Bodø: storinnrykk av kampfly – trener til den neste store krigen

1

Avisa Nordlys skriver (bak betalingsmur):

En samlet norsk F16-styrke får selskap av svenske JAS Gripen, britiske Tornado og belgiske F16 i Bodø. Til sammen deltar 100 fly, om lag en tredjedel av dem med Bodø som utgangspunkt i det som faktisk blir den største flyøvelsen i Europa i 2017.

– Til Bodø kommer cirka 400 tilreisende. Engelskmenn, belgiere og svensker, forteller Vegard Bøthun, som er nestkommanderende for ACE 2017.

Øvelsen starter mandag 22. mai 2017, og vil pågå fram til 2. juni. Foruten Bodø omfatter den flybasene Kallax (Luleå) i Sverige og Rovaniemi i Finland. Øvelsen, som i år ledes av Finland, er bygd på et treningssamarbeid mellom nordiske allierte  som pågår ukentlig.

– Nå får vi anledning til å trene med flere ulike flytyper og flere involverte som gir et mer kamplikt spill, påpeker Bøthun.

Alt krever, som ved skarpe oppdrag, nøye planlegging.

– Det er «good guys» og «bad guys» som blir satt opp mot hverandre i et spill over et simulert fiendeområde.

Øvelsen er enda et ledd i en svært lang rekke eksempler på en rask militarisering av nordområdene og et stadig tettere mønster av krigsforberedende tiltak der Norge og Norden gjøres til framskutte deler av den militære strategien til USA.

Det mest uhyggelige, som også European Leadership Network (ELN) har pekt på, er at øvelsene mer og mer bærer preg av å dreie seg om realistiske forberedelser til virkelig krig.

KampanjeStøtt oss

1 kommentar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.