Theresa May: Tida for intervensjoner i andre land er over

0

Storbritannias statsminister Theresa May har holdt tale for de republikanske delegatene i Kongressen i USA. Hun er den første utenlandske lederen som besøker Washington etter at Donald Trump ble innsatt som president i USA.

I talen gjentok May de vanlige britiske formuleringene om «det spesielle forholdet» mellom de to landa. Men hun sa også ifølge BBC:

It is in our interests – those of Britain and America together – to stand strong together to defend our values, our interests and the very ideas in which we believe.
This cannot mean a return to the failed policies of the past. The days of Britain and America intervening in sovereign countries in an attempt to remake the world in our own image are over.

BBCs utenriksredaktør Laura Kuenssberg sier at May signaliserer at det ikke vil bli flere kriger som dem i Irak og Afghanistan.

Siden Storbritannia har vært et fast medlem av «koalisjonen av de villige» hver gang USA har trengt noen allierte til sine intervensjonskriger, så dette er naturligvis en dramatisk kursendring. Det gjenspeiler de store politiske omveltningene på den globale arenaen.

Problemet er bare at slike uttalelser veldig fort går ut på dato dersom de rike og mektige finner ut at de ønsker en krig igjen. Men inntil videre får man glede seg over at Storbritannias statsminister signaliserer en så stor avstand til krigsforbryteren Tony Blair.

 

Forrige artikkelStorbritannia: Assad kan stille til gjenvalg
Neste artikkelFascinasjonen for nytale
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).