Blackstone, Norske Skog og våpenindustrien

0

Det amerikanske investeringsfondet Blackstone selger seg kraftig ned i Norske Skog.

Blackstone har vært største eier i Norske Skog med en eierandel på 16%. Blackstone har også vært største långiver i selskapet.

Det som skapte åpningen for de amerikanske spekulantene var den oppkjøpspolitikken som Norske Skog hadde ført under ledelse av Jan Reinås da selskapet til slutt eide papirfabrikker i femten land og på alle kontinenter.

Øyvind Andresen skriver:

Amerikansk finanskapital begynte sine spekulasjoner mot Norske Skog etter at ledelsen i november 2015 offentliggjorde at de ikke klarte å betjene gjelda.

Da kjøpte det amerikanske investeringselskapet Blackstone, gjennom datterselskaper som GSO Capital Partners og Cyrus Capital, seg inn som største aksjeeiere. Blackstone Group ble også selskapets største kreditorer sammen med andre investerings- og hedgefond. …

Det er Blackstones toppsjef Stephen Schwarzman som sitter med makta til å bestemme utvikling — evt. avvikling – av norsk treforedlingsindustri. Forbes kåra i fjor Schwartzman (70) til Wall Streets mektigste mann. Han har en formue på 12 milliarder dollar. Han er økonomisk rådgiver for Trump og samtidig viktig bidragsyter til Clinton Foundation.

En av de store eierne i Blackstone er det norske Oljefondet. Fondet eier 1,01% av aksjene i Blackstone Mortgage Trust (BMT) for ca 248 millioner kroner.

BMT er en del av Blackstone Group som driver med oppkjøp av gjeld for så å selge den med profitt. De har blant annet tjent store penger på å kjøpe opp eiendomsgjeld som familier ikke klarte å betjene under finanskrisa.

Blackstone Group er dessuten store eiere i våpenindustrien og de var en av de store vinnerne i våpenkjøpsavtalen mellom USA og Saudi-Arabia. Saudi-Arabia skal etter avtalen investere 20 milliarder dollar i et investeringsfond som kontrolleres av Blackstone for å investere i infrastruktur i USA.

Financial Times skriver:

Saudi Arabia’s sovereign wealth fund is investing $65bn in foreign asset managers as part of a plan to diversify the economy away from oil. Nearly a third of that will be put into a fund run by Blackstone to invest in US infrastructure.

Så Oljefondet har sine etiske regler. Vi investerer ikke i våpenindustri, vi investerer i de selskapene som eier våpenindustrien – og som slakter industribedrifter når det passer dem. At dette også skjer i samarbeid med hodekapperne i Saudi-Arabia har vi ingen skrupler mot.

 

Les mer om spillet rundt Norske Skog her.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.