Høyre vil begynne å avskaffe kontanter

22
Shutterstock

Stavanger Høyre har foreslått en gradvis utfasing av kontanter som betalingsmiddel. Dette går fram av et oppslag i Rogalands Avis som er gjengitt i Dagsavisen. Avisa skriver:

Odd Jo Forsell (H) føler seg sikker på at vi i framtiden vil le av at vi en gang hadde kontanter.
Derfor har Stavanger Høyre foreslått en gradvis utfasing av kontanter som betalingsmiddel til Høyres pågående programprosess sentralt.
– Det kan godt hende vi er for tidlig ute, men før eller siden kommer dette. Høyre må være i forkant, sier Forsell til RA.
Han mener det finnes et enormt potensial for å begrense den svarte økonomien og hindre blant annet narkotikaomsetning ved å fjerne kontanter.
– Den svarte omsetningen i Norge er anslått til 440 milliarder kroner per år, der 140 milliarder unndras fra beskatning, sier Forsell.

Nå finnes det ingen dokumentasjon på at elektronisk betalingsformidling vil være noen hindring for den svarte økonomien. Som kjent drives en stor del av den svarte økonomien av bankvesenet sjøl, som formidler penger til og fra skatteparadiser for finansfyrstene.

Derimot vil det samme bankvesenet gjennom avskaffelse av kontantene ha total kontroll over pengene «dine». Du kan ikke en gang ta dem ut av banksystemet hvis du er misfornøyd med negative renter eller dårlig behandling. Og de vil kunne spore hver eneste transaksjon, hver eneste betaling du måtte gjøre, selv den mest intime. Og denne informasjonen vil være tilgjengelig på markedet, til salgs til dem som betaler best, eller til bruk for dem som måtte hacke den.

At de kriminelle ikke vil skaffe seg den informasjonen om deg? I dine drømmer.
Men én ting skal Høyre ha, de er lojale mot bankene og finanseliten, for det er akkurat dette de ønsker alle sammen.

DNB er naturligvis motstander av kontanter.

Finansselskapet Bloomberg har gjennom sin nettavis startet en politisk kampanje mot kontanter. Argumentene er:

They’re dirty and dangerous, unwieldy and expensive, antiquated and so very analog.

Sentralbankene diskuterer å gjennomføre forbud mot kontanter, skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Fra og med mars 2015 har storbanken Chase innført restriksjoner på kontanter i enkelte markeder. Banken har også innført forbud mot å ha kontanter i bankbokser.

Frankrike har innført en serie restriksjoner mot kontanter:

I Sveits foreligger det et forslag om å innføre gebyrer på kontanter.

Sjefsanalytikeren i Baader Bank, Robert Halver, regner med at en følge av negativrenter i stadig flere sentralbanker, vil bli at man avskaffer kontanter i Europa.

Acxiom er et «lite» selskap som har som hovedgeskjeft å videreselge personopplysninger. De er verdens største databroker og har ca 4500 ansatte, disse igjen står for arbeidet med å opprettholde en database med personopplysninger på 700 millioner personer. (Og hvem er tredje største aksjonær i dette selskapet? Hvis du gjettet BlackRock, så var det innertier. 5,98%)

– Sammenlign med Stasi, sier Tore Tennøe, direktør i Teknologirådet. Stasi hadde 100 000 medarbeidere. Også uoffisielle. På 16 millioner. Her sitter altså et selskap som få av oss har hørt om, med 700 millioner profiler, og mange om oss. Og de vet, selvsagt kjønn, inntekt, men har du hund? Kan du få diabetes?

Det kontantfrie samfunnet vil være en gullgruve for denne nye overvåkingsøkonomien. Og ikke bare for dem. Når de kriminelle syndikatene får tak i disse dataene om deg, og det vil de jo gjøre, så vil de vite akkurat når, hvor og hvordan de skal plyndre deg aller mest grundig.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


22 KOMMENTARER

 1. «Odd Jo Forsell (H) føler seg sikker på at vi i framtiden vil le av at vi en gang hadde kontanter.»

  Og man kan kjenne seg like trygg om at maktelitene vil le like godt av de som faller i unåde i det kontantfrie samfunnet og får frosset alle sine midler, og ikke engang har mulighet til å selge vafler på gata.

  «They’re dirty and dangerous, unwieldy and expensive, antiquated and so very analog.»

  Hatet mot det analoge er også hovedårsaken til at FM-systemet nå stenges ned. En gammel analog FM-radio kan holde 2-3 år på ei batteripakke, mens de nye digitale DAB-radioene tapper ei batteripakke på en måned, selv om radioen ikke er i bruk!

