Tyrkias utenriksminister: – Europas framtid vil ikke bli hyggelig

0

Den politiske krisa mellom Tyrkia og EU forsterker seg ytterligere. Den tyrkiske sultanpresidenten Recep Tayyip Erdoğan beskyldte Nederland for å være et land for statsterrorisme og for å være «råttent». Erdoğan sa at han vil mobilisere den muslimske verden til kamp mot fremmedhat, rasisme og islamofobi, ifølge referatet i den tyrkiske nettavisa Hurriyet. Antakelig anført av nestekjærligheten til Saudi-Arabia og Tyrkia.

Men igjen var det Tyrkias utenriksminister Melvut Cavusoğlu som dro retorikken enda noe hakk mot toppen. Han talte på et møte som det tyrkiske regjeringspartiet holdt i Erdine-provinsen. Han sa at «Europas framtid vil ikke bli hyggelig i det hele tatt.» Dette kom bare dager etter at Tyrkia hadde truet med å sender et par millioner flyktninger til Europa hvis ikke Tyrkia får det som de vil.

Cavusoğlu sa også det som alle kan se, nemlig at «Europa faller fra hverandre».

The situation that Europe has fallen into is really driving us to worry. Gradually they are going off a cliff, like the period before the Second World War. The European Union is falling apart.

Cavusoğlu truet med å si opp flyktningavtalen med EU hvis ikke tyrkiske borgere får visumfrihet til EU. Avtalen skal sikre Tyrkia 6 milliarder euro mot at Tyrkia hindrer en fortsatt flyktningstrøm til Europa. Men EU har holdt igjen det meste av pengene og krevd at Tyrkia må løsne på sin e stramme, såkalte antiterrorlover for å få resten av summen. Dette aksepterer ikke Tyrkia, og Cavusoğlu mer enn antydet at hele avtalen kan gå i vasken.

Og det er vel da Tyrkia har tenkt å gjøre sitt for at Europas framtid ikke blir hyggelig.

Ifølge Jens Stoltenberg og Erna Solberg er Tyrkia våre venner, et land vi er villige til å dø for i tilfelle krig. Men det er grunn til å spørre: Med slike venner, hvem har bruk for fiender?

Forrige artikkelUSA vil styrke Tysklands rolle som plattform for krig
Neste artikkel– Valgets taper kan bli Wilders – og sosialdemokratene
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).