Dødt løp i Frankrike

0

Presidentvalgkampen i Frankrike viser nærmest dødt løp mellom de fire fremste kandidatene. I meningsmålinga fra Ifop, som ble presentert i franske medier 13. april 2017 gir Marine Le Pen fra Front National 23,5%, bankmannen og tidligere næringsminister Emmanuel Macron 22,5%, venstrepopulisten Jean-Luc Mélenchon og republikanernes François Fillon begge 19%. Fire kandidater innenfor 4,5%.

Det mest overraskende er at Mélenchon er kommet på skuddhold av de andre. I november 2016 lå han på 13-14%.

Det regjerende sosialistpartiet med Benoît Hamon som kandidat fortsetter å gjøre det elendig med bare 8,5%.

Fillon, som i likhet med Le Pen ønsker å forbedre forholdet til Russland, har blitt forsøkt skandalisert i valgkampen. Den franske eliten ønsker seg nyliberalisten Macron som president.

Meningsmålingene tyder på at dersom det blir Macron mot Le Pen i andre valgomgang, vil førstnevnte vinne med god margin (61% mot 39% i målingene). Men hvis det mot formodning skulle bli Mélenchon mot Le Pen, Front Nationals kandidat ha bedre sjanser.

Franske og tyske medier ser et slikt oppsett for andre valgomgang som et «mareritt for Europa».

Noen målinger holder en knapp på venstrepopulisten framfor Le Pen (57% mot 43%).

Forrige artikkelNyliberalismens inntog gjennom EØS
Neste artikkelSunn fornuft er det viktigste du har. Bruk den.
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).