USA trapper kraftig opp militært i Afrika

0

I det stille har Afrika sett den mest dramatiske veksten i utplassering av USAs elitestyrker i forhold til alle andre regioner på jorda. Dette viser tall som nylig er offentliggjort.
I 2006 var bare 1% av USAs spesialstyrker plassert i Afrika. Ti år seinere er 17,3% av U.S. Special Operations-styrker, deriblant Navy SEALS og Green Berets utplassert i Afrika.

Brigadegeneral Donald C. Bolduc forteller til Africa Defense at disse spesialstyrkene opererer over hele kontinentet. Han snakker om hvordan disse styrkene opererer i «gråsonen» mellom krig og fred.

The Gray Zone, or the spectrum of conflict between war and peace, is where we operate every day in Africa. This environment is volatile, uncertain and complex—it’s an immense challenge for government, military, law enforcement and development efforts.

General Bolduc påstår at USA ikke er i krig i Afrika, men som Nick Turse skriver i The Intercept:

That statement stands in stark contrast to this year’s missions in Somalia where, for example, U.S. Special Operations forces assisted local commandos in killing several members of the militant group, al-Shabab and Libya, where they supported local fighters battling members of the Islamic State. These missions also speak to the exponential growth of special operations on the continent.

The Intercept har brukt USAs egne data og kommet til at disse spesialstyrkene er utplassert i 33 land, eller 60 % av alle stater på det afrikanske kontinentet.

Den gamle karavanebyen Agadez i Niger er blitt et senter for menneskesmuglere som smugler afrikanere nordover mot Europa. Men det skal også bli USAs nye dronebase i Afrika. Det er også  The Intercept som har fått tak i hemmeligstemplede dokumenter om dette.

Fra naturens side har Afrika enorme rikdommer, og på tross av generasjoner med utenlandsk plyndring er det fortsatt svært, svært mye igjen. Kanskje er Afrika det rikeste av alle kontinentene, samtidig som det er det fattigste. Nå er kappløpet om disse rikdommene igang igjen, ånden til Joseph Conrads Kurtz i boka Mørkets hjerte er tilbake. Afrika skal plyndres, og de fattige kan bare ha det så godt. Eventuelt kan de jages nordover.

Det er dette USAs Africom handler om. Det er dette Frankrikes intervensjon i Mali egentlig dreier seg om. Og det var dette ødeleggelsen av Libya, som Norges rødgrønne regjering i høyeste grad var medskyldig i, djupest sett dreide seg om. Vi snakker om olje, gass, gull, uran, bauxitt, fosfat og nesten alle andre mineraler og råvarer man kan tenke seg.

Derfor samler gribbene seg om Afrika.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelDet handler ikke om rakettskjold – det dreier seg om angrepskrig
Neste artikkelEx-CIA-mann: – Jeg løy og forfalsket rapporter, det er det CIA gjør
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).