Heldigvis delte Trump etterretning med Lavrov

0
Tove Bjørgaas fra Washington 16. mai 2017

NRKs Tove Bjørgaas leverte 16. mai 2017 et følelsesladd innlegg fra Washington der hun var oppriktig opprørt over at president Donald Trump skal ha delt hemmelig etterretning om IS med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Hun har også formulert dette på NRKs nettsider.

Bjørgaas brukte jo sine innslag i Dagsrevyen i 2016 til å drive valgkamp for Hillary Clinton, og det virker som om hun ikke helt har kommet over sorgarbeidet.

Dersom det stemmer at han delte gradert etterretningsinformasjon med dem, kunne timingen selvsagt ikke være dårligere. …

I kveld sier kommentatorer at de håper og tror at President Trump var løsmunnet på møtet med Russlands utenriksminister fordi han mangler erfaring. Hadde han virkelig planlagt å gi disse opplysningene til russiske myndigheter, blir historien mye mer dramatisk.

Tove Bjørgaas fra Washington 16. mai 2017

På hvilken måte dramatisk?
Nå har verden i mer enn tre år vaklet på kanten av en storkrig mellom verdens to største atommakter, en krig som sannsynligvis ville ha blitt en tredje verdenskrig. Dette har mange pekt på, som for eksempel European Leadership Network (ELN) som i 2015 publiserte en rapport med tittelen Preparing for the Worst: Are Russian and NATO Military Exercises Making War in Europe more Likely? Der sa denne samlinga av tidligere europeiske toppolitikere at NATOs og Russlands øvelsesmønstre nå bærer preg av forberedelser til en virkelig krig. Eller den internasjonalt anerkjente Bulletin of the Atomic Scientists skriver i en rapport at USAs kjernefysiske moderniseringsprogram inneholder en revolusjonerende ny teknologi som øker faren for atomkrig.

Barack Obama kunne ha utløst en krig med Russland i september 2013 ved å gå til full krig mot Syria. Donald Trump kunne ha gjort det samme hvis han hadde fulgt opp sin bombing med full styrke etter det såkalte gassangrepet i Idlib. En krig mellom USA og Russland kunne fort ha blitt slutten på menneskeheten slik vi kjenner den.

Og så skal det plutselig være dramatisk at USAs president deler informasjon om de islamske terroristene IS med Russlands utenriksminister? Det er omvendt. Heldigvis deler USA og Russland etterretningsinformasjon om terroristene.

Det er mange grunner til å mislike Donald Trump, men det at han gir Russland informasjon om terroristene, er ikke en av dem.  Donald Trump har lovt velgerne at han vil nedkjempe den islamske staten, og at han vil samarbeide med Russland om å gjøre det. Hvis han skal holde det løftet, må han naturligvis utveksle informasjon med Russland som vil gjøre det lettere å nedkjempe disse terroristene.

Men det er antakelig ikke alle som ønsker at IS skal nedkjempes. Den informasjonen Lavrov fikk, skal angivelig stamme fra Israel. Og Israel er ikke så ivrig etter å nedkjempe IS. Og det er heller ikke neocons i USA. De vil nedkjempe Syria.

Bjørgaas gjør seg til talsperson for den kampanjen som de store mediene i USA fører mot Donald Trump.

Slik som de gjør det i Washington Post, i New York Times og i CNN. Dette er en kampanje som tar sikte på et «soft» kupp mot Donald Trump, et kupp via riksrettssak. Den gravende journalisten Robert Parry skriver:

I realize that many Democrats, liberals and progressives hate Donald Trump so much that they believe that any pretext is justified in taking him down, even if that plays into the hands of the neoconservatives and other warmongers. Many people who detest Trump view Russia-gate as the most likely path to achieve Trump’s impeachment, so this desirable end justifies whatever means.

Some people have told me that they even believe that it is the responsibility of the major news media, the law enforcement and intelligence communities, and members of Congress to engage in a “soft coup” against Trump – also known as a “constitutional coup” or “deep state coup” – for the “good of the country.”

Tove Bjørgaas målbærer denne kampanjens innspill ord for ord, uten å holde en profesjonell avstand. Det er ikke noe feil med engasjement, men fra en reporter forventer vi nøktern analyse og kritisk distanse til alle aktører.

Donald Trump har gjort helomvending på en masse av valgløftene sine siden han tok over i Det hvite hus. I 2013 tvitret han at det var en stor dumhet av Obama å bombe Syria. I 2017 bombet han sjøl Syria. Han lovte å forbedre forholdet til Russland, men det har ikke skjedd noen slik forbedring. Eventuelt inntil nå.

Hvis samtalene med Lavrov og utvekslinga av informasjon mellom stormaktene kan bidra til en vei mot fred i Syria og en reduksjon av faren for krig, er det grunn til å trekke et lettelsens sukk. Ikke til å bli indignert i beste sendetid.

Forrige artikkelAdvarsler fra finanskapitalismens kommandohøyder
Neste artikkelHar nya sidenvägen rätt profil?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).