Trump og Xi enige om samarbeid

9

Donald Trump klarte å sette forholdet til Kina i fare nesten umiddelbart etter valget gjennom å ta en telefon til Taiwans president. Det har også kommet flere krigerske utsagn mot Kina fra Det hvite hus etter presidentinnsettelsen, blant annet fra Trumps talsmann Sean Spicer, som uttalte seg som om USA var villig til militær konfrontasjon i Sørkinahavet.

9. februar 2017 snakket Trump med president Xi Jinping på telefon, og hvis referatene av den samtalen er noe å gå etter, så var det helt andre toner der. På nettsidene til Det hvite hus heter det:

President Donald J. Trump and President Xi Jinping of China had a lengthy telephone conversation on Thursday evening. The two leaders discussed numerous topics and President Trump agreed, at the request of President Xi, to honor our «one China» policy.  Representatives of the United States and China will engage in discussions and negotiations on various issues of mutual interest.  The phone call between President Trump and President Xi was extremely cordial, and both leaders extended best wishes to the people of each other’s countries.  They also extended invitations to meet in their respective countries.  President Trump and President Xi look forward to further talks with very successful outcomes.

Fra kinesisk side er innholdet det samme. China Daily viser til Ruan Zongze, som er visepresident i Kinas institutt for internasjonale studier, som sier at siden Trump hadde forsikret om at ett-Kina-politikken ligger fast, så er en viktig hindring fjernet slik at:

«the two sides can now start talks on a two-way cooperative mechanism and further collaboration on international affairs».

China Daily legger til:

Zhong Feiteng, an expert on Asia-Pacific affairs at the Chinese Academy of Social Sciences, said Trump’s clarification might have been partly driven by the urgency to fulfill his campaign pledges on economic policies.

«Since China accounts for 30 to 40 percent of global growth, if he breaks up with China, it will be quite difficult for him to boost public satisfaction and employment,» Zhong added.

Man får jo ta dette for det det er, men det lyder i hvert fall ikke som om en militær konfrontasjon mellom verdens to største økonomiske stormakter er nært forestående. Den sabelraslinga vi har hørt fra USA både under Obama og Trump er ikke bare farlig, men også veldig dum, både strategisk og taktisk. 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


9 KOMMENTARER

 1. Jeg fikk inntrykk av mediaomtalen da at det var presidenten på Taiwan som ringte Trump, og ikke Trump som «gjennom å ta en telefon til Taiwans president» slik du skriver?

 2. Hva vil Trumps handelspolitikk bety bla for Kina?
  Toll på import av varer til USA fra Kina, Japan og Tyskland vil nok merkes veldig godt i disse tre overskuddsland.
  Skal vi tippe på at resultatet kan bli økonomisk kollaps i Japan og Tyskland (og problemer i Kina) som plutselig ikke lenger får eksport like mye som før? Japan og Tyskland bør helst øke sitt innenlandske konsum, men er det enkelt å få til noe slikt? Japan er preget av oversparing, og disse sparte penger lånes i dag bort til USA som så igjen importerer og konsumerer varer fra Japan og holder japansk økonomi gående. Men nå kan dette brått ta slutt. Årsaken er trolig at Japan mangler en skikkelig velferdsstat og skikkelig sosialt sikkerhetsnett. Folk sparer veldig mye penger av frykt for hva som worst case kan skje dem ved slikt som sykdom, arbeidsledighet, skillsmisse etc. Og fødselstallene i landet er også lave. Økes lønningene i Tyskland flytter vel tysk industri mye av sin virksomhet ut av landet til feks Kina og USA.

 3. «å ta en telefon til Taiwans president».
  Var det ikke slik at Trump fikk en telefonsamtale FRA Taiwans president?

 4. Det som kanskje forteller mer om hva USA har fore i Asia og overfor Kina,er James Mattis reise der nylig. Han forsikret stater som Japan-SørKorea-Taiwan om å forsterke alliansen med USA. Han drøftet utplassering av nyere rakettsystemer såsom Thaad og SM-3 og han ville at de nevnte statene skulle betale mer for US troops i Japan f.eks som er på 50 000 mann. Og han ville at de skulle ruste opp ytterligere.
  Mot hvem da?

  • Steve Bannon har også snakket om nødvendigheten av storkrig mot Kina i løpet av de ti neste årene. Han sier eksplisitt at Trumps jobb er å avskaffe den gamle verdensordenen for å bane vei for den nye. (Og han bruker tilogmed begrepene OWO og NWO.)

   Akkurat slik jeg spådde.

 5. ‘.. andre toner’ skriver du Pål.

  Hvordan vet du det?
  Det var ikke ‘The Donald’ som ringte. Han ble ringt opp og gratulert.,
  Det kalles høflighet i de møblerte hjem’s sfære 😉

  HØR:
  Likte ikke tonen og det patetisk lett gjennomskuelie poltiske vridningen din i denne artikkel

 6. Trump har vel aldri vært interessert i noen krig, hverken med Kina eller andre, det er bad business, og er det en ting Trump er så er det foretningsmann. Jeg synes kommentaren om en toveis kommunikasjon høres mer interessant ut, Trump ønsker jo å redusere handelsunderskuddet.

 7. Hva er alternativet, er det krig men med hvilke penger da? Dollarn og USA er ferdige som nr 1 supermakt. Og Trump er nok smart til å prøve og gjøre det beste av situasjonen kanskje?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.