Dårlig start for det totalt unødvendige Faktisk.no

0
Slik presenterer Faktisk seg på nettet. De skal altså dele ut diplomer til "sann" og "usann" informasjon. Noe sier meg at vi har sett det før.

Dersom Hillary Clinton hadde vunnet presidentvalget i USA i 2016, er det tvilsomt om den såkalte faktasjekkeren Faktisk.no hadde oppstått.

VG skrev:

På spørsmål fra VG etterpå bekreftet Egeberg at valget i USA har hatt litt å si for at dette prosjektet ble en realitet.

– Selvølgelig var dette bakteppet tydelig for oss alle. Alle vi som jobber innenfor journalistikk har sett med skrekk hvordan utviklingen var med valgkampen i USA, men vi har også sett det samme i Europa med Brexit. Og vi ser tendenser i ordskiftet i Frankrike, Tyskland, Nederland og Belgia.

Første jobb for Faktisk kunne ha vært å faktasjekke påstanden om at Clinton tapte valget på grunn av falske nyheter. Og at Cameron tapte folkeavstemninga om brexit på grunn av falske nyheter. Det mest sannsynlige er at de tapte fordi de hadde en dårlig sak. (Hillary Clinton tapte valget. Prøv å komme over det.)

Slik presenterer Faktisk seg på nettet. De skal altså dele ut diplomer til «sann» og «usann» informasjon. Noe sier oss at vi har sett det før.

Men nå er Faktisk.no lansert, og starten viser at de like gjerne kunne ha latt det være. For en gangs skyld kan vi slutte oss til Thorbjørn Jagland når han sier:

«Etter å ha sett oppstarten kan det tyde på at prosjektet blir «fake». Det første de gjorde var å henge seg opp i en uttalelse fra Sps Vedum om en jordvernsak i Vestby. Høyst tvilsomt hva som er en sikker fasit her».

Det går fram av kommentarene fra Faktisk at jordvern er noe de ikke har greie på. De mener likevel å ha grunnlag for å stemple Vedums uttalelser som «faktisk helt feil».

For å drive denne typen ukvalifisert synsing svir Faktisk av minst ti millioner kroner i året. Eierne, VG, Dagbladet, NRK og TV2, er blant de største sprederne av falske og tvilsomme nyheter i Norge, med sine evinnelige ensidige og uetterrettelige propagandainnslag for USAs kriger rundt omkring i verden. De kunne ha brukt millionene til å bedre kvaliteten i eget hus, men har altså valgt å lage et unyttig lite sannhetsministerium.

Kristoffer Egeberg var sikkert en dyktig journalist, SKUP-vinner som han er. Det burde han fortsatt med. Rollen som sjef for et prestekollegium kler ham ikke. Vi synes likevel ikke de som har fått strykkarakter av Faktisk skal ta det så tungt. En institusjon som tror at virkeligheten er så digital at den kan rommes i merkelapper som «faktisk helt sant», «faktisk delvis sant», «faktisk helt feil» og liknende barnsligheter, bør få leke i fred i sandkassa.

Et utsagn som «Demokraten Adolf Hitler bygde mange motorveier og fikk folk i arbeid» er som kjent delvis sant, uten at det hjelper på sannhetsgehalten. Faktisk er «så utrolig 2016» at den er utdatert og avlegs allerede ved lansering. La dem holde på med å svi av millioner til de går lei, så får journalister, skribenter og politikere heller skjerpe seg på å føre et ordentlig ordskifte om kompliserte problemer og gjøre sitt beste for å dokumentere det de hevder.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelUSA, Saudi and terrorism in Syria – Kari Jaquesson
Neste artikkelHögern bränner de fattigas mat – klassinriktad terror i Venezuela
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).