support and they’re right on the front line.»

Så USA har «støvler på bakken» i aller høyeste grad. Og alt dette er fullstendig ulovlig etter internasjonal lov. Men som kjent bryr ikke USA seg så mye om internasjonal lov når det gjelder seg søl. Men det går fram av intervjuet at disse styrkene ikke vil prøve å kjempe direkte mot regjeringa i Syria, men bare ha en støttefunksjon. Mattis: «Because we’re not engaged in the fight to get rid of Assad…»

For Saudi-Arabia har krigen i Syria hele tida handlet om kontrollen over energimarkedet. Landets fremste rival her er Iran. Saudi-Arabia ønsker å kontrollere oljesalget til Europa og hindre Iran i å bli en strategisk leverandør av gass fra feltet South Pars i Persiabukta. En slik rørledning ville kunne gå gjennom Syria til Middelhavet, men ikke så lenge jihadistene kontrollerer de strategiske områdene på veien dit.

Saudi-Arabia og USA har et skjebnefellesskap siden oljekrisa i 1973. Fra da av har USAs dollar vært holdt oppe av petrodollarsystemet. Internasjonal handel i olje har foregått i dollar, og alle som vil kjøpe olje, må først kjøpe dollar. Et brudd i dette systemet kan føre til at Saudi-Arabias nøkkelposisjon blir blir tapt og at dollarens hegemoni blir brutt.

Derfor sitter det veldig langt inne for Saudi-Arabia å innrømme nederlag for «Assad må gå»-strategien. Samtidig har Syrias framganger i krigen gjort det klart at dagen for jihadistenes endelige nederlag i landet nærmer seg med raske skritt.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


7 KOMMENTARER

 1. Det er vel ikke rart at IS taper på alle fronter siden et ikke er noen som støtter dem, og alle angriper dem. Det kunne man ha sagt på forhånd. Saudis støtte skal visst også være delvis. De har visst en parasittleder som støtter slike Gudsutryddende mordere.

 2. Det kan se ut som Trump prøver å stikke kjepper i hjulene for neo-con og for Deep State.
  Det som har skjedd i bla Mosul er vel egentlig en regelrett nedslaktning av IS soldater og deres tilhengere? Etter dette vil det nærmest være utenkelig at IS vil være villig til å kjempe for å ivareta Saudi Arabias interesser og USAs interesser, når de vet at de i neste omgang vil bli massakrert av sine tidligere støttespillere? (Og lignende skjedde vel i sin tid også i Afghanistan). Resultatet er at IS ikke lenger er et redskap som USA kan bruke. Utgangen av saken kan bli at IS isteden retter sin krigføring mot Saudi Arabia på lik linje med det Al-Qaida tidligere har gått inn for (det er her kalifatets kjerneområder ligger). Saudi Arabias svake punkt er for tiden krigen i Jemen, et nederlag her kan spre seg videre til selve Saudi Arabia.

 3. Det ser ut som USA er på veg mot nederlag i enda ein imperialistisk omfordelingskrig i Midt-Austen. IS og andre jihadistgrupper som USA la vekstgrunnlaget for, og som Saudi-Arabia, Qatar, Tyrkia m.fl. har gitt økonomisk og militær hjelp til, mistar nye område kvar dag.

  Eg syns artikkelen har ein viktig mangel: Ingen omtale av SDF (Dei syriske demokratiske styrkane). SDF påførte IS det første nederlaget i Kobane i januar 2015 og har seinare jaga IS ut av storparten av områda aust og nord for Eufrat. Pluss eit mindre område vest for Eufrat, rundt Byen Manbij.

  Dette kartet – som eg trur i hovudsak viser situasjonen på bakken – viser området IS kontrollerte i juni 2015:

  http://syria.liveuamap.com/en/time/01.06.2015

  Og dette er frontlinjene i dag:
  http://syria.liveuamap.com/en/time/07.08.2017

  Oppgåva med «å rydde ut de siste lommene av IS-kontroll» blir ein viktig og langvarig del av den militære oppfølgjinga. Meir og mindre hemmelege celler frå IS- og andre jihadistgrupper kjem nok til å vere langt meir seigliva, både i Midt-Austen og i Europa. Dei driv terror utan å kontrollere territorium.

  • Med i bildet hører jo dessverre at SDF er USA-alliert og at USA har minst ti militære baser i dette området.

   • Ja, det høyrer med.

    Og det er all grunn til å diskutere/sette søkelys på forholdet mellom SDF og dei ulike krigførande partane i Syria. For å få til det, er det grunn til å beskrive både det ein syns er bra og det ein syns er dårleg hos SDF.

    Regjeringshæren si framrykking mot Deir ez-Sour i dei siste vekene tyder på at det er ei viss forståing mellom dei og SDF. På det viset at regjeringshæren rykkar fram mot IS/Deir ez-Sour utan å gå inn på dei områda som SDF-kontrollerer.

 4. Fake news igjen på nrk.
  USA vurderer droneangrep mot IS, Står det. Anonyme kilder i det amerikanske forsvaret.
  Det skal være på den suverene staten Fillipinene de ønsker dette og det skal angivelig skje i samarbeid med filippinske myndigeheter.
  Dette er lite troverdig basert på hva vi vet om USA og IS fra tidligere. Vi ser at land som USA har problemer med å kontrollere får besøk av IS. Imperiet betaler dem og sørger for logistikk støtte, våpen osv.

 5. Basert på tidligere kunnskap innhentet bla av Romelsjø stilles det spørsmål ved legimiteten av alle disse syriske såkalte motstandsgruppene. FSA, SDF osv. Det kan jo hende Steigan like som meg har en anelse om at noen av dem er veldig små eller kun eksisterer på papiret. Det er mye propaganda taktikk i denne krigen med skifting av flagg og påskudd for både det ene og det andre. Folkvord skal ha kred for at han våger å besøke noen av disse områdene.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.