USA anklages for å bruke hvitt fosfor over Raqqa

0
Bildet skal vise bruk av hvitt fosfor over Raqqa. (The Telegraph)

«Bilder og rapporter fra vitner i den nordlige syriske byen Raqqa tilsier at de USA-ledede koalisjonsstyrkene som kjemper mot Den islamske staten har brukt ammunisjon som er ladet med hvitt fosfor, hvilket det er forbudt å bruke mot befolkede områder i henhold til internasjonal lov.» Det er New York Times som skriver dette.

NYT skriver videre:

Photographs and video clips posted online showed blinding spots of light spreading outward on Thursday night over what residents said was eastern Raqqa. By day, the images showed low white puffs trailing tentacles of white smoke. Both are typical visual signatures of white phosphorus, which can be loaded into artillery shells.

Bildet skal vise bruk av hvitt fosfor over Raqqa. (The Telegraph)

Hvitt fosfor som våpen er omstridt. Det er ikke forbudt for militære styrker å ha slike våpen eller å bruke dem for å produsere røyk. Men i likhet med napalm, er det forbudt å bruke det mot sivile områder.

Hvitt fosfor lager djupe brannskader i menneskelig vev helt ned til beinet, eller folk blir drept når det inhaleres. Det er en usøkt grusom måte å drepe mennesker på.

Det er kjent at de amerikanske styrkene som kjemper ved Raqqa har hvitt fosfor i arsenalet, men de militære lederne vil ikke uttale seg om hvorvidt de har brukt det.

USA er kjent for å ha brukt hvitt fosfor mot mennesker flere ganger, blant annet i Falluja i Irak i 2005.

Det skal fortsatt være flere titusener sivile fanget inne i Raqqa, skriver NYT, og blant dem muligens så mange som 40.000 barn, ifølge UNICEF.

Flere vestlige presseorganer som er kjent for sin pro-USA-holdning omtaler bruken av hvitt fosfor i Raqqa, og det er liten tvil om at de fester lit til meldinga.

Men det omtales kjøling, uten engasjement, mer som en værmelding. Det blir som da USA drepte hundrevis av sivile under bombinga av Mosul. Man registrerer det i forbifarten, og ferdig med det.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.