Med 15% av velgerne bak seg får Macron absolutt majoritet

0
Emmanuel Macron er finanskapitalens mann. Shutterstock.

Bankenes mann, Emmanuel Macron, og hans «parti» La République en March (LREM) vant parlamentsvalget i Frankrike, og presidenten vil kunne styre Frankrike nærmest som en konge. Seieren var knusende, men LREM fikk bare 7,3 millioner stemmer av 47,6 millioner velgere, altså bare 15%. Likevel sikrer de seg minst 350 seter eller 60% flertall i nasjonalforsamlinga. Til sammenlikning fikk Front National 3 millioner stemmer, men bare 8 plasser i parlamentet. Det sier sitt om det franske valgsystemet.

–Man kunne tatt en geit og gitt den støtte fra Macron, og den ville hatt en god mulighet til å bli valgt, sa den politiske analytikeren Christophe Barbier etter den første valgrunden forrige uke.

Dette er en henvisning til den beryktede romerske keiseren Caligula som ville gjøre hesten sin til senator.

Det strategiske kuppet den franske eliten gjorde da de så at de gamle partiene, og særlig sosialistpartiet, kom til å tape stort, er dermed vellykket så langt. Partisystemet i Frankrike er nærmest rasert, og Macron har gjort reint bord. Det betyr at presidenten kan drive igjennom alle de arbeiderfiendtlige «reformene» han har signalisert at han ønsker og at han kan gå videre i det fransk-tyske samarbeidet om å styrke sentralismen i EU-unionen.

Men det lave stemmetallet viser hvor laber støtte presidenten har i det franske folket. Og i det ligger det et sprengstoff som presidenten kan komme til å merke før han aner det.

Forrige artikkelNorway – appendix to US war machine – Pål Steigan on The Herland Report
Neste artikkelBekreftet: USA har skutt ned et syrisk fly over Syria
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).