Heldigvis delte Trump etterretning med Lavrov

12
Tove Bjørgaas fra Washington 16. mai 2017

NRKs Tove Bjørgaas leverte 16. mai 2017 et følelsesladd innlegg fra Washington der hun var oppriktig opprørt over at president Donald Trump skal ha delt hemmelig etterretning om IS med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Hun har også formulert dette på NRKs nettsider.

Bjørgaas brukte jo sine innslag i Dagsrevyen i 2016 til å drive valgkamp for Hillary Clinton, og det virker som om hun ikke helt har kommet over sorgarbeidet.

Dersom det stemmer at han delte gradert etterretningsinformasjon med dem, kunne timingen selvsagt ikke være dårligere. …

I kveld sier kommentatorer at de håper og tror at President Trump var løsmunnet på møtet med Russlands utenriksminister fordi han mangler erfaring. Hadde han virkelig planlagt å gi disse opplysningene til russiske myndigheter, blir historien mye mer dramatisk.

Tove Bjørgaas fra Washington 16. mai 2017

På hvilken måte dramatisk?
Nå har verden i mer enn tre år vaklet på kanten av en storkrig mellom verdens to største atommakter, en krig som sannsynligvis ville ha blitt en tredje verdenskrig. Dette har mange pekt på, som for eksempel European Leadership Network (ELN) som i 2015 publiserte en rapport med tittelen Preparing for the Worst: Are Russian and NATO Military Exercises Making War in Europe more Likely? Der sa denne samlinga av tidligere europeiske toppolitikere at NATOs og Russlands øvelsesmønstre nå bærer preg av forberedelser til en virkelig krig. Eller den internasjonalt anerkjente Bulletin of the Atomic Scientists skriver i en rapport at USAs kjernefysiske moderniseringsprogram inneholder en revolusjonerende ny teknologi som øker faren for atomkrig.

Barack Obama kunne ha utløst en krig med Russland i september 2013 ved å gå til full krig mot Syria. Donald Trump kunne ha gjort det samme hvis han hadde fulgt opp sin bombing med full styrke etter det såkalte gassangrepet i Idlib. En krig mellom USA og Russland kunne fort ha blitt slutten på menneskeheten slik vi kjenner den.

Og så skal det plutselig være dramatisk at USAs president deler informasjon om de islamske terroristene IS med Russlands utenriksminister? Det er omvendt. Heldigvis deler USA og Russland etterretningsinformasjon om terroristene.

Det er mange grunner til å mislike Donald Trump, men det at han gir Russland informasjon om terroristene, er ikke en av dem.  Donald Trump har lovt velgerne at han vil nedkjempe den islamske staten, og at han vil samarbeide med Russland om å gjøre det. Hvis han skal holde det løftet, må han naturligvis utveksle informasjon med Russland som vil gjøre det lettere å nedkjempe disse terroristene.

Men det er antakelig ikke alle som ønsker at IS skal nedkjempes. Den informasjonen Lavrov fikk, skal angivelig stamme fra Israel. Og Israel er ikke så ivrig etter å nedkjempe IS. Og det er heller ikke neocons i USA. De vil nedkjempe Syria.

Bjørgaas gjør seg til talsperson for den kampanjen som de store mediene i USA fører mot Donald Trump.

Slik som de gjør det i Washington Post, i New York Times og i CNN. Dette er en kampanje som tar sikte på et «soft» kupp mot Donald Trump, et kupp via riksrettssak. Den gravende journalisten Robert Parry skriver:

I realize that many Democrats, liberals and progressives hate Donald Trump so much that they believe that any pretext is justified in taking him down, even if that plays into the hands of the neoconservatives and other warmongers. Many people who detest Trump view Russia-gate as the most likely path to achieve Trump’s impeachment, so this desirable end justifies whatever means.

Some people have told me that they even believe that it is the responsibility of the major news media, the law enforcement and intelligence communities, and members of Congress to engage in a “soft coup” against Trump – also known as a “constitutional coup” or “deep state coup” – for the “good of the country.”

Tove Bjørgaas målbærer denne kampanjens innspill ord for ord, uten å holde en profesjonell avstand. Det er ikke noe feil med engasjement, men fra en reporter forventer vi nøktern analyse og kritisk distanse til alle aktører.

Donald Trump har gjort helomvending på en masse av valgløftene sine siden han tok over i Det hvite hus. I 2013 tvitret han at det var en stor dumhet av Obama å bombe Syria. I 2017 bombet han sjøl Syria. Han lovte å forbedre forholdet til Russland, men det har ikke skjedd noen slik forbedring. Eventuelt inntil nå.

