USA anklages for å bruke hvitt fosfor over Raqqa

0
Bildet skal vise bruk av hvitt fosfor over Raqqa. (The Telegraph)

«Bilder og rapporter fra vitner i den nordlige syriske byen Raqqa tilsier at de USA-ledede koalisjonsstyrkene som kjemper mot Den islamske staten har brukt ammunisjon som er ladet med hvitt fosfor, hvilket det er forbudt å bruke mot befolkede områder i henhold til internasjonal lov.» Det er New York Times som skriver dette.

NYT skriver videre:

Photographs and video clips posted online showed blinding spots of light spreading outward on Thursday night over what residents said was eastern Raqqa. By day, the images showed low white puffs trailing tentacles of white smoke. Both are typical visual signatures of white phosphorus, which can be loaded into artillery shells.

Bildet skal vise bruk av hvitt fosfor over Raqqa. (The Telegraph)

Hvitt fosfor som våpen er omstridt. Det er ikke forbudt for militære styrker å ha slike våpen eller å bruke dem for å produsere røyk. Men i likhet med napalm, er det forbudt å bruke det mot sivile områder.

Hvitt fosfor lager djupe brannskader i menneskelig vev helt ned til beinet, eller folk blir drept når det inhaleres. Det er en usøkt grusom måte å drepe mennesker på.

Det er kjent at de amerikanske styrkene som kjemper ved Raqqa har hvitt fosfor i arsenalet, men de militære lederne vil ikke uttale seg om hvorvidt de har brukt det.

USA er kjent for å ha brukt hvitt fosfor mot mennesker flere ganger, blant annet i Falluja i Irak i 2005.

Det skal fortsatt være flere titusener sivile fanget inne i Raqqa, skriver NYT, og blant dem muligens så mange som 40.000 barn, ifølge UNICEF.

Flere vestlige presseorganer som er kjent for sin pro-USA-holdning omtaler bruken av hvitt fosfor i Raqqa, og det er liten tvil om at de fester lit til meldinga.

Men det omtales kjøling, uten engasjement, mer som en værmelding. Det blir som da USA drepte hundrevis av sivile under bombinga av Mosul. Man registrerer det i forbifarten, og ferdig med det.

Forrige artikkelProtestene mot korrupsjon i Russland
Neste artikkelFragmenter av gresk virkelighet
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).