Tid for en uformell allianse mellom Tyskland og Kina?

4

Medier både i USA, Kina og Tyskland ser konturene av en uformell allianse mellom Tyskland og Kina. De to landene, som er henholdsvis den største og neststørste eksportnasjonen i verden, ser seg tjent med en nært samarbeid. Den økende kløfta mellom Tyskland og USA under Donald Trump, gjør også at Tyskland ser seg om etter nye allierte i global skala. Da er Kina et naturlig valg.

Bloomberg skriver:

The two industrial powerhouses of Asia and Europe are being nudged into an informal alliance to pick up the leadership baton that the U.S. is accused of having dropped since President Donald Trump’s inauguration earlier this year, according to diplomats and officials from several Group of 20 members. …

Ties between China and Germany have been strengthening for years, driven by common economic interests and unobstructed by the kinds of geopolitical rivalries that were complicating relations between Beijing and Washington long before Trump’s election. Germany needs markets for its high-end industrial machinery and motor vehicles, and China wants them — so much so it bought German robotics company Kuka AG.

Deutsche Wirtschafts Nachrichten  skriver at Kina har tilbudt Tyskland et «strategisk forbund».

President Xi Jinping sier at de to landene, som er henholdsvis den neststørste og fjerde syørste økonomien i verden, bør sørge for å samarbeide og ta ansvaret for fred og sikkerhet både globalt og i sine nærområder.

Kina utnytter «tomrommet» etter at Donald Trump har distansert seg fra sine europeiske partnere, og fra tysk side er det sterke objektive grunner til å samarbeide nært med Kina.

The Hill skriver:

Germany and China are expected to take up more of the leadership role long held by the United States at the upcoming Group of 20 (G-20) meeting, Bloomberg reported Monday.

Diplomats and officials from G-20 countries told Bloomberg that they are looking to the European and Asian powers to take the lead on global issues at the annual summit, which is set to take place in Hamburg, Germany, later this week.

The expectation for China and Germany to mount an informal alliance to take up the leadership role comes amid accusations by some countries that the U.S. under the Trump administration has abdicated its world leadership role.

Kina passerte i 2016 USA som Tysklands viktigste handelspartner. For bare 10 år siden var Kina på femteplass blant Tysklands handelspartnere.

Bloomberg skriver:

“The strategic character of Chinese-German relations is steadily gaining in importance,” Xi said in an op-ed article published Tuesday in German newspaper Die Welt, citing data showing that China became Germany’s most important trade partner in 2016. “We hope that the G-20 will continue to uphold the great goal of an open world economy.”

Det er ingen tvil om at tysk industri vil juble dersom det virkelig blir fart på samarbeidet med Kina. Landet har tapt stort på USAs sanksjonspolitikk mot Russland, så industrilederne vil kaste seg over mulighetene for et tettere samarbeid med Kina. Kina ser Tyskland som den naturlige endestasjonen i Europa for sin strategiske plan om «ett belte – en vei».

Silkeveien økonomiske belte er et prosjekt som Xi Jinping lanserte i 2013, og han la det fram under sitt besøk i Tyskland tidligere i 2014, da han skisserte visjonen av et utviklingsprosjekt fra den gamle keiserhovedstaden Xian i Shaanxi-provinsen til Duisburg i Tyskland. Når det kalles økonomisk belte betyr det at Kina tenker seg ikke bare ei transportrute, men like mye et utviklingsprosjekt der det også investeres i infrastruktur, produksjon og teknologi. Dette er musikk i ørene til enhver statsleder i dagens økonomiske situasjon, og noen har da også kalt dette for Kinas Marshallplan. Kina ønsker blant annet å bygge ut 20.000 opplæringssentra langs den nye silkeveien. I oktober lanserte Xi den nye Asian Infrastructure Investment Bank med en kinesisk kapital på 50 milliarder dollar.

Tyskland og Kina har mange gode grunner til å opptre som forbundsfeller, og svært få, om noen, grunner til å være fiender. At USA er lite begeistret for en slik uformell pakt, kan vi ta for gitt.

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


4 KOMMENTARER

  1. Det skal være sikkert. Tyskland er, som de nye sensurlovene understreker, iferd med å utvikle seg i en helt eksplisitt totalitær retning. Det kan faktisk se ut som Kina sånn sett fungerer som forbilde for både Tyskland og det nyføydale EU, skjønt man selvsagt lenge har vist seg godt istand til å meìsle ut en egen form for totalitarisme i Brussel. Også når det gjelder slavearbeid kan Tyskland se ut til å ta etter Kina. Hartz IV, ordningen som Tysklands arbeidsløse og fattige lever under, er forsåvidt godt innarbeidet gjennom en halv generasjon allerede. Men SPD ser nå ut til å gå inn for å stramme ytterligere til denne nyfascistiske «tyske orden». Det mangler vel i det hele tatt ikke stort nå, nei, for at tysk og kinesisk storborgerskap nærmest skal kunne inngå i en full «union».

    Many thanks to Nash Montana for translating this piece from Compact online: SPD planning shock therapy for children of unemployed parents. Unfortunately, this is not satire: By way of humiliation of recipients of Hartz-IV [the final stage of a series of government reforms in German unemployment and welfare benefits], their children will be injected with a maximum fear of unemployment. A slave project from the house of the SPD, the idea is that the “ineptitude” of their parents must not be “inherited” by their children! Last year the minister of employment Andrea Nahles (SPD), tried to top her ridiculous idea of the one-euro job by offering 80-cent jobs to refugees. And now for the coming year, this cynicism will be surpassed with a brand new ridiculous idea: With the cooperation of the Department of Labor (BA) in Bremerhaven, Nahles wants to start a pilot project in 2018: 3,000 long-term unemployed people will have to work for the common and the corporate good! Hourly pay: Zero cents!/i> Gates of Vienna, 3 July 2017. Slavery for the Parents is Shock Therapy for the Children.

  2. Tektonisk skifte: Dette er nok et tilbud som det er helt umulig for Tyskland å kunne si nei til. Ønsker man fattigdom eller velstand i Tyskland? Skal man knytte seg opp mot en ekspanderende verdensøkonomi med flere milliarder mennesker (Kina mfl) eller mot en stagnerende og nedadgående verdensøkonomi (USA). I praksis betyr det en allianse mellom Tyskland-Russland-Kina og andre land som er tilknyttet den nye silkeveien. Dette er en utvikling som USA frykter intenst, bla vil ikke dollaren kunne overleve noe slikt. USAs store handelsunderskudd kan ikke lenger finansieres ved å trykke dollar, dette vil kunne bety kraftig fall i levestandarden i USA (feks etter en ny finanskrise). Dette kan skape desperasjon i USA både i makteliten og blant folk flest.

    Det ser ut som Tyskland er mer orientert mot WTO enn mot EU. Kinas vekslingskurs er slik at det er vanskelig for vestlige land å kunne konkurrere mot Kina, selv om fallet i eurokursen etter eurokrisen har gitt Tyskland et løft. I globaliseringens tidsalder er konkurranse om slikt som vekslingskurs viktigere enn konkurranse om produktivitet (komperative fortrinn). Forholdene i Europa kan bli senket ned på et kinesisk nivå. Men utviklingen kan bli et lyspunkt for Hellas, Kina kan gjennom silkeveien gi Hellas et økonomisk løft, mens Tyskland og EU derimot har valgt å kaste Hellas til ulvene.

    • Dessuten ser det ikke ut som det blir noe av billig eksport av gass fra Qatar til Europa, da er eneste løsning å knytte seg opp mot russisk gass.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.