Bulgaria spiller en nøkkelrolle i den illegale våpeneksporten til jihadister i Syria

0

Gamle kinesiske våpen er blitt eksportert fra Albania til Bulgaria, og derfra er de sannsynligvis sendt videre til jihadister i Syria. Selskaper i USA har kjøpt opp gamle østeuropeiske våpen og sendt dem via Bulgaria til Midtøsten. To forskjellige journalistgrupper har gravd fram fakta om den svarte våpenhandelen som holder terroristene i gang i Syria.

Jeg har tidligere vist til arbeidet til Balkan Investigative Reporting Network – BIRN. Gravende journalister på Balkan gjør et omfattende og grundig arbeid der de har kartlagt denne våpenhandelen. I artikkelen Tirana Offloads Ancient Arms to Controversial Broker tar de for seg en lyssky våpenhandel fra Albania der en statlig våpenhandler solgte 17,5 millioner kinesiskprodusert geværammunisjon, 350 mortere og 40.000 morterprosjektiler til det bulgarske selskapet Alguns LTD, et selskap som jobber på oppdrag fra Washington for å trene og utstyre syriske opprørere.

Alguns eies av Alexander Dimitrov, tidligere forretningspartner av Boyan «Baronen» Borisov, en kjent skikkelse i bulgarsk organisert kriminalitet. BIRN skriver:

Details of the sales, worth in excess of 1 million euros, are revealed in confidential arms export documents obtained by the Balkan Investigative Reporting Network, BIRN.
These show how the aging Chinese and Albanian made arms and ammunition were exported to Bulgaria as part of four export licences  signed between the state-owned Military Export Import Company of Albania, MEICO, and Alguns in 2015.

At the same time, Alguns was employed as a subcontractor for the Pentagon’s US Special Operations Command, SOCOM, as part of its attempts to supply and train Syrian rebels fighting Islamic State.

(Hele figuren finnes her.)

Alguns rolle i våpenhandelen kom først for dagen etter en ulykke med ammunisjon der US Navy veteranen Francis Norwillo ble drept.

Norwillo and his injured colleague, Michael Dougherty, had been hired through a $28-million Pentagon contract to train Syrian rebels to fire various Soviet-style weapons. They had travelled to Belarus and then Bulgaria to test the equipment ahead of a training camp in Jordan, according to a lawsuit filed in Florida by Norwillo’s widow and Dougherty.

Court papers against the three US firms allegedly involved in the incident – Purple Shovel, Skybridge Tactical and Regulus Global – detail how the claimants believe the faulty grenade was more than 30 years old, of Bulgarian origin and had been rejected as unsafe by the Pentagon, which was also looking to source ammunition for the Syrian rebels.

Albania er en nær alliert av Washington og spiller en viktig rolle i USAs militære strategi både på Balkan og overfor Midtøsten. USA og Albania har en strategisk partneravtale som ble undertegnet i 2014, og USA har fulle rettigheter til å bruke Gjader-flybasen i Albania i sine militære operasjoner. USA har også den store militærbasen Camp Bondsteel i det albanskdominerte Kosovo. Derfor er det ikke på noen måte overraskende at Albania også inngår i den lyssky våpenhandelen som forsyner jihadister i Syria via Bulgaria.

Bulgarske våpen via Saudi-Arabia til al-Qaida

En annen undersøkelse, som et utført av Inside Syria Media Center (ISMC) viser en annen måte der Bulgaria inngår i våpenstøtten til jihadistene. ISMC skriver:

The suppliers list starts with U.S. companies Chemring and its affiliate Chemring Ordinance which previous year signed a contract with the American government and received $47 million in accordance with the Non-Standard Equipment and Weapons Procurement Program. Orbital ATK, another U.S. company was granted $50 million within the program.
The Bulgarian newspaper Trud which initiated a journalistic investigation sent an official request to both companies to clarify what the received money was spent on. Chemring responded some ammunition for the U.S. and its allies’ armies was purchased from Vazovski Mashinostroitelni Zavodi (VMZ-Sopot). It included 122mm rockets for the Grad MLRS, 73mm anti-tank shells and 40mm ammo for rocket launchers. The other company, Orbital ATK, simply ignored the request.

Det danske frakteskuta Marianne Danica

Ammunisjon av denne typen brukes ikke av US Army. Disse våpnene ble fraktet fra Bulgaria til al-Qaida via den saudiarabiske havnebyen Jeddah. Fraktskipet var den danske skuta Marianne Danica. Våpnene var av en type som heller ikke brukes i Saudi-Arabia, så det var åpenbart at den endelige sluttbrukeren fantes annet sted.

The fact of Bulgarian weapons deliveries to terrorists is confirmed by the FSA deputy commander Col. Malik al-Kurdi. In an interview to the Trud newspaper, he claimed that “an HQ has been set up in Turkey and Jordan to ensure cooperation between the special services of 15 states.

Da Aleppo bli frigjort, dukket to millioner skudd og fire tusen Grad-raketter fra Bulgaria opp i depotene i Øst-Aleppo. Depotene tilhørte Jabhat al-Nusra aka al-Qaida. Ringen er sluttet.

 

Forrige artikkelFørste skritt: smarte strømmålere skal brukes til overvåking av boliger i Toronto
Neste artikkelI finansmafiaens vold
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).