 2. «Derimot vil det samme bankvesenet gjennom avskaffelse av kontantene ha total kontroll over pengene «dine».»

  Bankinnskuddene tilhører bankene. Dette i følge Norges Bank.

  Dette slås bl.a. fast i høringsnotat (linket nedenfor) der Norges Bank bemerker at bankinnskuddene er en fordring på banken. En fordring er et krav på en eiedel (her penger). Dette til forskjell fra betrodde eiendeler der eiendomsretten beholdes (jfr fex en bankboks eller en parkering i et parkeringshus).

  Bankene har enerett på kontoer og betalingsformidling i Norge. Det finnes m.a.o ingen lovlige alternativer der kontohaver beholder eiendomsretten til sine midler. Når du fex mottar lønning overdras midlene umiddelbart banken.

  Kontanter derimot eies av ihendehaver. Dersom du ønsker å eie pengene du har tjent må du ta dem ut og ha dem som kontanter. Slik tilstanden er er det ikke å undres over at bankene ønsker å fjerne kontantene.
  Ei eller politikerne som får enkel kontroll til innbyggernes midler.

  https://www.regjeringen.no/…/hoeringsnotat31012017.pdf

 3. Det er naivt å tro at man vil fjerne kriminalitet ved å fjerne kontanter. Det man oppnår er at kriminelle blir mer avanserte og etablerer nye byttemidler.

  Jeg vil ikke bli forbaust om kontanter blir faset ut i Europa, men ikke i USA. Da vil etterspørsel etter US-dollar øke og bidra til å styrke dollaren.
  Dersom USA klarer å tvinge igjennom at deres dollar skal være fysisk til stede i europeiske banker har de i realiteten kuppet en stor del av det europeiske valutamarkedet. At dollaren sirkulerer i et svart marked har i så måte ingen betydning. Det som teller er etterspørsel og mengde utstedet dollar.

  • «Det man oppnår er at kriminelle blir mer avanserte og etablerer nye byttemidler.»

   Hva må f.eks. unge naive jenter måtte betale med hvis de vil prøve litt party-dop? Vil vi se en ny demografi av langere, der menn i 50-åra kanskje blir den dominerende arten, når det nye markedet åpenbarer seg?

   • Godt poeng. Ja der det finnes et «marked» vil det alltid være en løsning, og i dette tilfellet vil et forbud mot kontanter for å bekjempe kriminalitet, høyst sannsynlig initiere mer kriminalitet, og samtidig gjøre kriminaliteten mer avansert.

    Det blir som med Schengenavtalen, som skulle bekjempe grenseoverskridende kriminalitet. Et viktig redskap hevdet politikerne i innstillingen til Stortinget.

    Jeg tipper at de eneste som vil tjene på dette er Federal Reserve, som kan kuppe 20-30 prosent av kontantvaluta i europeisk sirkulasjon.

    At høyrefolk vil gå i bresjen for dette finner jeg rimelig. I dette partiet er det mange flere naive godfjotter enn man kanskje skulle tro. Erna er et godt eksempel, som både ville bytte ut kroner med euro, og tillate shariadomstoler.

 4. BAIL-IN har vel nå blitt lovlig også i Norge? Det betyr at innskyternes penger konfiskeres når banken går konkurs.

  Betalingssytemet VIPPS til DnB er ikke helt stabilt, systemet stoppet opp i hele tre dager pga feil.
  Stadig mer av norske datasystemer for betalingsformidling splittes opp og settes ut (outsources) til andre land slik som feks til India. Dette kan påvirke stabiliteten i norsk betalingsformidling og også i norsk økonomi (jmfr problemene med VIPPS). Skal man ha et kontantfritt samfunn må man i det minste ha et stabilt betalingsformidlingssystem. Men fordi grådigheten er så stor risikerer man at bank og finans selv sager over den gren de sitter på.

 5. Så vidt jeg vet er det ikke flertall i Stortinget (per i dag, vel å merke) for å avskaffe kontanter eller «fase ut» bruken av dem. Blir det et annet flertall etter valget er det enda fjernere. Så vidt jeg vet er det i dag bare Høyre av partiene som ønsker kontantene bort. Norges Bank har også uttrykt offentlig at heller ikke de vil avskaffe dem, og er i gang med lansering av en ny seddel-serie. Men holdninger til sånt kan jo endres over tid – Dnb har mye penger å drive lobbyvirksomhet for! Derfor er det viktig at saken «holdes varm.»

  • Erna og Høyre vil ha innført kontantløs betaling innen 2030. Ap vil «vente noen år». V og Krf er imot. Frp er på gli.

