Trump vil få problemer med å finansiere USAs opprustning

0

USAs kriger gjennom mer enn tjue år er stort sett blitt betalt gjennom å øke statsgjelda. Gjelda er nå på 20.000 milliarder dollar, eller 106% av BNP.  De som stemte på Trump trodde kanskje at han skulle lede dem til ny storhet. Men han står overfor en verre økonomisk situasjon enn noen av sine forgjengere, og det vil ikke finnes noen enkle svar.
Ronald Regans budsjettsjef i 1981, David Stockman, sier i et intervju at han mer ser for seg «et finansielt blodbad» enn en «budsjettstimulering».

Donald Trump is in a trap.  Today the debt is $20 trillion.  It’s 106% of GDP. . . .Trump is inheriting a built-in deficit of $10 trillion over the next decade under current policies that are built in.  Yet, he wants more defense spending, not less.  He wants drastic sweeping tax cuts for corporations and individuals.  He wants to spend more money on border security and law enforcement.  He’s going to do more for the veterans.  He wants this big trillion dollar infrastructure program.  You put all that together and it’s madness.  It doesn’t even begin to add up, and it won’t happen when you are struggling with the $10 trillion of debt that’s coming down the pike and the $20 trillion that’s already on the books.”

Clinton, Bush og Obama betalte sine kriger gjennom å øke gjelda. (Se graf.) Deler av denne gjelda var til utlandet, og den største kreditoren i utlandet var Kina. Trump skal altså fortsette å øke gjelda samtidig som han vil ha handelskrig med Kina. Det virker ikke som særlig gjennomførbart. Kina kvitter seg med USA-obligasjoner.

Obama, som var den som økte gjelda like mye som samtlige av sine forgjengere – til sammen. Men hver gang han møtte gjeldstaket fikk han Kongressen til å løfte taket. Vil Trump få til det samme? Det gjenstår å se. Den magiske datoen er 15. mars 2017. Da vil gjeldstaket være nådd. Stockman tror ikke Kongressen vil øke det, og da vil det i så fall være bare måneder før regjeringa er uten betalingsevne.

Det er ikke enighet innad i Trumps regjering om hvordan problemet skal takles. Kommende finansminister Steven Mnuchin og kommende budsjettsjef Mick Mulvaney er uenige, skriver BloombergMnuchin vil øke gjeldstaket, det ønsker ikke Mulvaney. Og i Kongressen vil det være krig på alle fronter.

I år 44 før vår tidsregning advarte den etruskiske auguren Spurinna Julius Caesar mot nettopp 15. mars. Som kjent endte den dagen med at Caesar ble drept i Senatet. Fullt så dramatisk blir nok ikke denne dagen for Trump, sjøl om det finnes høylydte røster i USA som gjerne så at presidenten møtte en liknende skjebne. Men blodbadet kan komme på finansmarkedene, og det vil være alvorlig nok.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelNär högern tystnar – då vet man att de har gjort bort sig
Neste artikkelEUs økonomisjef: – EU trenger mer penger på grunn av krig
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).