Hvis samtalene med Lavrov og utvekslinga av informasjon mellom stormaktene kan bidra til en vei mot fred i Syria og en reduksjon av faren for krig, er det grunn til å trekke et lettelsens sukk. Ikke til å bli indignert i beste sendetid.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


12 KOMMENTARER

 1. Nu kommer Comey också med nya lögner. Det kan se ut som om det är en statskupp som är på gång, liknande den brasilianska, men på helt fabricerade juridiska grunder.

 2. Ja, sjølsagt er det bra at de deler, særlig hvis det kommer fra Israel. Men jeg reagerte også ekstra sterkt da vi på Dagsnytt samme dag fikk se Israels boligminister, Yoav Galant, sitte formelt bak sitt skrivebord og fortelle oss at «Syrias president Bashar al-Assad må deres pga historier om at regimet brenner 50 fanger pr dag i Damaskus». Det kan være det han fortalte. Det er groteske fortellinger som kommer fra ulike grupperinger som liksom skal være hjelpe-organisasjoner, jeg tror Amnesty International var blant dem. Blant utsagnene var at de dro ut 50 fanger fra et rom beregnet på 5……

 3. Det er svært alvorlig med utenrikskorrespondenter i Nrk som i beste fall virker som en førstereisgutt i første havn. Hun er dessverre ikke alene.
  Og det er fortvilende, Nrk gir dem en opphøyd posisjon som svært få i dag fortjener.
  Ledelsen i Nrk har en jobb å gjøre – hvis de evner å se den.

 4. Skjønner ikke helt dette. Det er to måneder siden USA og diverse andre nasjoner innførte forbud mot laptop i kabinen fra visse nasjoner, med begrunnelse av mulig terror gjennomført med denne laptopen. Så var det noe nytt Trump eventuelt fortalte? Virker ikke slik. Dette er med andre ord nok et forsøk fra «shadow government» å ta Trump – landets lovlig valgte president. Kan med rimelig stor sikkerhet spå at flere slike «ingenting-saker» ville komme opp i fremtiden, for å gjøre det vanskelig for Trump.

 5. Jeg har forstått det slik at Trump fortalte Lavrov om at det var IS som stod bak disse laptopene som inneholder bomber, og at denne produksjon/tilpassning skjedde et eller annet sted i Midt-Østen og at Russland bør trappe opp sin krig mot IS bla i Syria for å ramme denne laptop produksjon (Trump vil ikke bombe mer i Syria tydeligvis). Dette for å forhindre at bomber utløses på kommersielle fly noe som også kan ramme Russland. Det som var hemmeligheten var at USA hadde mottatt info om at slik laptop produksjon foregikk i Midt-Østen eller evt i Syria (men uten at vistnok Trump var blitt informert om hvor dette konkret skjedde og hvem som konkret hadde oppdaget/informert dette). Poenget var vel det at dette var en stor og alvorlig trussel fra IS mot luftfarten generelt.Så får vi håpe at også norske myndigheter tar dette til etteretning feks ved å lese VG der saken har vært referert (men spørsmålet er om norske myndighetrer har blitt informert om denne trussel tjenestevei fra USA?)

 6. Det er absolutt gledelig at Trump nå på nytt viser såpass mye fredsvilje at dypstaten bruker absolutt alle midler for å ta han ned. Etter bombinga av flybasen i Syria, så det en stund ut som at det ville bli detente mellom dypstaten og Trump, men nå ser dette ut til å snu igjen, heldigvis, ja.

 7. Kan set ut som om Trump nå tok innersvingen på pressen siden de sutrer så tårene triller.

  Kerry lovte jo å dele etterretningsinformasjon med Russland i fase 2 av våpenhvileavtalen i fjor høst – altså den våpenhvileavtalen som Pentagon torpederte ved å bombe Deir Ez-Zor

 8. Heldigvis delte Trump etterretning med Lavrov, sier Steigan.
  Mest sansynlig kjendte både Trump og Lavrov til dette for lenge siden, men spørsmålet er vell heller: – Hva slags virkelighetsbilde har en del jornalister og hva slags virkelighetsbilde styrer Trump og Putin verd etter?

 9. Nok en meget god kommentar fra Steigan samt flere andre på denne siden. Trump er åpenbart utsatt for en heksejakt. Kan det virkelig være slik at krigsindustrien og ders lobbyister og presse frykter fred og fordragelighet mellom Russland og USA så sterkt at de vil få fjernet den mannen som kan få dette til? Og hva kan vi gjøre som er vitne til dette?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.