EUs økonomisjef: – EU trenger mer penger på grunn av krig

0

EUs økonomikommisær, Günther Oettinger, vil innføre en ny oljeskatt, skriver DWN. Oettinger er blitt intervjuet av avisa Handelsblatt, og der går han inn for en oljeskatt på «en til to cent per liter». (Den vil sikkert bli markedsført som «klimatiltak».)

Brexit har stilt EU overfor et betalingsproblem, siden Storbritannia var netto bidragsyter til EUs budsjetter. Dessuten sier Oettinger at  utgiftene til krig, flyktningkrise og kamp mot terror gjhør det nødvendig å øke inntektene.

Det han ikke sier er at disse utgiftene er sjølpåført. De er produkter av USAs kriger som EU lojalt har sluttet opp om. Og i USA forlanger Donald Trump at Europa skal betale mer av kostnadene med NATO. Det er ikke Europa klart for, men Oettinger prøver altså å tette noe av inntektsgapet med enda en skatt. Det spørs hvor populært det blir i et år da de politiske strømningene i Europa går i retning av opprør mot Brussel.

Oettinger går også inn for å kutte landbrukssubsidiene i EU.

Frankrike (22%) og Spania (15%) er de to største mottakerne av landbruksstøtte i EU. Trusler om kutt i landbruksstøtten til Frankrike ville være årets gave fra EU-kommisjonen til Marine Le Pens valgkamp.Lederen av Front National har nå 27% oppslutning i franske meningsmålinger, og leder klart på de andre kandidatene.

Det er opplagt at EUs finansknipe også vil bli overført til Norge gjennom EØS. Norske skattebetalere og forbrukere vil bli nødt til å betale mer for EUs støtte til krig.

Forrige artikkelTrump vil få problemer med å finansiere USAs opprustning
Neste artikkelMerkels venner i Nederland truer med Nexit
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).