Mer enn halvparten av Israels jøder ønsker ikke å leve i en «jødisk stat»

3

I forbindelse med Israels 70-årsjubileum har The Israel Democracy Institute (IDI) gjennomført en meningsmåling. Den viser at 56% av de spurte ikke ønsker å leve i en «jødisk stat».

I lys av den siste krisen i forholdet mellom religion og stat i Israel, viser en spesialundersøkelse fra IDI at 70% av de sekulære israelerne mener at de siste årene har livet i den offentlige sfæren i landet tgått i retning av å favorisere de ultra-ortodokse og religiøse. Over en tredjedel av religiøse israelere og 80% av folk som definerer seg som ikke-religiøse, men tradisjonelle, enten støtter adskillelse av religion fra staten eller redusere religionens påvirkning i samfunnslivet i Israel.

Meningsmålinga fant at halvparten av jødene i Israel mener at livet i offentlig sektor er blitt mer religiøst de siste årene. Bare 20% mener at endringen i denne perioden har gått i retning større sekularisme. Undersøkelsen viser at 70% av de ikke-religiøse mener at livet i den offentlige sfæren er blitt mer religiøst, mens bare 25% av de ultra-ortodokse religiøse er enige med denne vurderingen.

Undersøkelsen fant også at et flertall av israelske jøder (57%) mener at forholdet mellom religion og samfunn i dagens Israel gjenspeiler religiøse verdier.

56% av israelerne ønsker å endre forholdet mellom religion og stat i Israel. Praktisk talt 100% av de sekulære jødene ønsker et klart skille mellom religion og stat og en reduksjon av religionens rolle i samfunnet.

KampanjeStøtt oss

3 KOMMENTARER

  1. De vil vel leve i en ‘sekulær’ stat , som var meningen fra starten .
    Jødene er i stor grad , i motsetning til hva kristne tror , ateister og sekulære.
    Men hvis en tenker på hvilken ‘rett’ jødene har til Israel , så har det jo sammenheng med religionen deres.
    De har jo ikke levd der på 2000 år .
    Så hvilken ‘verdslig’ rettighet de har ,bortsett fra at FN gav de landet ,vet ikke jeg.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here