Mer enn halvparten av Israels jøder ønsker ikke å leve i en «jødisk stat»

3

I forbindelse med Israels 70-årsjubileum har The Israel Democracy Institute (IDI) gjennomført en meningsmåling. Den viser at 56% av de spurte ikke ønsker å leve i en «jødisk stat».

I lys av den siste krisen i forholdet mellom religion og stat i Israel, viser en spesialundersøkelse fra IDI at 70% av de sekulære israelerne mener at de siste årene har livet i den offentlige sfæren i landet tgått i retning av å favorisere de ultra-ortodokse og religiøse. Over en tredjedel av religiøse israelere og 80% av folk som definerer seg som ikke-religiøse, men tradisjonelle, enten støtter adskillelse av religion fra staten eller redusere religionens påvirkning i samfunnslivet i Israel.

Meningsmålinga fant at halvparten av jødene i Israel mener at livet i offentlig sektor er blitt mer religiøst de siste årene. Bare 20% mener at endringen i denne perioden har gått i retning større sekularisme. Undersøkelsen viser at 70% av de ikke-religiøse mener at livet i den offentlige sfæren er blitt mer religiøst, mens bare 25% av de ultra-ortodokse religiøse er enige med denne vurderingen.

Undersøkelsen fant også at et flertall av israelske jøder (57%) mener at forholdet mellom religion og samfunn i dagens Israel gjenspeiler religiøse verdier.

56% av israelerne ønsker å endre forholdet mellom religion og stat i Israel. Praktisk talt 100% av de sekulære jødene ønsker et klart skille mellom religion og stat og en reduksjon av religionens rolle i samfunnet.

KampanjeStøtt oss

3 KOMMENTARER

  1. De vil vel leve i en ‘sekulær’ stat , som var meningen fra starten .
    Jødene er i stor grad , i motsetning til hva kristne tror , ateister og sekulære.
    Men hvis en tenker på hvilken ‘rett’ jødene har til Israel , så har det jo sammenheng med religionen deres.
    De har jo ikke levd der på 2000 år .
    Så hvilken ‘verdslig’ rettighet de har ,bortsett fra at FN gav de landet ,vet ikke jeg.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.