NATO forfulgte den russiske forsvarsministeren over Østersjøen

0

I internasjonalt luftrom over Østersjøen kom 21. juni 2017 det til et svært tett møte mellom fly fra NATO og russiske fly. En talsperson for NATO sier til Deutschen Wirtschafts Nachrichten at alliansen bekrefter at tre russiske fly, derav to kampfly, ble forfulgt av NATO-fly.

Ombord i det ene russiske flyet var Russlands forsvarsminister Sergej Sjoigu, som var på vei til den russiske eksklaven Kaliningrad ved Østersjøen.

NATO sier at de ikke visste hvem som var ombord, men det kan vel ikke være så mange russere som reiser til Kaliningrad med en eskorte på to jagerfly, så vi får anta at NATO hadde en anelse.

Et kampfly av typen F-16 lå svært nær flyet til Sjoigu. Men det fikk svar av den russiske eskorten. En liten video fra forsvarsministerens fly viser at det russiske Su-27-flyet la seg rett i halen til NATO-flyet og viste fram rakettene sine. Dette er en type maktdemonstrasjon som jagerflygere forstår utmerket godt.

Episoden sluttet der, men den viser igjen hvor spent situasjonen er blitt i våre nærområder etter at NATO har rykket offensive styrker helt opp mot den russiske grensa. Det skal ikke mer enn et uhell til før man har en situasjon som kan eskalere ut av kontroll.

NATOs forsvarsministermøte i Brussel 26. oktober 2016 å utplassere 4000 kamptropper i Øst-Europa kort fra den russiske grensa. Dette er frontstyrker som skal backes opp av en hurtigreagerende styrke på 40.000 soldater.

Dette er den største militære opptrappinga i Europa siden høydepunktet i den kalde krigen mellom USA og det daværende Sovjetunionen.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelLitt realisme om Syria fra Elyséepalasset
Neste artikkelPopulisme er navnet på systempartienes forvitring
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).