– I de hemmelige fengslene i Jemen er det Emiratene som torturerer og USA som forhører

0

Hundrevis av menn som er fanget inn i jakten på al-Qaida-krigere har forsvunnet inn i et hemmelig nettverk av fensgsler i det sørlige Jemen hvor overgrep er rutine og torturen ekstrem, inkludert «grillen», der offeret blir bundet til et spyd som en steik og rotert over ild. 

Det er Associated Press som skriver dette på sine nettsider og det er byråets gravende journalister som har gravd fram de rystende informasjonene om hemmelige fengsler, tortur og overgrep i Jemen.

Hvis byråets informasjoner holder vann, er dette mat for Den internasjonale krigsforbryterdomstolen og for FNs sikkerhetsråd. Men det er vel fare for at det ikke havner noen av stedene, siden dette skjer i full samordning med USA.

AP skriver:

Senior American defense officials acknowledged Wednesday that U.S. forces have been involved in interrogations of detainees in Yemen but denied any participation in or knowledge of human rights abuses. Interrogating detainees who have been abused could violate international law, which prohibits complicity in torture.

The AP documented at least 18 clandestine lockups across southern Yemen run by the United Arab Emirates or by Yemeni forces created and trained by the Gulf nation, drawing on accounts from former detainees, families of prisoners, civil rights lawyers and Yemeni military officials. All are either hidden or off limits to Yemen’s government, which has been getting Emirati help in its civil war with rebels over the last two years.

The secret prisons are inside military bases, ports, an airport, private villas and even a nightclub. Some detainees have been flown to an Emirati base across the Red Sea in Eritrea, according to Yemen Interior Minister Hussein Arab and others.

Flere militære tjenestemenn fra USA, som har snakket med AP under forutsetning av at de skulle være anonyme har fortalt AP at amerikanske styrker deltar i forhør av fanger ulike steder i Jemen, forbereder spørsmål til dem som andre skal stille og mottar utskrifter fra de allierte fra De forente arabiske emiratene. Tjenestemennene sier at ledende militære i USA er klar over påstandene om tortur i fengsler i Jemen, at de har undersøkt dem, men «er fornøyde med å slå fast at det ikke har vært noen overgrep nor USAs soldater har vært til stede».

Strengt tatt er ikke dette en benektelse av tortur, bare en påstand om at det ikke foregår tortur når USAs soldater har vært til stede.

AP har også spurt Emiratene om hva de sier til dette, og de benekter at de driver noen form for tortur i Jemen.

AP skriver:

Inside war-torn Yemen, however, lawyers and families say nearly 2,000 men have disappeared into the clandestine prisons, a number so high that it has triggered near-weekly protests among families seeking information about missing sons, brothers and fathers.

None of the dozens of people interviewed by AP contended that American interrogators were involved in the actual abuses. Nevertheless, obtaining intelligence that may have been extracted by torture inflicted by another party would violate the International Convention Against Torture and could qualify as war crimes.

I det store fengselskomplekset ved Riyan-flyplassen i den sørlige byen Mukalla, sier tidligere fanger at de er blitt stuet inn i skipskonteinere med ansiktene innsmurt i avføring og med bind for øynene i ukevis. De sier at de ble slått, hengt på grillen og seksuelt misbrukt. Ifølge en kilde var USAs soldater bare metre unna når dette skjedde.

Nettverket av torturfengsler likner på det som ble skapt etter 11. september, da land i flere verdensdeler deltok i tortur av fanger i hemmelige fengsler på oppdrag fra USA. Dette nettverket ble avviklet under Barack Obama, men emiratenes torturnettverk i Jemen ble opprettet under Obama og fortsetter under Trump.

AP skriver:

Amnesty International called for a U.N.-led investigation «into the UAE’s and other parties’ role in setting up this horrific network of torture» and into allegations the U.S. interrogated detainees or received information possibly obtained from torture. «It would be a stretch to believe the US did not know or could not have known that there was a real risk of torture,» said Amnesty’s director of research in the Middle East, Lynn Maalouf.

AP har lagt ut mer informasjon her.

Skisse av et torturfengsel Copyright: AP

APs undersøkelser virker grundige og pålitelige, men det finnes naturligvis en rekke muligheter for USA til å påstå at amerikanske tropper ikke har deltatt direkte i tortur. En metode er så enkel som å overlate til Emriratenes soldater å gjøre den skitne delen av jobben. En annen metode er å sørge for at de amerikanerne som deltar er leiesoldater fra et av de leiesoldatbyråene USA benytter seg av. En tredje mulighet er naturligvis å juge og håpe på at ingen klarer å bevise det.

Hvis USA er så uskyldige som de påstår, burde de jo ikke ha noen problemer med at det blir nedsatt en uavhengig undersøkelseskommisjon til å etterforske APs dokumentasjon. Men det vil neppe skje.

Tortur også i Irak

I mai 2017 publiserte den irakiske fotojournalisten Ali Arkady en svært stor mengde foto- og videomateriale av tortur og drap i Irak, som han hadde sikret seg da han jobbet som journalist sammen med irakiske spesialstyrker.

US State Department har også benektet enhver kjennskap til dette.

Tortur i Irak. Foto: Ali Arkady.

Tro det den som vil. Den sittende presidenten, Donald Trump, har i hvert fall gjort det klart at han er tilhenger av tortur: «absolutely I feel it works», som han sa i TV-intervju med ABC News umiddelbart etter presidentinnsettelsen.

Og for norske lesere og politikere: Både USA og Emiratene er vår allierte, og vi støtter deres krig i Jemen. Bare så det er klart.

 

Les om krigen i Jemen på steigan.no.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelPopulisme er navnet på systempartienes forvitring
Neste artikkelDen tyske staten innfører dataovervåking av alle
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).