Bodø: storinnrykk av kampfly – trener til den neste store krigen

0

Avisa Nordlys skriver (bak betalingsmur):

En samlet norsk F16-styrke får selskap av svenske JAS Gripen, britiske Tornado og belgiske F16 i Bodø. Til sammen deltar 100 fly, om lag en tredjedel av dem med Bodø som utgangspunkt i det som faktisk blir den største flyøvelsen i Europa i 2017.

– Til Bodø kommer cirka 400 tilreisende. Engelskmenn, belgiere og svensker, forteller Vegard Bøthun, som er nestkommanderende for ACE 2017.

Øvelsen starter mandag 22. mai 2017, og vil pågå fram til 2. juni. Foruten Bodø omfatter den flybasene Kallax (Luleå) i Sverige og Rovaniemi i Finland. Øvelsen, som i år ledes av Finland, er bygd på et treningssamarbeid mellom nordiske allierte  som pågår ukentlig.

– Nå får vi anledning til å trene med flere ulike flytyper og flere involverte som gir et mer kamplikt spill, påpeker Bøthun.

Alt krever, som ved skarpe oppdrag, nøye planlegging.

– Det er «good guys» og «bad guys» som blir satt opp mot hverandre i et spill over et simulert fiendeområde.

Øvelsen er enda et ledd i en svært lang rekke eksempler på en rask militarisering av nordområdene og et stadig tettere mønster av krigsforberedende tiltak der Norge og Norden gjøres til framskutte deler av den militære strategien til USA.

Det mest uhyggelige, som også European Leadership Network (ELN) har pekt på, er at øvelsene mer og mer bærer preg av å dreie seg om realistiske forberedelser til virkelig krig.

Forrige artikkelErna Solberg redder en leiesoldat og feirer det på nasjonaldagen
Neste artikkelTheresa May vil ha regjeringskontrollert internett
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).