Var det Emiratene som finansierte kuppforsøket i Tyrkia?

0

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoğlu har uttalt at «et muslimsk land brukte milliarder av dollar» på å finansiere kuppforsøket i Tyrkia i juli 2016. Den tyrkiske spaltisten Mehmet Acet skriver i avisa Yeni Safak at det landet utenriksministeren siktet til, var De forente arabiske emiratene.

Dette skriver Daily Sabah.

De forente arabiske emirater skal ha brukt 3 milliarder dollar på det mislykte kuppet. Daily Sabah gjengir utenriksministeren slik:

“We know that a country provided $3 billion in financial support for the coup attempt in Turkey and exerted efforts to topple the government in illegal ways. On top of that, it is a Muslim country,”

Acet hevder overfor Daily Sabah at hans kilder i utenriksdepartementet har bekreftet at det dreier seg om De forente arabiske emiratene.

Nylig har også president Erdoğan ha sagt at Tyrkia vet utmerket godt hvilke landet i Gulfen som ville ha vært fornøyde dersom kuppforsøket 15. juli 2016 hadde lykkes.

«We know very well who was happy in the Gulf when there was a coup attempt in Turkey. We have an intelligence agency if some have it. We know very well who spent that night and how.»

Den tyrkiske presidenten sa også at han visste at visse land også hadde brukt penger på dette.

Kuppforsøket førte til at 250 mennesker ble drept under kampene som fulgte. Tyrkia har slått hardt ned på angivelig sjyldige og deres eventuelle sympatisører. 40.000 mennesker har blitt arrestert og mer enn 100.000 har mistet jobben. Tyrkia beskyldte USA for å ha kjent til kupplanene.

Den tidligere Pentagon-mannen Michael Rubin gikk i mars 2016 så langt som til å varsle et kommende militærkupp i Ankara.

I make no predictions, but given rising discord in Turkey as well as the likelihood that the Turkish military would suffer no significant consequence should it imitate Abdel Fattah el-Sisi’s game plan in Egypt, no one should be surprised if Turkey’s rocky politics soon get rockier.

Dette skrev han på nettsidene til American Enterprise Institute, en hardliner neocon tenketank, så dette var tydeligvis noe visse kretser i USA hadde tenkt på en stund.

I juli 2016 skrev vi her på steigan.no:

Et av de mest hardnakkete ryktene går ut på at Saudi Arabia og De forente arabiske emrater sto bak kuppmakerne. Den iranske nyhetstjenesten FarsNews viser til en kilde innad i Saudi Arabia, som de kaller “Saudi whistle-blower Mujtahid”. Denne kilden, som angivelig er medlem av kongefamilien eller har nære forbindelser der, hevder at lederne i Emiratene spilte en rolle i kuppet og at de hadde holdt sine kontakter i Saudi Arabia informert.

Dersom det var emiratene som sto bak kuppforsøket bringer det enda en dimensjon inn i konflikten mellom Saudi-Arabia og emiratene på den ene sida og Qatar på den andre. Der har Tyrkia gått sterkt inn til støtte for Qatar og har også lovt tyrkiske soldater for å forsvare oljestaten mot militær intervensjon.

Emiratene på sin side krever at USA flytter sin militærbasen fra Qatar.

Det er lite begeistring for dette i Pentagon. Al-Udeid-basen i Qatar er ifølge War on the Rocks den største oversjøiske basen USA har med to rullebaner som kan ta ned alt hva USA har av flytyper. Det er store våpenlagre og er et framskutt hovedkvarter for USAs Special Operations. Å miste den vil ikke bare være kostbart for USA, det vil også svekke USAs strategiske posisjon i regionen.

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.