Irak: USAs militære innrømmer at våpen for en milliard dollar er «sporløst forsvunnet»

0
USA har rustet opp syriske jihadister

En rapport fra forsvarsdepartementet i USA viser at USAs militære ledelse ikke kan gjøre rede for hvor det er blitt av våpen for mer enn en milliard dollar som USA har sendt til Irak og Kuwait. Dette kom fram gjennom en internrevisjon, og det heter i rapporten at forsvarsdepartementet

“did not have accurate, up-to-date records on the quantity and location”of a vast amount of equipment pouring into Kuwait and Iraq to provision the Iraqi Army.

“This audit provides a worrying insight into the US Army’s flawed – and potentially dangerous – system for controlling millions of dollars’ worth of arms transfers to a hugely volatile region,”

Disse våpenforsyningene kom under et program som kalles Iraq Train and Equip Fund (ITEF). I 2015 bevilget Kongressen 1,6 milliarder dollar til å «bekjempe IS». Men så viser det seg altså at Pentagon har hatt så slappe rutiner at disse våpnene like gjerne kan ha havnet nettopp hos IS.

Amnesty International skriver i sin kommentar til revisjonsrapporten at:

“It makes for especially sobering reading given the long history of leakage of US arms to multiple armed groups committing atrocities in Iraq, including the armed group calling itself the Islamic State.”

«The transfers, which include tens of thousands of assault rifles (worth USD$28 million), hundreds of mortar rounds and hundreds of Humvee armoured vehicles, were destined for use by the central Iraqi Army, including the predominantly Shi’a Popular Mobilisation Units, as well as the Kurdish Peshmerga forces.»

Oops, vi sender avanserte våpen inn i en region stappfull av jihadistgrupper, og så aner vi ikke hvor de ble av. 

Rapporten forteller om slappe rutiner og mangel på kontroll, men den drøfter ikke om denne angivelige skjødesløsheten handler om bare sløvhet, eller et bevisst ønske om å se en annen vei. 

Forrige artikkelDjupstaten i USA leser steigan.no
Neste artikkelMI6 hjalp jihadister organisere seg i Manchester
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).