Trump og Xi enige om samarbeid

0

Donald Trump klarte å sette forholdet til Kina i fare nesten umiddelbart etter valget gjennom å ta en telefon til Taiwans president. Det har også kommet flere krigerske utsagn mot Kina fra Det hvite hus etter presidentinnsettelsen, blant annet fra Trumps talsmann Sean Spicer, som uttalte seg som om USA var villig til militær konfrontasjon i Sørkinahavet.

9. februar 2017 snakket Trump med president Xi Jinping på telefon, og hvis referatene av den samtalen er noe å gå etter, så var det helt andre toner der. På nettsidene til Det hvite hus heter det:

President Donald J. Trump and President Xi Jinping of China had a lengthy telephone conversation on Thursday evening. The two leaders discussed numerous topics and President Trump agreed, at the request of President Xi, to honor our «one China» policy.  Representatives of the United States and China will engage in discussions and negotiations on various issues of mutual interest.  The phone call between President Trump and President Xi was extremely cordial, and both leaders extended best wishes to the people of each other’s countries.  They also extended invitations to meet in their respective countries.  President Trump and President Xi look forward to further talks with very successful outcomes.

Fra kinesisk side er innholdet det samme. China Daily viser til Ruan Zongze, som er visepresident i Kinas institutt for internasjonale studier, som sier at siden Trump hadde forsikret om at ett-Kina-politikken ligger fast, så er en viktig hindring fjernet slik at:

«the two sides can now start talks on a two-way cooperative mechanism and further collaboration on international affairs».

China Daily legger til:

Zhong Feiteng, an expert on Asia-Pacific affairs at the Chinese Academy of Social Sciences, said Trump’s clarification might have been partly driven by the urgency to fulfill his campaign pledges on economic policies.

«Since China accounts for 30 to 40 percent of global growth, if he breaks up with China, it will be quite difficult for him to boost public satisfaction and employment,» Zhong added.

Man får jo ta dette for det det er, men det lyder i hvert fall ikke som om en militær konfrontasjon mellom verdens to største økonomiske stormakter er nært forestående. Den sabelraslinga vi har hørt fra USA både under Obama og Trump er ikke bare farlig, men også veldig dum, både strategisk og taktisk. 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelNasjonalgarden kan bli streikebrytere
Neste artikkelUSAs spesialstyrker opererte i 70% av verden i 2016
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).