Tyskland prøver å bruke konflikten med USA til å styrke EU

12

Avstanden til Donald Trump kan styrke fransk-tysk samarbeid om et sterkere EU, skriver Peter M. Johansen i en kommentarartikkel i Klassekampen 30. mai 2017.

Johansen viser til Angela Merkels uttalelser i det bayerske ølteltet etter to mislykte møter mellom EU-landa og USA ved Donald Trump.

– Av den grunn kan jeg bare si: Vi europeere må ta vår skjebne i egne hender, understreket Merkel over en røslig bayersk ølseidel.
I stedet for å drukne sorgene over Trump, streket hun opp behovet for å utdype EU langs de linjene som allerede foreligger i flere strategidokumenter. Planene finnes i «Completing Europe’s Economic and Monetary Union» fra 2015, signert de fem daværende EU-presidentene – Jean-Claude Juncker (Kommisjonen), Donald Tusk (Det europeiske rådet), Mario Draghi (sentralbanken ESB), Jeroen Dijsselbloem (eurosonen) og Martin Schultz (EU-parlamentet).

Den planen Johansen viser til har vi omtalt her.

Planen består av tre ledd:
•    Innføring av en bankunion, som i realiteten gjør Den europeiske sentralbanken overordnet de nasjonale statsbankene. Det første skrittet ble tatt 1. januar 2016.
•    Opprettelsen av et reelt europeisk finansmarked. Man skal fjerne det som er igjen av nasjonale særhindringer for den frie flyten av kapital. Denne prosessen pågår, også for Norge.
•    Opprettelsen av en fiskalunion. Dette betyr at de nasjonale budsjettene ikke lenger vil bli vedtatt av de nasjonale parlamentene, men av EU, mens de nasjonale parlamentene vil bli tatt med på råd. Dette skal fullføres i 2025.

Når denne prosessen eventuelt er fullført, vil ikke lenger EUs medlemsland styre sine egne budsjetter. Dette er ikke demokrati i noen meningsfull definisjon av ordet. Det er ikke folkesuverenitet. Det viktigste et parlament gjør er å bestemme bruken av landets økonomiske ressurser. Det fastsettes i statsbudsjettene. Hvis et lands parlament ikke lenger har makt over landets eget budsjett, så hersker det ikke lenger noe demokrati.

Men det er som Johansen sier, dette som er Angela Merkels svar på de økende motsetningene til USA. Johansen skriver:

Finansminister Wolfgang Schäuble har streket opp retningslinjene overfor Financial Times: Berlins prioritet er «å holde resten av Europa – uten Storbritannia – så tett sammen som mulig». Det be- tyr i klartekst at Macron må bakke på sine ideer om å slakke på EUs og eurosonens budsjettkrav, akkurat slik Berlin raskt satte president François Hollande på plass.

Der Spiegel formulerte det slik i en artikkel som fikk plass på forsida: Emmanuel Macron skal redde Europa … og Tyskland skal betale. Oppslaget hadde tittelen «Vår dyre venn».

Og som alltid i EU: Presidentplanen som skal «redde Europa» er uten noen som helst form for folkelig mandat, og det finnes ikke den eurokrat som ville tørre å legge den ut til folkeavstemning.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


12 KOMMENTARER

 1. «Tyskland prøver å bruke konflikten med USA til å styrke EU»

  EU – prosjektet som kaller kapitaliatets diktatur for «demokratisk underskudd». #-[

  .- Hah! Som å kalle drap for «overlevelses-underskudd».

 2. Angela Merkel trenger Russlands Olje og Gass, og vil la Business gå normalt. EU som helhet vil fortsette oppløsningen, men Tyskland vil danne en Sterk Indre Kjerne med noen få utvalgte partnere

 3. Dette er en «villet» storm i et vannglass. Angela Merkel får det som hun vil, men har manglet folkelig støtte til; økning av forsvarsbudsjettet fra dagens 1,2 til 2%. NATO-alliansen vil bestå og måneds kontroverser på NATO-møtet og G7møtet vil i ettertid oppfattes som et lite parentes. Folket føres bak lyset ogTrump vinner!

 4. Hvis det var slik at Tyskland jobbet for å styrke EU,ville jo ikke den tyskdominerte Europeiske Zentralbank i Frankfurt drevet med direkte utsultningspolitikk overfor land i SørEuropa,spesielt Hellas. Det handler langt mere om hvordan Tyskland jobber for å styrke seg selv til dominerende hegemonimakt innen EU.
  Og Klassekampen idag henvender seg til en NUPI-person som melder tilbake at Norge bør henge seg på tysk imperialisme. Skjønt der opereres det også med forestillingen om at Tyskland driver og styrker EU. Enhver teori om imperialisme er forhatt på «venstresida» i Norge.

 5. ALLE er imot Donald Trump – ALLE som arbeider for og med The Deep State og Forfeløbig nyter dets privilegier og belønnings-system anvender nå alle krefter for å stoppe Symbolet på Forandringen som Donald Trump representerer. Det sies offentlig at han er uegnet til å være presidet og bør fjernes – med alle tilgjengelige midler.

  Tidligere CIA agent Robert David Steel og likesinnede frihets- og sannhets-elskende mennesker jobber intens med å understøtte USA’s president og fjerne The Deep State. Panikk brer seg selvsagt da de involverte har utrolig mye skitt og blod på sine hender, for samvittighet har de ikke. Nå kommer mer og mer frem i LYSET- takket være mennesker som Robert David Steel, som er nominert til Nobels Freds-pris, men neppe med Norsk eller Deep-State støtte.

  https://www.youtube.com/watch?v=EPjaJoNgF0I&t=2677s

 6. Macrons store forbilde, Charles de Gaulle, var jo nettopp kjent som den som gikk sterkest i mot avståing av nasjonal suverenitet innafor EU, og la flere ganger ned veto mot vedtak som ville styrke integrasjonen – noe som vakte særlig irritasjon hos Vest-Tysklands daværende forbundskansler (og den norske borgerpressa sitt idol) Ludvig Erhard. Er det sannsynlig at Macron nå vil kaste over bord heile arven etter de Gaulle?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.