BRICS-landa tar avstand fra ulovlig militær intervensjon i Syria

0

De fem BRICS-landa, Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika, har kommet med en felleserklæring mot ulovlig militær aksjon i Syria. Uttalelsen nevner ikke USA i klartekst, men det er ingen tvil om at den er rettet mot ikke minst USAs bombing av Syria. Det er jo ikke overraskende at Russland og Kina går imot, men det som er interessant er at de fem holder sammen i denne situasjonen, til tross for at Brasil har opplevd et nyliberalt kupp. Det er også absolutt verdt å merke seg at verdens nest mest folkerike land, India, slutter rekkene med Russland og Kina på dette punkt, og at et så viktig afrikansk land som Sør-Afrika også ghør det.

BRICS uttaler følgende:

BRICS Special Envoys on Middle East expressed their concern about internal crises that have emerged in a number of states in the region in recent years. They firmly advocated that these crises should be resolved in accordance with the international law and UN Charter, without resorting to force or external interference and through establishing broad national dialogue with due respect for independence, territorial integrity and sovereignty of the countries of the region. The participants emphasized the legitimacy of the aspirations of the peoples of the region to enjoy full political and social freedoms and for respect to human rights.

Det er jo som kjent Russland som har gått i spissen for å støtte Syria i kampen mot jihadister som er støttet av Vesten ogf oljediktaturene. Og derfor er det også verdt å merke seg at de andre fire BRICS-landa er så entydige i sin støtte til den rollen Russland har spilt og spiller i Syria.

Hele uttalelsen finnes her.

I Norge snakker mediene og politikerne gjerne om «verdenssamfunnet» når USA og allierte bomber et eller annet land. Men dette er et sjølbedrag. Det store flertallet av menneskeheten bor i land som tar avstand fra USAs kriger.

 

 

Forrige artikkelMain stream media i USA: Nesten unisone for bombing
Neste artikkelHva med alle de døde barna i Jemen?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).