De superrike forbereder seg på katastrofen

0
Svømmebassenget i luksusbunkeren til tyske Vivos.

Survivalism har i svært mange år vært en understrøm i USA, folk som skaffer seg et sted i åsene der de samler mat, våpen og det nødvendigste for å overleve den katastrofen de regner med vil komme.

Men det nye er at USA har fått ei ny gruppe med superrike survivalister. Avisa The New Yorker skriver at noen av de rikeste folkene i USA, i Silicon Valley og i New York og andre steder, forbereder seg på sivilisasjonens sammenbrudd.

Antonio García Martínez, a forty-year-old former Facebook product manager living in San Francisco, bought five wooded acres on an island in the Pacific Northwest and brought in generators, solar panels, and thousands of rounds of ammunition. “When society loses a healthy founding myth, it descends into chaos,” he told me. The author of “Chaos Monkeys,” an acerbic Silicon Valley memoir, García Martínez wanted a refuge that would be far from cities but not entirely isolated. “All these dudes think that one guy alone could somehow withstand the roving mob,” he said. “No, you’re going to need to form a local militia. You just need so many things to actually ride out the apocalypse.” Once he started telling peers in the Bay Area about his “little island project,” they came “out of the woodwork” to describe their own preparations, he said. “I think people who are particularly attuned to the levers by which society actually works understand that we are skating on really thin cultural ice right now.”

The New Yorker siterer Tim Chang, som er markedsdirektør i Mayfield Fund, og han forteller at det er en gjeng av likesinnede rikinger i Silicon Valley som møtes regelmessig og diskuterer katastrofeplaner.

It runs the gamut from a lot of people stocking up on Bitcoin and cryptocurrency, to figuring out how to get second passports if they need it, to having vacation homes in other countries that could be escape havens.”

Marvin Liao, som var en av toppene i Yahoo, er nå partner i 500 Startups og forteller at han driver våpentrening for å beskytte sin kone og sin datter.

Andre rikinger sørger for å ta øyeoperasjoner slik at de ikke skal være avhengige av briuller eller linser når/hvis katastrofen kommer, og noen bygger eller kjøper seg inn i luksuriøse bunkere med skarpskytterstillinger og luftfiltreringsanlegg.

Evan Osnos fra The New Yorker har besøkt noen av dem, og reportasjen er artig nok i seg sjøl.

Daily Mail har også registrert denne trenden og skriver at det er et økende antall superrike som forbereder seg på katastrofen. De har også besøkt en av deres luksusbunkere.

Svømmebassenget i luksusbunkeren til den tyske bunkeren til Vivos.

Reportasjen viser at milliardærene ikke har tenkt å lide noen nød mens verden går under rundt dem. Selskapet Vivos har bygd 575 bombesikre bunkere i Sør-Dakota og en del også internasjonalt.

Trenden er også fanget opp av CBS, som bringer en bildeserie fra noen av de stedene der «The one percent can ride out disaster,» som de skriver.

Selskapet Survival Condo har gjort om en gammel atomsikker bunker til en luksusbunker for de superrike, så det er tydelig at de finner et markde.

Survival Condo

I det minste blant en del av de superrike er det en økende følelse av at et økonomisk og politisk system som til de grader er rigget til fordel for de 0,01% kan ha en kort tid på seg før utløpsdato.

De har kanskje den samme følelsen milliardæren og Amazon-investor Nick Hanauer som skrev dette i et åpent brev til sine milliardærkolleger.

Jeg er blitt belønnet uanstendig godt for min suksess, med et liv som resten av de 99,99 prosent amerikanerne ikke en gang kan forestille seg. Flere hus, mitt eget fly, osv., osv. Du vet hva jeg prater om.

Hele brevet finnes her.

«Når jeg ser inn i framtida ser jeg høygafler.»

Jeg har en beskjed til mine styrtrike medborgere; for alle oss som bor i våre beskyttede bobleverdener: Våkn opp. Det vil ikke vare! … Hvis vi ikke gjør noe for å rette opp de skjærende ulikhetene i denne økonomien, så kommer høygaflene etter oss. Ikke noe samfunn kan tåle en slik økende ulikhet som vi har.

Forbes har publisert denne videoen om milliardærenes dommedagsbunker:

Milliardærenes verdensorganisasjon, World Economic Forum har også en del heller dystre framtidsvisjoner, som antakelig også har bidratt til at deres medlemmer ser seg om etter dekning. Les: Milliardærenes fire skrekkscenarier.

Illustrasjon til Margaret Atwood: Oryx and Crake
KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelItalias kjærlighet til EU falmer
Neste artikkelVestlige liberale og Midtøsten: Hvordan avvisning av arabisk sekularitet førte til omfavnelse av wahhabi-terrorisme
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).