Blackstone, Norske Skog og våpenindustrien

0

Det amerikanske investeringsfondet Blackstone selger seg kraftig ned i Norske Skog.

Blackstone har vært største eier i Norske Skog med en eierandel på 16%. Blackstone har også vært største långiver i selskapet.

Det som skapte åpningen for de amerikanske spekulantene var den oppkjøpspolitikken som Norske Skog hadde ført under ledelse av Jan Reinås da selskapet til slutt eide papirfabrikker i femten land og på alle kontinenter.

Øyvind Andresen skriver:

Amerikansk finanskapital begynte sine spekulasjoner mot Norske Skog etter at ledelsen i november 2015 offentliggjorde at de ikke klarte å betjene gjelda.

Da kjøpte det amerikanske investeringselskapet Blackstone, gjennom datterselskaper som GSO Capital Partners og Cyrus Capital, seg inn som største aksjeeiere. Blackstone Group ble også selskapets største kreditorer sammen med andre investerings- og hedgefond. …

Det er Blackstones toppsjef Stephen Schwarzman som sitter med makta til å bestemme utvikling — evt. avvikling – av norsk treforedlingsindustri. Forbes kåra i fjor Schwartzman (70) til Wall Streets mektigste mann. Han har en formue på 12 milliarder dollar. Han er økonomisk rådgiver for Trump og samtidig viktig bidragsyter til Clinton Foundation.

En av de store eierne i Blackstone er det norske Oljefondet. Fondet eier 1,01% av aksjene i Blackstone Mortgage Trust (BMT) for ca 248 millioner kroner.

BMT er en del av Blackstone Group som driver med oppkjøp av gjeld for så å selge den med profitt. De har blant annet tjent store penger på å kjøpe opp eiendomsgjeld som familier ikke klarte å betjene under finanskrisa.

Blackstone Group er dessuten store eiere i våpenindustrien og de var en av de store vinnerne i våpenkjøpsavtalen mellom USA og Saudi-Arabia. Saudi-Arabia skal etter avtalen investere 20 milliarder dollar i et investeringsfond som kontrolleres av Blackstone for å investere i infrastruktur i USA.

Financial Times skriver:

Saudi Arabia’s sovereign wealth fund is investing $65bn in foreign asset managers as part of a plan to diversify the economy away from oil. Nearly a third of that will be put into a fund run by Blackstone to invest in US infrastructure.

Så Oljefondet har sine etiske regler. Vi investerer ikke i våpenindustri, vi investerer i de selskapene som eier våpenindustrien – og som slakter industribedrifter når det passer dem. At dette også skjer i samarbeid med hodekapperne i Saudi-Arabia har vi ingen skrupler mot.

 

Les mer om spillet rundt Norske Skog her.

Forrige artikkelUSA:s sanktioner: Symptom på en stormakt på nedgång
Neste artikkelHvem felte Norske Skog?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).