Høyre vil begynne å avskaffe kontanter

0
Shutterstock

Stavanger Høyre har foreslått en gradvis utfasing av kontanter som betalingsmiddel. Dette går fram av et oppslag i Rogalands Avis som er gjengitt i Dagsavisen. Avisa skriver:

Odd Jo Forsell (H) føler seg sikker på at vi i framtiden vil le av at vi en gang hadde kontanter.
Derfor har Stavanger Høyre foreslått en gradvis utfasing av kontanter som betalingsmiddel til Høyres pågående programprosess sentralt.
– Det kan godt hende vi er for tidlig ute, men før eller siden kommer dette. Høyre må være i forkant, sier Forsell til RA.
Han mener det finnes et enormt potensial for å begrense den svarte økonomien og hindre blant annet narkotikaomsetning ved å fjerne kontanter.
– Den svarte omsetningen i Norge er anslått til 440 milliarder kroner per år, der 140 milliarder unndras fra beskatning, sier Forsell.

Nå finnes det ingen dokumentasjon på at elektronisk betalingsformidling vil være noen hindring for den svarte økonomien. Som kjent drives en stor del av den svarte økonomien av bankvesenet sjøl, som formidler penger til og fra skatteparadiser for finansfyrstene.

Derimot vil det samme bankvesenet gjennom avskaffelse av kontantene ha total kontroll over pengene «dine». Du kan ikke en gang ta dem ut av banksystemet hvis du er misfornøyd med negative renter eller dårlig behandling. Og de vil kunne spore hver eneste transaksjon, hver eneste betaling du måtte gjøre, selv den mest intime. Og denne informasjonen vil være tilgjengelig på markedet, til salgs til dem som betaler best, eller til bruk for dem som måtte hacke den.

At de kriminelle ikke vil skaffe seg den informasjonen om deg? I dine drømmer.
Men én ting skal Høyre ha, de er lojale mot bankene og finanseliten, for det er akkurat dette de ønsker alle sammen.

DNB er naturligvis motstander av kontanter.

Finansselskapet Bloomberg har gjennom sin nettavis startet en politisk kampanje mot kontanter. Argumentene er:

They’re dirty and dangerous, unwieldy and expensive, antiquated and so very analog.

Sentralbankene diskuterer å gjennomføre forbud mot kontanter, skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Fra og med mars 2015 har storbanken Chase innført restriksjoner på kontanter i enkelte markeder. Banken har også innført forbud mot å ha kontanter i bankbokser.

Frankrike har innført en serie restriksjoner mot kontanter:

I Sveits foreligger det et forslag om å innføre gebyrer på kontanter.

Sjefsanalytikeren i Baader Bank, Robert Halver, regner med at en følge av negativrenter i stadig flere sentralbanker, vil bli at man avskaffer kontanter i Europa.

Acxiom er et «lite» selskap som har som hovedgeskjeft å videreselge personopplysninger. De er verdens største databroker og har ca 4500 ansatte, disse igjen står for arbeidet med å opprettholde en database med personopplysninger på 700 millioner personer. (Og hvem er tredje største aksjonær i dette selskapet? Hvis du gjettet BlackRock, så var det innertier. 5,98%)

– Sammenlign med Stasi, sier Tore Tennøe, direktør i Teknologirådet. Stasi hadde 100 000 medarbeidere. Også uoffisielle. På 16 millioner. Her sitter altså et selskap som få av oss har hørt om, med 700 millioner profiler, og mange om oss. Og de vet, selvsagt kjønn, inntekt, men har du hund? Kan du få diabetes?

Det kontantfrie samfunnet vil være en gullgruve for denne nye overvåkingsøkonomien. Og ikke bare for dem. Når de kriminelle syndikatene får tak i disse dataene om deg, og det vil de jo gjøre, så vil de vite akkurat når, hvor og hvordan de skal plyndre deg aller mest grundig.

Forrige artikkelVippepunkt i klimasystemet
Neste artikkelGlobal lavkonjunktur og innstrammingspolitikk rammet barn også i høyinntektsland
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).