Var det Emiratene som finansierte kuppforsøket i Tyrkia?

0

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoğlu har uttalt at «et muslimsk land brukte milliarder av dollar» på å finansiere kuppforsøket i Tyrkia i juli 2016. Den tyrkiske spaltisten Mehmet Acet skriver i avisa Yeni Safak at det landet utenriksministeren siktet til, var De forente arabiske emiratene.

Dette skriver Daily Sabah.

De forente arabiske emirater skal ha brukt 3 milliarder dollar på det mislykte kuppet. Daily Sabah gjengir utenriksministeren slik:

“We know that a country provided $3 billion in financial support for the coup attempt in Turkey and exerted efforts to topple the government in illegal ways. On top of that, it is a Muslim country,”

Acet hevder overfor Daily Sabah at hans kilder i utenriksdepartementet har bekreftet at det dreier seg om De forente arabiske emiratene.

Nylig har også president Erdoğan ha sagt at Tyrkia vet utmerket godt hvilke landet i Gulfen som ville ha vært fornøyde dersom kuppforsøket 15. juli 2016 hadde lykkes.

«We know very well who was happy in the Gulf when there was a coup attempt in Turkey. We have an intelligence agency if some have it. We know very well who spent that night and how.»

Den tyrkiske presidenten sa også at han visste at visse land også hadde brukt penger på dette.

Kuppforsøket førte til at 250 mennesker ble drept under kampene som fulgte. Tyrkia har slått hardt ned på angivelig sjyldige og deres eventuelle sympatisører. 40.000 mennesker har blitt arrestert og mer enn 100.000 har mistet jobben. Tyrkia beskyldte USA for å ha kjent til kupplanene.

Den tidligere Pentagon-mannen Michael Rubin gikk i mars 2016 så langt som til å varsle et kommende militærkupp i Ankara.

I make no predictions, but given rising discord in Turkey as well as the likelihood that the Turkish military would suffer no significant consequence should it imitate Abdel Fattah el-Sisi’s game plan in Egypt, no one should be surprised if Turkey’s rocky politics soon get rockier.

Dette skrev han på nettsidene til American Enterprise Institute, en hardliner neocon tenketank, så dette var tydeligvis noe visse kretser i USA hadde tenkt på en stund.

I juli 2016 skrev vi her på steigan.no:

Et av de mest hardnakkete ryktene går ut på at Saudi Arabia og De forente arabiske emrater sto bak kuppmakerne. Den iranske nyhetstjenesten FarsNews viser til en kilde innad i Saudi Arabia, som de kaller “Saudi whistle-blower Mujtahid”. Denne kilden, som angivelig er medlem av kongefamilien eller har nære forbindelser der, hevder at lederne i Emiratene spilte en rolle i kuppet og at de hadde holdt sine kontakter i Saudi Arabia informert.

Dersom det var emiratene som sto bak kuppforsøket bringer det enda en dimensjon inn i konflikten mellom Saudi-Arabia og emiratene på den ene sida og Qatar på den andre. Der har Tyrkia gått sterkt inn til støtte for Qatar og har også lovt tyrkiske soldater for å forsvare oljestaten mot militær intervensjon.

Emiratene på sin side krever at USA flytter sin militærbasen fra Qatar.

Det er lite begeistring for dette i Pentagon. Al-Udeid-basen i Qatar er ifølge War on the Rocks den største oversjøiske basen USA har med to rullebaner som kan ta ned alt hva USA har av flytyper. Det er store våpenlagre og er et framskutt hovedkvarter for USAs Special Operations. Å miste den vil ikke bare være kostbart for USA, det vil også svekke USAs strategiske posisjon i regionen.

 

 

 

Forrige artikkelDen økonomiske og sosiale virkeligheten i Hellas
Neste artikkelKina sprinter mot en eurasisk framtid
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).