Med 15% av velgerne bak seg får Macron absolutt majoritet

9
Emmanuel Macron er finanskapitalens mann. Shutterstock.

Bankenes mann, Emmanuel Macron, og hans «parti» La République en March (LREM) vant parlamentsvalget i Frankrike, og presidenten vil kunne styre Frankrike nærmest som en konge. Seieren var knusende, men LREM fikk bare 7,3 millioner stemmer av 47,6 millioner velgere, altså bare 15%. Likevel sikrer de seg minst 350 seter eller 60% flertall i nasjonalforsamlinga. Til sammenlikning fikk Front National 3 millioner stemmer, men bare 8 plasser i parlamentet. Det sier sitt om det franske valgsystemet.

–Man kunne tatt en geit og gitt den støtte fra Macron, og den ville hatt en god mulighet til å bli valgt, sa den politiske analytikeren Christophe Barbier etter den første valgrunden forrige uke.

Dette er en henvisning til den beryktede romerske keiseren Caligula som ville gjøre hesten sin til senator.

Det strategiske kuppet den franske eliten gjorde da de så at de gamle partiene, og særlig sosialistpartiet, kom til å tape stort, er dermed vellykket så langt. Partisystemet i Frankrike er nærmest rasert, og Macron har gjort reint bord. Det betyr at presidenten kan drive igjennom alle de arbeiderfiendtlige «reformene» han har signalisert at han ønsker og at han kan gå videre i det fransk-tyske samarbeidet om å styrke sentralismen i EU-unionen.

Men det lave stemmetallet viser hvor laber støtte presidenten har i det franske folket. Og i det ligger det et sprengstoff som presidenten kan komme til å merke før han aner det.

KampanjeStøtt oss

9 KOMMENTARER

  1. Ifall Melenchon hade försökt hitta en modus vivendi med Le Pen skulle det hela sett annorlunda ut. Och det är det som krävs för att det blir ändring.

  2. Jeg mener at Norge hadde samme valgordning som dagens franske valgordning fra 1905 til 1918. Venstre og Høyre avskaffet da denne valgordningen. Et stigende arbeiderparti ville ha ført til at enten Høyre eller Venstre i praksis ville ha opphørt å eksistere, eller de måtte ha slått seg sammen. Det ser ut som bare stormakter kan klare å ha en slik valgordning med enmannskretser, småstater trenger mer representative valgordninger. I Frankrike kan det brygge opp til ny revolusjon når Macron har fått større makt enn det antall stemmer tilsier.

  3. Paradokset med valgsuksessene til Macron er at de speiler et politisk Frankrike i full oppløsning. Politisk er Frankrike nå en fallert nasjon. Spillet er tapt.

    Macron har ikke noe annet å tilby av løsninger enn at folk får bytte ut brød med kake. Han vil lede Frankrike videre på den brede vei mot stupet. Når hans periode er over vil han gå inn i fransk historie som den mest forhatte president noensinne, om det da ikke bryter ut en revolusjon, og han blir forvist til en øde øy.

  4. Valgsystemet i Frankrike (og England) stiller demokratiet i miskreditt. Når nasjonalforsamlinger overhopde ikke speiler strømningene i folket så vil de landene gå mot stupet. Det er egentlig merkelig at dette omtrent ikke er blitt et tema. Grunnen kan vel bare være at ‘makten’ er fornøyd. Og makten er selvforsterkende. Mussolini sa en interessant ting i den sammenheng: «Jeg har bare et punkt på mitt politiske program: Jeg vil ha makten i Italia.»

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.