Trump vil få problemer med å finansiere USAs opprustning

6

USAs kriger gjennom mer enn tjue år er stort sett blitt betalt gjennom å øke statsgjelda. Gjelda er nå på 20.000 milliarder dollar, eller 106% av BNP.  De som stemte på Trump trodde kanskje at han skulle lede dem til ny storhet. Men han står overfor en verre økonomisk situasjon enn noen av sine forgjengere, og det vil ikke finnes noen enkle svar.
Ronald Regans budsjettsjef i 1981, David Stockman, sier i et intervju at han mer ser for seg «et finansielt blodbad» enn en «budsjettstimulering».

Donald Trump is in a trap.  Today the debt is $20 trillion.  It’s 106% of GDP. . . .Trump is inheriting a built-in deficit of $10 trillion over the next decade under current policies that are built in.  Yet, he wants more defense spending, not less.  He wants drastic sweeping tax cuts for corporations and individuals.  He wants to spend more money on border security and law enforcement.  He’s going to do more for the veterans.  He wants this big trillion dollar infrastructure program.  You put all that together and it’s madness.  It doesn’t even begin to add up, and it won’t happen when you are struggling with the $10 trillion of debt that’s coming down the pike and the $20 trillion that’s already on the books.”

Clinton, Bush og Obama betalte sine kriger gjennom å øke gjelda. (Se graf.) Deler av denne gjelda var til utlandet, og den største kreditoren i utlandet var Kina. Trump skal altså fortsette å øke gjelda samtidig som han vil ha handelskrig med Kina. Det virker ikke som særlig gjennomførbart. Kina kvitter seg med USA-obligasjoner.

Obama, som var den som økte gjelda like mye som samtlige av sine forgjengere – til sammen. Men hver gang han møtte gjeldstaket fikk han Kongressen til å løfte taket. Vil Trump få til det samme? Det gjenstår å se. Den magiske datoen er 15. mars 2017. Da vil gjeldstaket være nådd. Stockman tror ikke Kongressen vil øke det, og da vil det i så fall være bare måneder før regjeringa er uten betalingsevne.

Det er ikke enighet innad i Trumps regjering om hvordan problemet skal takles. Kommende finansminister Steven Mnuchin og kommende budsjettsjef Mick Mulvaney er uenige, skriver BloombergMnuchin vil øke gjeldstaket, det ønsker ikke Mulvaney. Og i Kongressen vil det være krig på alle fronter.

I år 44 før vår tidsregning advarte den etruskiske auguren Spurinna Julius Caesar mot nettopp 15. mars. Som kjent endte den dagen med at Caesar ble drept i Senatet. Fullt så dramatisk blir nok ikke denne dagen for Trump, sjøl om det finnes høylydte røster i USA som gjerne så at presidenten møtte en liknende skjebne. Men blodbadet kan komme på finansmarkedene, og det vil være alvorlig nok.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

 1. Som det framgår av Midtøsten-infoer har det vært et renn av størrelser fra Washington til Ankara,Riad og emiratene for å smi krigsalliansen mot Iran og kaste dem ut av Syria. Der hvor det butter er debattene på kammerset om hvem som skal betale de nye krigene. Situasjonen er den at saudi-qatar-kuwait har blakket seg på finansieringen av proxy-krigen i Syria. Spesielt står det ille til økonomisk i SaudiArabia.
  Kravet om at de europeiske Nato-statene skal minst levere 2% av BNP til militæret,handler også om det samme: at USA må få andre til å blø for seg – både legemlig og økonomisk. Det gjør norway med største glede.
  Trumps ønske om ytterligere 54 milliarder til Pentagon kommer til å undergrave hans folkelige støtte. Det er for mange sultne som har stemt på han og de går på matlapper fremdeles – i antall på mange millioner.

 2. Dette er interessant! Kunstler mener at den neste finanskrisa begynner i mars, kanskje var det dette han tenkte på? Til nyttår skrev han følgende essay «Forecast 2017: The Wheels Finally Come Off». Kanskje er dette lånetaket det første hjulet som faller av?

  Uansett er det å håpe den neste finanskrisa kommer nå, før kontanter forbys og bankene kan sette så mye negativ rente de bare ønsker på innskudd.

  I motsetning til Steigan har Kunstler liten tro på Kina, og en kollaps av det kinesiske banksystemet kan være det andre hjulet som faller av.

  «Finally, there’s China. I’m among those who believe China is running the most farkakta banking system on God’s green earth. We should not be surprised if it implodes in 2017, and does so pretty badly, in a way that might shake the foundations of the entire banking system. On that note, I confess that I have run out of forecast mojo for the year, and anyway this bulletin is long enough. If you’ve gotten this far, I commend and admire you hugely for your remarkable patience. Have a happy 2017 everybody, and don’t let our Trumpadelic president get you down.»

  Det tredje hjulet som faller av kan være at den globale veksten blir negativ.

  Er det fjerde hjulet krig?

  Uansett, uten hjul blir det vanskelig for økonomien, da den er lik en førerløs bil.

  – Oops! The economy is like a self-driving car: https://ourfiniteworld.com/2017/02/20/oops-the-economy-is-like-a-self-driving-car/

 3. Kor mange norske oljefond må til for å berge dette her? Slik det ser ut, står den norske økonomien i fare for å gå på ein solid smell, så grundig samankopla vi er med amerikanske interesser.

 4. Her er svært gode og interesante innlegg på Steigan sin artikkel. Steigan sin artikkel er heilt nødvendig for å halde fokus dei reele drivkreftene i politikken nemleg økonomien. At det kapitalistiske systemet er i ein alvorleg bratt bakke kan det ikkje vera tvil om. 2017 kan for alt eg veit komme til å minne nokon om 1917…

 5. En skal ikke ta ting for gitt. Systemet med skatteparadiser ble videreutviklet fra ren skattemotivasjon til å finansiere USAs underskudd på statsbudsjettet i følge den velkjente amerikanske økonomen Michael Hudson. Så lenge en har et system med skatteparadis så er det mulig å hvite-vaske penger og finansiere USAs eskapader utenlands.

  Systemet med skatteparadiser er en vinn-vinn situasjon for kjeltringene og for regjeringen. Kjeltringene får avkastning på sine statsobligasjoner og regjeringen får finansiert sine kriger.

  http://michael-hudson.com/2016/04/laundering-havens-for-war-budgets/

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.