Ny rapport: – Inntektsandelen til de fattigste 50% i USA kollapser

En ny forskningsrapport fra ei gruppe økonomer der blant andre Thomas Piketty er med, forteller at inntektsandelen til den fattigste halvparten av befolkninga i USA «kollapser».

Rapporten er skrevet av Facundo Alvaredo, Lucas Chancel, Piketty, Emmanuel Saez og Gabriel Zucman. Den studerer global inntektsdynamikk. Den kommer fram til at mens det stort sett er en økning av toppinntektene over hele verden, er det store variasjoner i omfanget.

I USA har inntektsandelen til den fattigste halvparten falt fra 20% til 12% fra 1978 til 2015. Denne gruppas realinntekt falt med 1% i denne perioden.

Andre steder er bildet helt annerledes. I Kina har det også vært en markant økning av ulikheten i samfunnet, men der har den fattigste halvparten sett sine samlede inntekter øke med 401%. Dette har naturligvis sammenheng med den voldsomme industrialiseringa som Kina har vært gjennom. Men det betyr at hundrevis av millioner kinesere er løftet ut av fattigdommen. Når det snakkes om at kapitalismen har brakt så mange folk ut av fattigdommen den siste generasjonen, så gjelder dette stort sett Kina. I Kina er over 600 millioner mennesker løftet ut av fattigdommen. Ser man bort fra Kinas bidrag er den ekstreme fattigdommen bare redusert med 10%.

Det dramatiske som denne rapporten avdekker, er sammenbruddet i inntektsandel for den fattigste delen av USAs innbyggere. De er etterlatt på et nivå som ligger tilbake på søttitallet, mens hele inntektsveksten er tatt av den mest velstående delen av samfunnet, og da særlig de aller rikeste. Rapporten til Piketty & co tar bare for seg veksten for de 10% mest velstående, og den har vært markant. Rapporten viser også at det er særlig de rikeste 1% i USA som har forsynt seg grovt. Deres andel var 22% i 1978 og er 42% i 2015. Og hadde man gått videre og sett på fordelinga blant de 1%, ville man funnet at det aller meste har havnet hos de 0,01% Det er de som har tatt løvens del av den økonomiske veksten i USA. Rapporten dokumenterer at for USAs del er klasseforskjellene i USA like stor som på begynnelsen av 1900-tallet og de rikeste 1%, som jamnt over hadde en fallende andel av kaka fra 1929 til 1978 er tilbake igjen der de var rundt 1910.

Etter finanskrisa har 93% av all inntektsøkning i USA gått til de 1% rikesteMen det var de superrike, de 0,01% som forsynte seg med 37% av dette igjen.

Som multimilliadæren Warren Buffett sier: «Det pågår en klassekrig der ute, og det er min klasse, de superrike, som vinner.»

Dette viser at det er et materielt grunnlag for det raseriet som “det tapte Amerika” føler overfor de rike og mektige.

Pål Steigan

Jeg er Pål Steigan, skribent, kulturarbeider, kommunist, kokk og amatørfotograf – jack of all trades, master of none. Send tips og tilbakemeldinger her.

 

  6 kommentarer til “Ny rapport: – Inntektsandelen til de fattigste 50% i USA kollapser

 1. 9. februar 2017 klokka 08:00

  Det var denne ene prosenten i USA som eksporterte industriarbeidsplassene til Kina. De bør nok ta steget fullt ut og bli kinesere så raskt råd er, før høygaflene kommer.

 2. Harald Støren
  9. februar 2017 klokka 22:16

  Og likevel ser vi altså at dette forfordelte flertalet i USA går hen og stemmer inn den fremste målsmannen for den rike 1% av befolkninga, som har altså robba til seg 42% av all rikdommen i landet, mangemilliardæren Donald Trump, som president på et nasjonalsjåvinistisk, ja reinspikka rasistisk program!!

  • tm
   10. februar 2017 klokka 23:57

   Det er nok mer et rop om hjelp og mangel av gode alternativer. Ting tyder på at “change” er mer reelt nå enn de 8 foregående årene. La oss respektere demokratiet og se hva det fører til før vi dømmer. Han har tross alt valgt noen gode medsammensvorne. Dette har forøvrig svært lite med rasisme å gjøre, vennligst ikke gjør skam på begrepet.

Legg inn en kommentar