Theresa May: Tida for intervensjoner i andre land er over

17

Storbritannias statsminister Theresa May har holdt tale for de republikanske delegatene i Kongressen i USA. Hun er den første utenlandske lederen som besøker Washington etter at Donald Trump ble innsatt som president i USA.

I talen gjentok May de vanlige britiske formuleringene om «det spesielle forholdet» mellom de to landa. Men hun sa også ifølge BBC:

It is in our interests – those of Britain and America together – to stand strong together to defend our values, our interests and the very ideas in which we believe.
This cannot mean a return to the failed policies of the past. The days of Britain and America intervening in sovereign countries in an attempt to remake the world in our own image are over.

BBCs utenriksredaktør Laura Kuenssberg sier at May signaliserer at det ikke vil bli flere kriger som dem i Irak og Afghanistan.

Siden Storbritannia har vært et fast medlem av «koalisjonen av de villige» hver gang USA har trengt noen allierte til sine intervensjonskriger, så dette er naturligvis en dramatisk kursendring. Det gjenspeiler de store politiske omveltningene på den globale arenaen.

Problemet er bare at slike uttalelser veldig fort går ut på dato dersom de rike og mektige finner ut at de ønsker en krig igjen. Men inntil videre får man glede seg over at Storbritannias statsminister signaliserer en så stor avstand til krigsforbryteren Tony Blair.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


17 KOMMENTARER

 1. Les mellom linjene.

  Det hun egentlig sier er at de skal øke støtten til IS og andre «moderate opprørere».

  Dette henger rett og slett sammen med at land som USA og UK ikke KLARER å vinne kriger hvis de sender inn sine egne bakkestyrker, som jo er komplett udugelige. Det er dessuten forferdelig høye selvmordstall blant «veteranene» i bl.a. USA. Det er derfor USA nå for tiden satser alt på å bruke IS o.l. som fotsoldater, og så gir de disse «opprørerne» luftstøtte, etterretning, rasjoner, våpen, ammo og annet de måtte trenge.

  May sier bare at UK fra nå av ikke skal sende sine egne bakkestyrker, men satse alt på å hjelpe «opprørere».

  Men når Trump beordrer bombetokt mot Tunisia, Iran eller Kina, kommer May naturligvis til å logre med halen og sende avgårde alle fly hun har til rådighet. Det samme kan vi forvente av Solberg/Støre-regimet, enten det blir kunngjort av MSM eller ei.

 2. Sosialdemokraten Tony Blair var en stor krigshisser – og en krigsforbryter. Konservative May har forstått hvilke fiasko og tragedie vestens «humanitære» kriger, og støtte til utenlandsk innblanding, har hatt i land som Irak, Afghanistan, Libya og Syria.

  • Det er ingen fiasko, bortsett fra i Syria, der Assad fremdeles er leder. Ellers er Blair & Co svært fornøyde med det de har oppnådd; oljerør, oljefelt, opium, mineraler, nye lojale regjeringer, økt våpenproduksjon og -eksport, ingen endring i petro-dollar, ingen endringer i Rothchilds senralbanksystem, med minimalt av protester fra hjemmelig befolkning. Og «konservative» May vil, som de andre regjeringene, fortsette å tilfredsstille makten; Atlantic Council, CFR, Trilateral Commition, Commitee of 300, Council of 13, ECFR osv.

 3. Nykrigen i Syria. Onsdag 25 januar undertegnet Trump et dekret om 90-dagers tenkning for Pentagon for å lage safe zones i Syria. Som alle militære eksperter skrev: noe sånt er meningsløst uten en de facto NO FLY ZONE. Som både Fars og Pravda kommenterte:
  «It would mean war with Syria and Russia.»
  «The Blind leading the blind into more blindness in Syria». (fars 26.1)
  Deir Ezzor-angrepet på flyplassen der 17 sept som drepte rundt 100 syriske soldater,var til hjelp for IS.
  Deltagere var fly fra Danmark!!! UK!! og Australia!!!!
  USA har rett og slett ikke penger/muskler til egenopprettet safezone/no fly zone i Syria.
  Da må Nato tvinges til deltagelse.
  denne May som sier så mye vås,sender britiske tanks/soldater til Polen og Baltikum hele tida.
  Nå starter krigen med å fordrive Iransk innflytelse i Syria og Levanten.

