Norske styrker deltar i angrepskrig mot Syria

0
Dette bildet illustrerer artikkelen i AMN, men verken kilde eller sted er oppgitt

Den militære ledelsen i Irak melder at en norsk spesialstyrke har rykket inn i Syria for å delta i kamper mot den syriske armeen. Det er nettavisa almasdarnews (AMN) som skriver dette.

Dette bildet illustrerer artikkelen i AMN, men verken kilde eller sted er oppgitt

Den norske styrken skal ha passert grensa ved al-Waleed i det vestlige Anbar. På syrisk side pågår kampene i al-Tanf-regionen. De norske styrkene har rykket inn for å støtte den Free Syrian Army (FSA) mot den syriske hærens offensiv. FSA er en gruppering som støttes av USA.

Fra før av står styrker fra USA og Storbritannia i dette området på tross av protester fra Syrias regjering. Folkerettslig betyr dette at Norge nå deltar i en angrepskrig mot Syria. Dette er fullstendig i strid med FN-pakten og må regnes som en krigsforbrytelse. Ifølge Nürnbergdomstolen er angrepskrig den fremste av alle krigsforbrytelser.

Den syriske hæren har hatt framgang i de sørlige grenseområdene, og det er derfor Norge nå kommer de pro-amerikanske styrkene til unnsetning. Også NRT News, som holder til i irakisk Kurdistan melder om at den norske styrken har gått inn i Syria.

Avisa VG har også meldt om dette og har forsøkt å få en uttalelse fra Forsvarsdepartementet. Der vil man verken bekrefte eller benekte meldinga, men sier at det norske «bidraget» er en del av operasjonen Inherent Resolve.

Det er ikke kommet meldinger om at den utvidede utenrikskomiteen i Stortinget har vært orientert om saka. Regjeringa Stoltenberg etablerte jo den praksisen i 2011 at angrepskrig er noe Norge kan gå til uten behandling i regjering og storting, og regjeringa Solberg følger i de rødgrønnes fotspor.

AMN skriver at den syriske hæren og Hezbollah har hatt store framganger i kampen mot FSA i den siste tida, og tar ssikte på å renske ut disse styrkene for å få kontroll over grensa mot Irak. USA har trappet opp sin direkte deltakelse i krigen mot Syria, og det har kommet flere meldinger om at amerikanske fly har angrepet syriske regjeringsstyrker eller styrker som er lokale til dem.

Los Angeles Times skriver:

The U.S.-led coalition in Syria said in a statement Thursday evening that it had struck “pro-regime forces that were advancing well inside an established de-confliction zone” near the city of Tanf on the Iraq-Syria border.
The border crossing in Tanf is home to a garrison where U.S., British and Norwegian troops have been working for months with a Syrian rebel faction, named the Army of the Revolution’s Commandos. It is intended to serve as a launching pad for a wide-scale attack on the eastern desert province of Dair Alzour, which is largely in Islamic State hands.
Pentagon officials have said the U.S. military would defend its forces if they were threatened in Syria by Assad’s government.

Det er jo slik imperialistmakter begrunner sine angrep, sjøl Hitlers angrep på Polen i 1939 ble begrunnet med «sjølforsvar». USA skal altså beskytte sine egne styrker inne på Syrias territorium ved å angripe den syriske regjeringshæren. Og denne krigen deltar Norge nå i. Og folkerettslig er det angrepskrig uten noen formildende omstendigheter.

USAs forsvarsminister Jim «Mad Dog» Mattis, sa også at angrepet på de syriske styrkene skjedde i «sjølforsvar» fra USAs side. Dette sa han i en kort kommentar under et møte med den svenske forsvarsministeren Peter Hultqvist. Sverige er som kjent det eneste landet i verden som fører en «feministisk» utenrikspolitikk, og Hultqvist var sikkert i Washington for å fortelle Mattis hva som ligger i det.

Dessverre er situasjonen den i Norge at det knapt nok finnes en antiimperialistisk- eller antikrigsbevegelse. Det er en viktig grunn til at regjeringa Solberg, lik regjeringa Stoltenberg før den, kan delta i angrepskriger. Det er også dette som gjør det så lett for norske myndigheter å knytte Norge så tett til USAs krigsmaskineri og dets angrepskriger som vi nå ser.

I krigen for «en myte»

FSA har i USA vært omtalt som «noe av en myte»:

In reality the Free Syrian Army amounted to little more than “a diverse array of local defense forces, ideological trends, and self-interested warlords. It exercised little real command and control, and had little ability to formulate or implement a coherent military strategy.”

NBC skrev i 2013 at FSA var en hær bare i navnet.

It is made up of hundreds of small units, some secular, some religious – whether mainstream or radical. Others are family gangs, or simply criminals.

I 2015 skrev Robert Fisk at

…the FSA fell to pieces, corrupted, and the “moderates” defected all over again, this time to the Islamist Nusrah Front or to Isis, selling their American-supplied weapons to the highest bidder or merely retiring quietly – and wisely – to the countryside where they maintained a few scattered checkpoints.

FSA er en myte som opprettholdes som et skalkeskjul for USAs intervensjonskrig, og denne myten er det Norge nå går i krigen for.

Forrige artikkelJames Hansen on irreversible climate change
Neste artikkelErna Solberg redder en leiesoldat og feirer det på nasjonaldagen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).