Irak: USAs militære innrømmer at våpen for en milliard dollar er «sporløst forsvunnet»

5
USA har rustet opp syriske jihadister

En rapport fra forsvarsdepartementet i USA viser at USAs militære ledelse ikke kan gjøre rede for hvor det er blitt av våpen for mer enn en milliard dollar som USA har sendt til Irak og Kuwait. Dette kom fram gjennom en internrevisjon, og det heter i rapporten at forsvarsdepartementet

“did not have accurate, up-to-date records on the quantity and location”of a vast amount of equipment pouring into Kuwait and Iraq to provision the Iraqi Army.

“This audit provides a worrying insight into the US Army’s flawed – and potentially dangerous – system for controlling millions of dollars’ worth of arms transfers to a hugely volatile region,”

Disse våpenforsyningene kom under et program som kalles Iraq Train and Equip Fund (ITEF). I 2015 bevilget Kongressen 1,6 milliarder dollar til å «bekjempe IS». Men så viser det seg altså at Pentagon har hatt så slappe rutiner at disse våpnene like gjerne kan ha havnet nettopp hos IS.

Amnesty International skriver i sin kommentar til revisjonsrapporten at:

“It makes for especially sobering reading given the long history of leakage of US arms to multiple armed groups committing atrocities in Iraq, including the armed group calling itself the Islamic State.”

«The transfers, which include tens of thousands of assault rifles (worth USD$28 million), hundreds of mortar rounds and hundreds of Humvee armoured vehicles, were destined for use by the central Iraqi Army, including the predominantly Shi’a Popular Mobilisation Units, as well as the Kurdish Peshmerga forces.»

Oops, vi sender avanserte våpen inn i en region stappfull av jihadistgrupper, og så aner vi ikke hvor de ble av. 

Rapporten forteller om slappe rutiner og mangel på kontroll, men den drøfter ikke om denne angivelige skjødesløsheten handler om bare sløvhet, eller et bevisst ønske om å se en annen vei. 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

 1. Når vi først er inne på at noe er sporløst forsvunnet: Kan det tenkes at noe lignende også gjelder for Federal Reserve i USA? Feks at det trykkes opp dollars (elektroniske dollars) som i alle hemlighet spres utover i de internasjonale militære og sikkerhetsmessige nettverk som USA er tilknyttet? Dette kan ha en dobbelt effekt: opprustning (bla mht personell og bestikkelser) og for å stimulere verdensøkonomien gjennom økt etterspørsel. Inflasjon er et lite problem for tiden.

  • FED er storkjøpere av amerikanske statsobligasjoner. Om gjelden som FED har bare forsvinner i den løse luften, tror jeg mange kommer til å bli glad for.

   • At Federal so-called Reserve «kjøper» amerikanske statsobligasjoner i stor stil går vel mest på det at det er blitt flere og flere som ikke stoler på at disse vil bli innfridd og lar være å kjøpe flere av dem (å gange med null er tull). Problemet er at dette kan pågå i uoverskuelig fremtid, ettersom de ikke trenger penger for å kjøpe disse obligasjonene, men låner ut sine ikkeeksisterende summer til USA, og overfører dem til på papiret eksisterende gjeld. Ganske gøyale greier i grunnen. Tviler på at Federal so-called Reserve har nevneverdig med gjeld selv, og om de så skulle ha det er det nok spill for galleriet som vanlig. Hvem som eier Federal so-called Reserve er jo et sentralt spørsmål for den som prøver å plassere brikkene riktig, men eierskapet der er holdt hemmelig, betryggende som det er…

 2. «Irak: USAs militære innrømmer at våpen for en milliard dollar er «sporløst forsvunnet»»

  Vi husker også hvordan historfiens største kontantran skjedde i Irak etter 2003, da 13,4 milliARDER US $ bare ble «borte». Det var etter ar USA hadde sdendt inn noen flylaster med paller med $ 100-sedler.

  Samtidig har ikke Pentagon vist regskapene sine – noengang (!)
  https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/mar/20/pentagon-never-audited-astonishing-military-spending

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.