Mer enn halvparten av Israels jøder ønsker ikke å leve i en «jødisk stat»

0

I forbindelse med Israels 70-årsjubileum har The Israel Democracy Institute (IDI) gjennomført en meningsmåling. Den viser at 56% av de spurte ikke ønsker å leve i en «jødisk stat».

I lys av den siste krisen i forholdet mellom religion og stat i Israel, viser en spesialundersøkelse fra IDI at 70% av de sekulære israelerne mener at de siste årene har livet i den offentlige sfæren i landet tgått i retning av å favorisere de ultra-ortodokse og religiøse. Over en tredjedel av religiøse israelere og 80% av folk som definerer seg som ikke-religiøse, men tradisjonelle, enten støtter adskillelse av religion fra staten eller redusere religionens påvirkning i samfunnslivet i Israel.

Meningsmålinga fant at halvparten av jødene i Israel mener at livet i offentlig sektor er blitt mer religiøst de siste årene. Bare 20% mener at endringen i denne perioden har gått i retning større sekularisme. Undersøkelsen viser at 70% av de ikke-religiøse mener at livet i den offentlige sfæren er blitt mer religiøst, mens bare 25% av de ultra-ortodokse religiøse er enige med denne vurderingen.

Undersøkelsen fant også at et flertall av israelske jøder (57%) mener at forholdet mellom religion og samfunn i dagens Israel gjenspeiler religiøse verdier.

56% av israelerne ønsker å endre forholdet mellom religion og stat i Israel. Praktisk talt 100% av de sekulære jødene ønsker et klart skille mellom religion og stat og en reduksjon av religionens rolle i samfunnet.

Forrige artikkelJohn Pilger: Den nye propagandaen er liberal – Det nye slaveriet er digitalt
Neste artikkelEn lyspære, el-biler og Goliat
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).