NRK Brennpunkt om mafiatilstander i norsk arbeidsliv

0
Foto: NRK Brennpunkt

Hvordan er det mulig at lydopptak av trusler og krav om å levere tilbake deler av lønna ikke holdt som bevis for politiet? Og hvorfor trodde Arbeidstilsynet på versjonen til sjefene som lå i konflikt med arbeiderne?

NRK Brennpunkt dokumenterte 11. mai 2017 hvordan to polske arbeidere var blitt utsatt for grov arbeidslivskriminalitet og hvordan politi og arbeidstilsyn lot kriminaliteten passere uten noen som helst konsekvenser for de skyldige.

Foto: NRK Brennpunkt

Vi fikk et lite gløtt inn i de mafiatilstandene som er skapt i deler av norsk arbeidsliv, og det vi så var dystert. Som den polske arbeideren Arseniusz Hausmann sier:

– Jeg har sluttet å tro på rettferdighet. Virkelig. Man kan ha et selskap i Norge, ikke betale arbeiderne, true med å drepe dem og ingen ting skjer. Slik ser det ut.

Han og kameraten Bartosz Zuchowski har jobbet under tvilsomme helsemessige forhold til slavelønner hos bilvakseselskapen Handz On. De er blitt truet på livet, har blitt truet til å skrive under på falske timelister og til å levere tilbake feriepengene til sjefen sin.
Når de anmelder dette til politi og arbeidstilsyn kommer de ingen vei.

NRK har ære av å ha tatt opp denne saka, men verken politi eller arbeidstilsyn sitter igjen med noen ære. Arbeidstilsynet lot en åpenbart kriminell sjef slippe unna med å sende en skriftlig rapport om at alt var bra, og politiet henla opplagte og beviselige drapstrusler.

LO har antakelig gjort så godt de har kunnet, men hvordan kan fagbevegelsen komme noen vei når myndighetene lar dette pågå så grovt og i et sånt omfang som det gjør?

Det er likevel ikke hos politi og arbeistilsyn hovedansvaret ligger. Ansvaret for at vi har fått et mer og mer kriminelt arbeidsliv ligger hos de politiske myndighetene. Det ligger hos Gro Harlem Brundtland, som kuppet Norge inn i EØS, det ligger hos Jens Stoltenberg, Erna Solberg og Jonas Gahr Støre. Rett før vi fikk se dokumentaren, hadde Støre sagt på sin pressekonferanse at han også i framtida vil la EØS ha forrang i norsk arbeidsliv.

Men det betyr fortsatte mafiatilstander. EUs fri flyt har vært og er en gigantisk gavepakke til utbyttere og økonomiske kriminelle. Fagbevegelsen har dokumentert hvordan ulovlig innleie sprer seg som en farsott i byggebransjen i Oslo-området. Folk blir utnyttet på slavelønninger og kontrollen av arbeidsmiljø og arbeidstid er så godt som fraværende.

Dette er den slagne landevei til mafiatilstander. Og jeg mener mafia. Den italienske mafiaorganisasjonen ‘Ndrangheta er sterk i blant annet byggebransjen, og den sprer seg nordover. Europol sier at den i 2013 omsatte for 44 milliader euro, og at den opererer over hele verden. De er sterke i Tyskland og det sies at den er godt etablert i de baltiske landa. Der har de også sine egne mafiaorganisasjoner. Og i tillegg har vi naturligvis den albanske mafiaen og den russiske.

Det er mulig at sjefen Salih, som vi hørte om i programmet, er en enkeltstående kriminell. Men han kan også være en del av en mafia, og om ikke han er det, så er det andre som er det.
Overfor mafiaen kommer man ikke noen vei med å sende brev for å spørre om de har gjort noe feil. De må jo le seg skakke.

De som ikke har noen grunn til å le er de polske arbeiderne. Arseniusz og Bartosz kom til Norge for å tjene penger til familiene sine. De sitter ribbet tilbake. Banken har tatt huset til Arseniusz og Bartosz har et ødelagt kne etter en skade han fikk i vaskehallen. De sier at livene deres er ødelagt, og dessverre har de kanskje rett. Og de har mistet alle illusjoner om Norge – og det med god grunn.

I Italia går det en rettssak mot noe som kalles Mafia Capitale. De har drevet hele næringskjeden innen menneskehandel, smugling av migranter, gatekriminalitet, prostitusjon og statsstøttede flyktningmottak. De fant ut at det i dag er mer penger i menneskesmugling enn i narkotika, så de skiftet beite. Og de har bestukket politikere fra alle de tre største partiene i Roma til å se en annen vei. Dette er de nye trekkene med mafiaen. De gjør seg stuereine. Og de kjøper seg politisk goodwill.

Dessverre var det ingen debatt etter Brennpunktprogrammet. Men det er ikke for seint. Da bør man invitere Boye Ullmann fra Fellesforbundet og Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet for å diskutere årsakene til den økende arbeidslivskriminaliteten i Norge. Det skulle blitt en sann svir.

Det er på tide å innse at våre politiske ledere i løpet av kort tid har gjort sitt ytterste for å ødelegge det organiserte arbeidslivet i Norge. Og der det organisarte arbeidslivet forsvinner, kommer mafiaen inn. Skal vi få slutt på dette, hjelper det ikke bare å gi noen flere penger til arbeidstilsyn og politi. Det blir fortsatt som å tørke over gulvet mens krana renner. Vi må ut av EØS fortere enn svint, og så må det gjennomføres en ordentlig opprenskning mot mafiaene. Og da nytter det ikke å sende brev. 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelFinansteamet bak Macron
Neste artikkelTorskemilliarder til Frogner
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).