USA og partnere med militærøvelse for 25.000 soldater

0

Om lag 25.000 soldater fra USA og 23 andre land vil delta i en storstilt militærøvelse i Bulgaria, Ungarn og Romania i juli 2017. Øvelsen kalles «Sabre Guardian» og har vært holdt hvert år siden 2013. Årets versjon er større enn de tidligere både i størrelse og i omfang, skriver Reuters.

I tillegg har flere store bombefly av typen B-1B ankommet Storbritannia som støtte for multinasjonale øvelser i Østersjøområdet. Russland sendte opp et kampfly for å avskjære et strategisk bombefly av typen B-52 denne uke. Denne flytypen er kjent for å kunne føre kjernefysiske våpen.

Den europeiske kommandoen for Sabre Guardian sier at øvelsen vil omfatte omfattende bruk av skarp ammunisjon og tar sikte på å trene opp evnen til å samle store styrker i Europa på et hvilket som helst tidspunkt. Øvelsen vil også simulere en situasjon med store tap av menneskeliv. Dette vil bli den største av i alt 18 forskjellige øvelser i Svartehavsregionen i 2017.

US Army har publisert en oversikt over sine største øvelser i Europa i 2017, og de gir inntrykk av en massiv forberedelse for krig.

Disse forberedelsene til krig i Europa er knapt nok tema for politisk debatt i Europa. For å kontrollere dette er det nok å se på de norske partienes valgkampopplegg for 2017 og se på hvor mange av dem som har gjort kampen mot krigen til en hovedsak.

Men det er interessant å notere seg at ei gruppe svenske og russiske fredsaktivister forbereder er fredsøvelse på den finske øygruppa Åland i september 2017. Den finske avisa Hufvudstadsbladet skriver om denne øvelsen, som tydeligvis har provosert enkelte finske politikere. Frdsøvelse er nemlig så mye mer provoserende enn krigsøvelse.

Parallellt med ryska stora krigsövningen Zapad och svenska försvarsövningen Aurora 17, håller 30 aktivister från Ryssland och Sverige ett läger på Åland. Initiativtagaren Pelle Sunvisson säger att målet är att låta fredsaktivisterna komma till tals. 

”Åland 17 är den första fredsövningen i sitt slag. Likt de krigsövningar som utvecklats under sekler med nästintill obegränsade anslag kommer den här första fredsövningen att blanda verklighet med fiktion.”

I september 2017 er det nemlig Sveriges tur til å bli omdannet til øvelsesfelt for USAs krigsforberedelser. I tre uker skal store deler av landet bli treningsområde for USA og NATO. Hele 20.000 soldater skal delta, deriblant også norske soldater.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelHedgefondforvalter Tangen tjente 730 millioner i fjor – men betaler han skatt?
Neste artikkelGrenfell Tower: Beboerne stoler ikke på myndighetenes tall
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).