USA anklages for å bruke hvitt fosfor over Raqqa

5
Bildet skal vise bruk av hvitt fosfor over Raqqa. (The Telegraph)

«Bilder og rapporter fra vitner i den nordlige syriske byen Raqqa tilsier at de USA-ledede koalisjonsstyrkene som kjemper mot Den islamske staten har brukt ammunisjon som er ladet med hvitt fosfor, hvilket det er forbudt å bruke mot befolkede områder i henhold til internasjonal lov.» Det er New York Times som skriver dette.

NYT skriver videre:

Photographs and video clips posted online showed blinding spots of light spreading outward on Thursday night over what residents said was eastern Raqqa. By day, the images showed low white puffs trailing tentacles of white smoke. Both are typical visual signatures of white phosphorus, which can be loaded into artillery shells.

Bildet skal vise bruk av hvitt fosfor over Raqqa. (The Telegraph)

Hvitt fosfor som våpen er omstridt. Det er ikke forbudt for militære styrker å ha slike våpen eller å bruke dem for å produsere røyk. Men i likhet med napalm, er det forbudt å bruke det mot sivile områder.

Hvitt fosfor lager djupe brannskader i menneskelig vev helt ned til beinet, eller folk blir drept når det inhaleres. Det er en usøkt grusom måte å drepe mennesker på.

Det er kjent at de amerikanske styrkene som kjemper ved Raqqa har hvitt fosfor i arsenalet, men de militære lederne vil ikke uttale seg om hvorvidt de har brukt det.

USA er kjent for å ha brukt hvitt fosfor mot mennesker flere ganger, blant annet i Falluja i Irak i 2005.

Det skal fortsatt være flere titusener sivile fanget inne i Raqqa, skriver NYT, og blant dem muligens så mange som 40.000 barn, ifølge UNICEF.

Flere vestlige presseorganer som er kjent for sin pro-USA-holdning omtaler bruken av hvitt fosfor i Raqqa, og det er liten tvil om at de fester lit til meldinga.

Men det omtales kjøling, uten engasjement, mer som en værmelding. Det blir som da USA drepte hundrevis av sivile under bombinga av Mosul. Man registrerer det i forbifarten, og ferdig med det.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

  1. -det samme i Ukraina….også utbredt bruk av hvit fosfor-mot mennesker-og dette er våre allierte

  2. USA kan gjøre nesten hva som helst uten å bli kritisert av vestlige land. Andre land som gjør noe lignende vil derimot bli kraftig kritisert og vil nesten bli truet med krig.

    USA og allierte har ikke egne fotsoldater på bakken (bortsett fra spesialstyrker) og er avhengig av proxy-styrker for å fordrive IS. Mange av disse proxy-styrkene er kurdere, og nå kommer det signaler om at kurdere snakker om å opprette Kurdistan (kanskje som en hestehandel med USA i bytte mot krigsinnsats for USA så krever kanskje kurderne å få opprettet Kurdistan).

    Dette med å fordrive IS fra Raqqa og Mosul er det noe som Deep State virkelig støtter? Er planen å få IS-styrkene til å bevege seg vestover mot Assad-land? Eller er det heller Trump som saboterer Deep State ved direkte å nedkjempe IS (det er vanskelig for Deep State å åpenlyst kritisere Trump for å nedkjempe DeepState-støttede IS-styrkene, da er vel eneste løsningen å avsette Trump).

    • En hunde-eier fra Enebakk ble nylig frikjent i retten, fra anklager om grov politisk korrupsjon, da det viste seg at hunden var hans mors.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.