Den islamske staten er påført mange viktige nederlag til stor bekymring for Saudi-Arabia

0

Den islamske staten taper på alle fronter og Saudi-Arabias strategi for å styrte Assad er langt på vei knust. Det er en kort oppsummering av situasjonen i Syria.

Meldinger fra Syria er entydige; jihadistene i Da’esh / IS taper nå på de fleste fronter. Den syriske armeen har erobret flere viktige stillinger i Homs-provinsen. Den syriske hæren og deres allierte har også tatt viktige støtte punkter ved Eufratfloden nær Raqqa. Etter at IS har hatt ganske ubestridt kontroll over landsbygda i Deir Ezzor-provinsen har den syriske hæren rykket inn der og påført jihadistene betydelige nederlag.

Den islamske statens territorium i Syria er redusert kraftig gjennom disse offensivene og alt tyder på at deres dager i Syria er talte. Men det kan ta mer en ett år å rydde ut de siste lommene av IS-kontroll.

Andre meldinger fra Midtøsten tyder på at Saudi-Arabia er i ferd med å innse nederlaget for sin Syria-strategi. Landets utenriksminister, Adel Al Jubeir , ble sitert på at landet hadde gitt opp å styrte Bashar al-Assad. Dette ble seinere dementert.

Men Saudi-Arabia er i en presset posisjon etter at Donald Trump har erklært at han har beordret CIA til å avslutte den hemmelige operasjonen til støtte for «opprørerne». Det er en betydelig innrømmelse av nederlag for regimeendringsstrategien som ble lagd under daværende utenrikksminister Hillary Clinton.

Det betyr ikke at USA er ute av krigen i Syria. Forsvarsminister James «Mad dog» Mattis ga, av alle steder, et svært ååpenhjertet intervju til ei studentavis der han på spørsmål fra journalisten Teddy uttalte:

«Well we have a lot more than just special forces up there. We got air force there, Naval forces there, we have Army and Marines in various countries helping to put the pressure on them, bring fire support to bear. We’ve got advisors in what we call Forward Air Controllers (FAC) and what those are, Teddy, are the guys in, they’re usually pilots or trained to call these air support and they’re right on the front line.»

Så USA har «støvler på bakken» i aller høyeste grad. Og alt dette er fullstendig ulovlig etter internasjonal lov. Men som kjent bryr ikke USA seg så mye om internasjonal lov når det gjelder seg søl. Men det går fram av intervjuet at disse styrkene ikke vil prøve å kjempe direkte mot regjeringa i Syria, men bare ha en støttefunksjon. Mattis: «Because we’re not engaged in the fight to get rid of Assad…»

For Saudi-Arabia har krigen i Syria hele tida handlet om kontrollen over energimarkedet. Landets fremste rival her er Iran. Saudi-Arabia ønsker å kontrollere oljesalget til Europa og hindre Iran i å bli en strategisk leverandør av gass fra feltet South Pars i Persiabukta. En slik rørledning ville kunne gå gjennom Syria til Middelhavet, men ikke så lenge jihadistene kontrollerer de strategiske områdene på veien dit.

Saudi-Arabia og USA har et skjebnefellesskap siden oljekrisa i 1973. Fra da av har USAs dollar vært holdt oppe av petrodollarsystemet. Internasjonal handel i olje har foregått i dollar, og alle som vil kjøpe olje, må først kjøpe dollar. Et brudd i dette systemet kan føre til at Saudi-Arabias nøkkelposisjon blir blir tapt og at dollarens hegemoni blir brutt.

Derfor sitter det veldig langt inne for Saudi-Arabia å innrømme nederlag for «Assad må gå»-strategien. Samtidig har Syrias framganger i krigen gjort det klart at dagen for jihadistenes endelige nederlag i landet nærmer seg med raske skritt.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEt alternativt perspektiv på kampen i Syria
Neste artikkelIsrael vil stenge al-Jazeera
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).