IMF stopper kreditt til Ukraina inntil videre

0

Det internasjonale pengefondet IMF har utsatt en avgjørelse om å gi mer kreditt til Ukraina. Begrunnelsen for utsettelsen er Ukrainas beslutning om å innføre en blokade av separatistområdene i Donbass. Dette melder Reuters.

IMFs ledelse skulle ha fattet vedtak 20. mars om utvidelse av kreditten til Ukraina, men i og med at Det nasjonale sikkerhetsrådet i Ukraina har besluttet å suspendere all varetransport med Donbass, vil fondet revurdere Ukrainas økonomiske situasjon.

Ukrainas sentralbank har sagt at landets økonomiske vekst kan redusert med 1,3% i 2017 dersom ikke blokaden blir opphevet.

Russland har oppfordret Ukraina til å oppheve blokaden for å unngå en humanitær katastrofe.

Blokaden reiser spørsmålet om hvem som egentlig styrer Ukraina, for president Petro Porosjenko kritiserer vedtaket, og sier at «det er et slag mot Ukrainas energiforsyning, metallurgiske industri og statsbudsjettet». Han sier også at gjennom blokaden mister Ukraina sin siste innflytelse på Donbass og at blokaden vil «drive regionen over til Russland».

Dette er gjengitt både i dninews i Donbass og i Kyiv Post i Kiev.

Ukrnews i Kiev skriver:

Ukraine’s National Security and Defense Council halted the flow of road and rail cargo traffic in the occupied Donetsk and Luhansk oblasts, following a decision during an ad hoc meeting on March 15. The measure also ordered the Security Service of Ukraine (known as the SBU) to probe the banks that have capital from state-owned Russian financial institutions and to, “within a day, provide relevant proposals, in particular, the introduction of sanctions against them.” …

In turn, Mr. Poroshenko called the blockade, which started on January 25, counterproductive to restoring sovereignty over the territory Kyiv doesn’t control.

“For six weeks the blockaders didn’t bring closer, but pushed further way the prospect of returning these districts,” the president said during the national security meeting. “They didn’t strengthen, but weakened Ukraine’s influence on that side of the contact line. They didn’t return a single one of our prisoners… Didn’t restrain Russia’s aggression, but stoked it more. They didn’t contribute to restoring Ukraine’s territorial integrity, but complicated the task more.”

Når presidenten ikke kan hindre et blokadevedtak som han sier skader nasjonens integritet og som fører til kredittstans fra IMF, så sier det noe om de ekstreme elementenes posisjon i Ukraina.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.