IMF stopper kreditt til Ukraina inntil videre

6

Det internasjonale pengefondet IMF har utsatt en avgjørelse om å gi mer kreditt til Ukraina. Begrunnelsen for utsettelsen er Ukrainas beslutning om å innføre en blokade av separatistområdene i Donbass. Dette melder Reuters.

IMFs ledelse skulle ha fattet vedtak 20. mars om utvidelse av kreditten til Ukraina, men i og med at Det nasjonale sikkerhetsrådet i Ukraina har besluttet å suspendere all varetransport med Donbass, vil fondet revurdere Ukrainas økonomiske situasjon.

Ukrainas sentralbank har sagt at landets økonomiske vekst kan redusert med 1,3% i 2017 dersom ikke blokaden blir opphevet.

Russland har oppfordret Ukraina til å oppheve blokaden for å unngå en humanitær katastrofe.

Blokaden reiser spørsmålet om hvem som egentlig styrer Ukraina, for president Petro Porosjenko kritiserer vedtaket, og sier at «det er et slag mot Ukrainas energiforsyning, metallurgiske industri og statsbudsjettet». Han sier også at gjennom blokaden mister Ukraina sin siste innflytelse på Donbass og at blokaden vil «drive regionen over til Russland».

Dette er gjengitt både i dninews i Donbass og i Kyiv Post i Kiev.

Ukrnews i Kiev skriver:

Ukraine’s National Security and Defense Council halted the flow of road and rail cargo traffic in the occupied Donetsk and Luhansk oblasts, following a decision during an ad hoc meeting on March 15. The measure also ordered the Security Service of Ukraine (known as the SBU) to probe the banks that have capital from state-owned Russian financial institutions and to, “within a day, provide relevant proposals, in particular, the introduction of sanctions against them.” …

In turn, Mr. Poroshenko called the blockade, which started on January 25, counterproductive to restoring sovereignty over the territory Kyiv doesn’t control.

“For six weeks the blockaders didn’t bring closer, but pushed further way the prospect of returning these districts,” the president said during the national security meeting. “They didn’t strengthen, but weakened Ukraine’s influence on that side of the contact line. They didn’t return a single one of our prisoners… Didn’t restrain Russia’s aggression, but stoked it more. They didn’t contribute to restoring Ukraine’s territorial integrity, but complicated the task more.”

Når presidenten ikke kan hindre et blokadevedtak som han sier skader nasjonens integritet og som fører til kredittstans fra IMF, så sier det noe om de ekstreme elementenes posisjon i Ukraina.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

 1. En økonomis kollaps i Ukraina kan får alvorlige følger for EU/EØS, kan vi få en ny folkevandring fra øst til vest av desperate mennesker på jakt etter jobb og inntekt?

 2. […] Pål Steigan Jag har nyligen publicerat några artiklar om Ukraina. Ja, frågan är vad som är på gång i landet – och ven som bestämmer. Jag återger först Pål Steigans artikel idag, och sedan ett utdrag av Internationella valutafonden IMF har skjutit upp ett beslut om att ge mer kredit till Ukraina. Anledningen är Ukrainas blockad av separatistområdena i Donbass. Detta enligt Reuters. Resuters […]

 3. Den relativa utvecklingen det senaste året i Ukraina har varit positiv med viss om än inte mycket tillväxt efter extremt ras året innan. Därför är det inte säkert att Ukrainas situation är så illa som det kan framstå när man ser till hela perioden från 1989 till idag.

  Det tycks som den ledande nyliberala högern mycket väl tycks kunna leva med ultranationalisternas ekonomiska och politiska provokationer, det skedde under euromajdans slutfas, när ultranationalisterna genomförde illegal blockad av Krim som sedan Porosjenko som gjorde till sin och nu en gång till nu. Blockaden må skada Ukraina ekonomisk genom att kapa halva förväntade tillväxten, men det kan vara ett pris Porosjenko och väst mycket gärna är villiga att betala för att driva polariseringen med Ryssland ännu hårdare och samtidigt gör utländska uppköp av ukrainska tillgångar ännu billigare när landet råkar i än större knipa a la Grekland och dessutom ryska konkurrenter förbjuds göra anbud eller bedriva banker på lika villkor med andra så väst får ännu mindre konkurrens. Internationella avtal som det som slöts 21 februari och senare Minskavtalen har mest varit dasspapper från första stund som döljer den reella politiken.

  Artiklarna som refereras från 15 mars var dessutom inte aktuella mer än några timmar. Om man tror SVT så skedde snabbt följande: «I går kväll, onsdag, gjorde president Petro Porosjenko en u-sväng och införde en officiell blockad mot utbrytarområdena. Detta för att inte riskera en splittring av Ukraina och som en följd av att företagen nu också ockuperats.»

  Det finns anledning att lita på att så är fallet. För de som ser fascistiska spöken bakom varje skede i Ukrainas utveckling är det viktigt att notera att det mest aktiva partiet i blockaden är Sampomich som många bedömare ser som det mest liberala partiet av alla med bas i Västra Ukraina, det är alltså liberalerna som i hög grad går till aktion, inte fascistpartiet Svoboda.

  Att IMF skjuter på sitt beslut är inte så märkvärdigt,det har skett gång på gång för att pressa Ukraina till eftergifter av olika slag. Det är inte ens säkert att det enbart har ed blockaden att göra eller ingripanden mot ryska banker, det kan också ha med kravet från IMF om att häva lagen som förbjuder utländska företag att köpa ukrainsk åkermark, något som skapat stora protester från nazisterna till de flesta av partierna.

  Den materiella grunden är att Ukraina lyckats vända trenden, att förlusten som blockaden för med sig kan man bära, att den skadar humanitär hjälp till Donbass likaså, att Donbass blir än mer beroende av Ryssland ses nog av många som en fördel så man kan få hjälp med den stormning man önskar från Ukrainsk sida för att rensa Donbass på fiender som Kroatien gjorde med Krajina 1995 så över 200000 serber tvingades fly. Visst fäktade Porosjenko ett tag med diverse argument mot blockaden men ställde till slut in sig i ledet. Det lär IMF också göra om inget extraordinärt händer. http://www.internationalen.se/2017/03/fascisterna-hotar-med-ny-revolution-i-ukraina

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.