Palmyra er frigjort igjen

0

Med støtte fra russisk flyvåpen har den syriske hæren frigjort Palmyra for annen gang fra IS/Da’esh. Den syriske overkommandoen sa 2. mars 2017 at den historiske byen Palmyra med omgivelser var gjenerobret, og at terroristenes styrker hadde lidd store tap.

Det syriske nyhetsbyrået Sana skriver:

The Army’s Command said in a statement that the army units, in cooperation with the allied and backing forces, re-established control over the city of Tadmur (Palmyra) and the areas surrounding it following a series of successful military operations, supported by the Syrian and Russian air forces.

Palmyra er en ruinby fra antikken som ligger i en oase i Syrias ørken ved den moderne byen Tadmur. Stedet står på UNESCOs verdensarvliste. Byen var et viktig handelsknutepunkt, og ruinene reflekterer gresk, romersk og persisk påvirkning, så vel som lokale stiler. Mest kjent var et 2000 år gammelt tempel viet til guden Bel, som IS jevnet med jorden i slutten av august 2015.

Forrige gang den syriske hæren erobret Palmyra var i mars 2016. 

Høsten 2016 tok IS imidlertid byen tilbake. Den jihadistiske gruppa har kunnet regruppere fra Irak da den USA-støttede kurdiske styrker åpnet en fluktkorridor for dem fra Mosul. IS har også hatt nytte av at USA bombet den syriske troppestyrken som holdt dem stangen i Deir Ezzor.

Og nå er altså Palmyra befridd på ny, men jeg må oppriktig innrømme at jeg ikke har registrert noen jubel fra norske medier eller politikere, som sier seg å være sterke motstandere av IS.

 

Forrige artikkelVar USA på randen av krig mot Iran i februar 2017?
Neste artikkelMislykket vestlig forsøk på å splitte Russland og Kina i FN
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).