Frontlinjen i Ukraina: Soldatene er lei krigen

9

Tre år med krig har skapt splittelse, fattigdom og krevd 10.000 menneskeliv i Øst-Ukraina, skriver VG:

Hver eneste dag blir våpenhvileavtalen mellom de prorussiske opprørerne og den ukrainske hæren, brutt. Etter en periode med et stabilt gjennomsnitt på rundt én drept hver dag, har de blodige kampene blusset opp igjen i vinter.

Dagen etter VG besøkte frontlinjen, ble fire ukrainske soldater og en prorussisk opprører drept i dette området.

Det er journalisten Nora Thorp Bjørnstad og fotografen Harald Henden som er vært ved fronten i Øst-Ukraina.

Journalistene formidler også stemningen blant folk i Øst-Ukraina:

– Fienden skyter fra skoler og barnehager, sier (de ukrainske, min merknad) soldatene.

Men innbyggerne i disse bygdene som de forsøker å beskytte, holder i stor grad med de prorussiske styrkene.

– Nitti prosent av innbyggerne i landsbyene vil ikke ha oss her. De holder med russerne og skjønner ikke verdien i å holde landet vårt ukrainsk, sier pressesjefen for bataljonen til VG.

Dette stemmer jo også med hva uavhengige journalister tidligere har skrevet om denne krigen. Men det bryter fullstendig med hva norsk utenriksledelse ved Børge Brende vil ha oss til å tro. Norge har støttet denne krigen fra start, blant annet gjennom å gi stridsrasjoner til den ukrainske hæren og ved å gi direkte budsjettstøtte på et par hundre millioner til den fascistinfiserte regjeringa i Kiev.

Opprøret Øst-Ukraina startet da kuppregjeringa i Kiev vedtok at russisk ikke lenger skulle være offisielt språk i Ukraina. Hele den østlige delen av landet er russisktalende og har nære bånd til Russland. President Petro Porosjenko svarte på opprøret med å innlede en krig mot sine egne landsmenn, kalt antiterroroperasjonen (ATO). Det er denne krigen, med støtte fra USA, NATO og Norge som har ført til tap av minst 10.000 menneskeliv. (Jeg har samlet noen artikler om dette her.)

VG har snakket med soldatene ved fronten, og de er lei av denne krigen. Alt de ønsker er at det skal bli fred og at de kan komme hjem.

I bunkeren stryker Roman seg oppgitt over det svette håret. Det var ikke slik han så for seg tilværelsen som nygift 23-åring.

– Så mye har endret seg disse årene. Før pleide vi å leve sammen som venner i fred, vi tenkte ikke så mye over hva som var av likheter og ulikheter mellom oss og russerne. Nå er det annerledes. Krigen har fått frem det verste i folk.

Tre ganger om dagen får Roman og de andre mat av kokken Andrej. Den kortvokste mannen med gulltenner ser ut som han er 20 år eldre enn sine 44 år. Tidligere jobbet han for den ukrainske marinen i Sevastopol på Krim, men da han ikke støttet overtagelsen av russerne, ble han sparket derfra. I likhet med flere andre som led samme skjebne, endte han opp her, øst i Ukraina.

Hvem har skylden for krigen, spør vi.

Andrej hakker løk med en sløv kniv og trekker på skuldrene.

– Det er politikk. Politikk og penger. Vi har et ukrainsk ordtak for dette: «Adelsmenn krangler – og tjenerne mister hodet».

Men Norge støtter fortsatt denne krigen. Det har regjeringa og stortingspolitikerne hovedansvaret for. Men vi vanlige norsk innbyggere har også et ansvar fordi vi ikke protesterer, men lar det skje.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


9 KOMMENTARER

 1. Liker ikke at du skriver, fascistregjeringen i Kiev. Det var ikke et blodig kupp.

  Det var opprørerne i øst som startet krigen der nede.

  Jeg vet alt flertallet i øst er prorussiske. Flertallet i Ukraina under ett støtter Kiev, men for å få fred må en føderal tilknytning for Donbas opprettes.

  • Trur dei pårørande til dei 46 drepne i Odessas fagforeningsbygg ser på det litt annaleis. Azovbrigaden har vel heller ikkje verdas reinaste rulleblad? Under sjølve kuppet var det snikskyttarar som drap demontrantar, uansett kva side du meiner dei skuldige kom frå, blodig var det!

    • Noko av det beste med steigan.no er den omhyggelege dokumentasjonen Pål brukar. Les deg opp på hans artiklar om kuppet, bruk så linkane til dei mest pro-vestlege kjeldene du finn i desse artiklane, det vil nok overraska deg kva du finn frå diverse amerikanske main stream media. Eg meiner å hugsa at Jerusalem Post og hadde ein artikkel om snikskyttarane, men er litt usikker.

     Som min namnebror josteinbjoerkmo2 nemner, verkar det noko merkeleg at presidenten skulle gjera noko slikt for å torpedera sin eigen avtale om fred!

     Eg er ikkje einig med Pål Steigan (eller nokon andre) i eit og alt, men han dokumenterer veldig bra med konsekvent linking til kjelder og har mange gode aktørar i kommentarfeltet (sjølvsagt nokon merkelege og skuggeredde òg).

     Alle eg har tilrådd å lesa steigan.no har sagt at dei er svært nøgd med dokumentasjonen han linkar til (Til og med min kristenkonservative far som ikkje kan utstå nokon som har vore med i akp-ml eller RV!).

 2. Såg av en händelse ett avsnitt i «Australian Border», där flygplatserna granskar inkommande resenärer. De hade fått korn på en ung man från Kiev vars skäl till inresa inte verkade stämma. Till sist bröt mannen samman i förhöret och medgav att han var på flykt från inkallelse till militärtjänst i Kiev. Med härjat ansikte och tårar i ögonen förklarade han att han «inte vill döda sina egna landsmän».
  Men det visade sig att ovilja att döda sina landsmän inte är tillräckligt skäl för att beviljas inresa till Australien. Mannen sattes på nästa flyg till Kiev för att av Porosjenko förpassas till fronten dit oerfarna rekryter skickas för att döda och dö.
  «The most blatant coup in history» sade chefen för Stratfor, privata CIA, George Friedman. Blodig kupp säger ledande historiker; Richard Sakwa i England, Stephen F. Cohen i USA.

 3. Web Syrian Free Press har en viktig melding om likvideringer i Ukraina og av russiske diplomater.Det er analytiker Valeriy Plakin som redgjør. A must.

  syrianfreepress.wordpress.com

 4. Meget interessant at VG etter tre år har oppdaget at det unyanserte propaga ndabildet vestlige media og regjeringer har presentert av situasjonen i Ukraina ikke helt synes å passe med virkelgheten. Steigan fortjener stor takk for at han gjennonm sin blogg konsekvent har presentert et alternativt og nyansert virkelighetsbilde både av situasjonen i Ukraina og i Syria. At norske myndigheter fortsetter å pøse inn skattebetaler kroner uten at at det i det hele att reageres fra annet enn bloggere som nå trues bøter og straffeforfølging avvestligemyndigheter og media for å presentere angivelig «fake news» er dessverre talende for dagens oilitiske klima.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.