 4. Er ikke dette å ha litt overdirven tiltru til det rasistiske avskummet som erobra makta i England etter «brexit»? Theresa May har alt som den første utenlandske gjesten Trump mottok i palasset sitt vist seg som den lydigste nikkedokka en amerikansk president noen gang har hatt. Og ideologisk er de heilt på linje når det gjelder rasisme og navlebeskuende stormaktsjåvinisme. Det at Trump i utgangspunktet har uttrykt sympati for Putin må vel nettopp ligge i den stormaktsjåvinismen de har sams. Men på sikt kan det like gjerne føre til rivalisering – noe vi nok snart vil få se når det gjelder forholdet til Iran!

  • Jeg har null tillit til disse politikerne. Men når de sier noe riktig, bør man straks klistre dem til det, for å kunne bruke det mot dem når de svikter det.

   • Det høres nesten ut som hun mener det. La oss si at hun kan snakke for UK, men kan hun snakke for USA? Hvis hun mener det, bør hun overlevere Tony Blair til Haag. Da blir hun mer troverdig.

   • Hvem kan man ha tillit til Pål ?
    Tony Blair var jo nesten USAs Barack Obama eller omvendt.
    Ellers er jeg veldig enig i at når det kommer frem noe positivt så skal det vektlegges. Trump er en nykommer i det politiske liv. Han er ikke dum, og han er avhengig av å ha fornuftige medarbeidere.
    En god dialog med Russland tror jeg alle er tjent med.
    Vi vil nok etterhvert se store endringer etterhvert. Trump ønsker tydeligvis å ha et godt forhold til både Kina og Russland samt bekjempe IS. Sistnevnte er nok ufattelig viktig.

  • Harald Støen : man er slett ikke rasist om man ser og synliggjør farene med islamisme.
   Det er to vidt forskjellige begrep.
   Europa har sett nok av terror, Europa tror jeg har fått mer enn nok av migranter / asylsøkere som ikke akkurat oppfører seg pent etter de har fått beskyttelse.
   Det er faktisk lov å foreta tiltak mot en forverring i egne lang mot islamisering. Det er store problemer i Storbritannia, Frankrike og ikke minst også Sverige med utallige no-go-soner.
   Sorry at du ikke fikk krigsj*****n Hillary i palasset…som du kaller det.
   Misunnelig Støen for at du selv ikke har nådd opp som statsminister i Norge ?

 5. Det går mot nye tider, tror vi. Politikerne fanger opp strøninger i folket. Det er egentlig alt som skjer her. Hun og Sanders sier det mange vil høre. Jeg er skeptisk til henne så vi få la tiden vise.

  • strømninger. Jeg klarer ikke å begynne å bruke den nye pcen selv om taztaturet her på den gamle er helt ødelagt.

 6. Når det gjelder den rasismen som førte til «brexit» var den først og fremst retta mot innvandrera fra andre EU-land, i første rekke Polen og andre øst-europeiske land. Utfallet av avstemninga var på forhand gitt, ettersom 2 millioner slike innvandrerer blei fratatt retten til å stemme ved denne avstemninga – folk som betaler sin skatt til den britiske statskassa og stemmer ved lokalvala som alle andre. Var det noen som snakka om «demokratisk beslutning»?? Ellers ser jeg ingen logisk sammenheng mellom det å bekjempe terrorisme og det å drive muslimhets, noe mer enn jeg ser noen sammenheng mellom den heilt rettvise kampen mot den internasjonale finanskapitalen i mellomkrigstidas Tyskland og det å drive jødehets – ei kopling nazipartiet likevel med utrulig hell greidde å profittere på. Det er samme type kopling UKIP, Marine Le Pen og Trump, også med utrulig hell, prøver å profittere på nå – bare at «jøden» er skifta ut med «polakken», «muslimen» eller «meksikaneren». Uansett dreier det seg om å prøve å redde en kapitalisme i krise ved å omdefinere kampen mot den til et spørsmål om rase, etnisitet eller religion: Det er ikke lenger kapitalismen som økonomisk og politisk system som er problemet, men «jøden», «muslimen» eller «meksikaneren». Taktikken er altfor velkjent. Ellers trur jeg ikke «dialog» er det første vi bør vente oss av stormaktsjåvinisten Trump. Det einaste jeg til nå har greidd å få ut av den fyren av klar tale er den stadige hamringa på slagordet «America first». Ut fra dette skulle det være ganske klart hva som kommer til å bli rettesnora for amerikansk utenrikspolitikk i tida som kommer.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.