– 80-tallet ringte og vil ha utenrikspolitikken sin tilbake

8

Av Ivar Austbø.

Mitt Romneys talenter som utenrikspolitisk analytiker har tydeligvis vært undervurdert, om man skal ta de bevegelsene i det demokratiske partiet det siste året på alvor. Mens de tidligere gjorde narr av Romney for å peke ut Russland som den store geopolitiske fienden, er de nå entusiastiske tilhengere av denne analysen.

Det var president Obama som i en debatt med Romney i 2012 sa at 80-tallet ringte og vil ha utenrikspolitikken sin tilbake, etter at den republikanske presidentkandidaten hadde utropt Russland til USAs fremste geopolitiske fiende.

Dette stikket gikk nok hjem for mange som fulgte med på debatten, for klimaet var vitterlig blitt annerledes mellom amerikanere og russere. Man kunne se dette i populærkulturen også: I filmen «Red Dawn» fra 1984 var det selveste «Ondskapens imperium», Sovjetunionen, som invaderte USA, mens det var Nord-Korea (ett av tre medlemmer i «Ondskapens akse») som hadde æren i 2012-nyinnspillingen av samme film.

En av de som applauderte Obamas replikk var Demokraten og den tidligere Bill Clinton-rådgiveren Paul Begala.

5 år senere har pipen mildt sagt fått en annen lyd. Eller som Obama pleide å si: «Change».

I et innslag på CNN 12 juli 2017, beskyldte Begala president Trumps sønn, Donald Jr, for å være en forræder som hjalp en «fiendtlig fremmed makt» til å foreta angrep på USA. Han sa også at dagsorden nå burde være hvor mange sanksjoner USA burde legge på Russland, og om USA burde «blow up the KGB or GRU».

Endringen i retorikk på demokratisk side er oppsiktsvekkende, og Begala «innrømte» i 2016 at det var feil av Obama og han selv å gjøre narr i 2012 – «Mitt» hadde rett.

Det skal nevnes av Mitt Romney har presisert at han snakket om Russlands adferd i FNs sikkerhetsråd, og skulle ikke tolkes så absolutt som man kunne få inntrykk av.

I den berømte debatten fra 2012, sa for øvrig også Obama:

«Men guvernør, når det gjelder utenrikspolitikk ser det ut som du vil importere politikken fra 1980-tallet, akkurat som du vil importere sosialpolitikken fra 1950-tallet, og den økonomiske politikken fra 1920-tallet.»

Nå som Romney har blitt anerkjent som politisk geni på demokratisk side, vil Clinton 2020-kampanjens budskap handle om å rehabilitere sosialpolitikken og finanspolitikken fra henholdsvis 1950 og 1920-tallet?

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

  1. Hele muh russia bullshitn er jo avslørt som fakenews og direkte propaganda som folka som fortsetter og dure ivei med. Nothingburger etter nothingburger blåses opp av deep state media og clintons og kumpaner er ennå på frifot og steller istand djevelskap og tar livet av folk eller terroriserer dem til taushet mens de og de intellektuelt prostituerte dekker over alle pedoene i kongressen fra begge partier. Tåkelegging og forvirring for alle tullingene som ennå blindt tror på msm

  2. I Norge vil man vel helst ha tilbake politikken fra tiden under Bill Clinton og Obama, litt kriging og dreping hist og her som i Jugoslavia og Libya bryr man seg ikke noe om så lenge det skjer med litt stil. Trump betraktes som å være en tulling på blindspor som snart vil bli erstattet med en av den gamle skolen. I Norge forstår man ikke at Trump er et uttrykk for reelle problemer med globaliseringen og med USAs kriger (mange av de som stemte på Trump gjorde det fordi de var lut lei av USAs krigføring og de menneskelig tap av liv og helse som dette har påført soldater i USA).

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.