   Norges Bank er både og, men vil uansett ha kontanter i reserve. NB arbeider med å utvikle et konsept for digitale penger. Finans Norge vil ha kontantløst. Skattedirektøren vil også ha kontantløst.

   Interessant nok gikk tidligere rikspolitisjef i Sverige ut og advarte mot kontantløst.

   Det finnes ikke noen skikkelige analyser over konsekvensene ved å forby kontanter, iallfall ikke offentlig tilgjengelige. I dag er imidlertid 50 milliarder kroner i kontanter i omløp og ved å inndra denne kontantmengden vil staten tape et betydelig beløp, muligens mer enn hva de taper i dag på svart arbeid/omsetning.

  • HAHA, her å ^^ – Men over til sak. Hvis Mammonmenigheta tror at et kontantløst samfunn vil bli mindre kriminelt, må de være stokk dum – noe jeg vet de ikke er – Og da tenker jeg ikke på politiker`n. Kontanter, som er det minst tidkrevende og mest fleksible av alle byttemidler, ivaretar det viktigste – personvernet. Det skal – og må være en folkerett, sjøl om noen gjør alt de kan for å bortforklare dette med skatteunndragelse og kriminelle «svarte» penger. Dette kommer altså frå de største kjeltringene i verden, som nå ser muligheten til å få sin våte drøm bli oppfylt – å få fullstendig kontroll på deg. Ha dette i minnet hvis du er i ferd med å la deg bondefange: Etter å ha bomba Vietnam sønder og sammen på krita uten kausjonist – fikk Chase Manhatten Bank i oppdrag av US State Dep. å gå aktivt ut for å sluse all verdens kriminelle kapital til skatteparadiser i USA – for å berge dollaren fra kollaps.
   – Finner noen et påskudd til å sperre kontoene dine, kan du like gjerne sjekke ut. Har du ikke kredabilitet kan du heller ikke sette deg ned på Nordre Gate for å tralle deg til en pølsemeny. Et menneske som ikke ser noen utvei, vil instinktivt ta grep om sin situasjon for å overleve. Det skal ikke mange hjernecellene til for å forstå at ruter vil bli knust, bankfolk må ha sikkerhetsvakter og nettet vil bli sprengt i filler, som en demonstrasjon mot det fullendte sjuke slaveriet visse menneskener nå er i ferd med å bygge – for å kunne tilfredsstille perversitetene sine. Det er din frihet som står på spill, og ikke minst – din anonymitet. Skal de bekjempe «svarte penger» kan de jo starte arbeidet med å bygge et rettferdig samfunn? HAHA

   • Ja for svarte. Hvis de er interessert i å finne svarte eller skitne penger kan de vel starte med å lete der alle vet at det er noe å finne som monner litt; i de internasjonale skatteparadisene og de sveitsiske lommebøkene til allverdens våpen- og narkoprofittører i dress og slips.

    Nei, det får bli som jeg har vært inne på her tidligere: Likes må bli den nye, elektroniske valutaen. Si noe ålreit på nett i dag, ellers får’u ikke spise. Antakelig vel så rettferdig som noe annet.

   • «Skal de bekjempe «svarte penger» kan de jo starte arbeidet med å bygge et rettferdig samfunn?» ja stor poeng. Vi må nok miste det vi har og drepe hverandre først er jeg redd for innen vi begynner å bygge det bygget. Litt Charles Darwin over det hele;)

 6. «Odd Jo Forsell (H) føler seg sikker på at vi i framtiden vil le av at vi en gang hadde kontanter.» Jeg føler meg sikker på at vi i fremtiden vil gråte over at vi fjernet kontantene.

  «Høyre må være i forkant, sier Forsell til RA.» Noen som kan forklare hvorfor Høyre MÅ være i forkant?

 7. Da vet vi hvilket parti vi ikke skal stemme på……Å fjerne kontantene er det samme som å gi den bort til bankene….galskap!

 8. Det ser ut til at en ny analog gullalder kan være like om hjørnet!

  «Astronomenes skrekkscenario er det såkalte Kessler-syndromet hvor tettheten av søppel blir så stor hver kollisjon skaper mer søppel som igjen øker sjansen for flere kollisjoner.

  Om så skjer, vil det bli umulig å sende satellitter opp i bane rundt jorden.

  – Uten satellitter vil du ikke får værmelding, direktesendinger fra andre siden av jorden, aksjehandel, netthandel eller navigasjon i bilen, sier operativ leder i ESA Rolf Densing.

  – Du kan vel så godt flytte inn på museum dersom satellittene blir slått av.»

  https://www.nrk.no/viten/okende-bekymring-for-750.000-soppelbiter-i-bane-rundt-jorden-1.13483488

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.