Kan Trumps dumping av TPP bli en gevinst for Kina?

0

En av Donald Trumps første handlinger som president var å trekke USA ut av Trans-Pacific Partnership (TPP). Dette var en avtale som ble undertegnet av 12 land i februar 2016. Sjøl om det i prinsippet er 11 land igjen, betyr det i virkeligheten av TPP er død. Avtalen sier nemlig at den bare kan tre i kraft dersom land som representerer 85% av BNP blant de 12 undertegner. USA representerer 60% av BNP blant medlemslanda. Dermed er TPP skutt i senk.

Svekker Taiwan

Kina har vært svært kritisk til avtalen, fordi man i Beijing har sett på den som et forsøk på økonomisk omringing av Kina. Og TPP var vel så mye en geopolitisk avtale som skulle bygge allianser rundt USA i Stillehavsregionen – med klar brodd mot Kina. Det er nå oppstått en helt ny situasjon, og det er fortsatt ikke klart hva som vil bli fortsettelsen. Taiwan hadde satset på at TPP kunne bli et sterkt kort for Taiwans uavhengighet av fastlands-Kina.

Emanuele Scimia skriver om dette i Asia Times:

With the TPP’s demise, and China’s leadership in fostering Asia-Pacific economic integration, Taiwan is now at risk of regional marginalization. Through both the Free Trade Area of the Asia-Pacific and the Regional Comprehensive Economic Partnership, two proposed multilateral commercial deals that Beijing has so far championed as alternatives to the TPP, the Chinese giant can indeed curb further the Taiwanese diplomatic projection in the Western Pacific.

De andre landa graviterer mot Kina

Kinas alternativ til TPP er det som kalles Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP). Kina forhandler om RCEP med Australia, India, Japan, Sør-Korea, New Zealand, Brunei, Kambodsja, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Filippinene, Singapore, Thailand og Vietnam.

zdnet.com har undersøkt hvordan de 11 andre TPP-landa stiller seg til fortsettelsen og resultatet er som følger:

USA vil ha bilaterale avtaler.
Australia: vurderer RCEP-avtale med Kina eller kinesisk medlemskap i TPP.
New Zealand vil gjenopplive TPP eller gå med i RCEP.
Japan prøver å få USA tilbake i TPP.
Singapore: går inn for RCEP.
Canada: Landet mener avtalen er død uten USA og trekker seg ut.
Chile: avtale med Kina pluss de resterende TPP-landa.
Vietnam: Vil jobbe for en avtale i Stillehavsregionen, uten å spesifisere det.
Malaysia: Vurderer Kinas RCEP.
Mexico: Er ute, vurderer bilaterale avtaler.
Peru: Vil jobbe videre med Kina.
Brunei har ikke uttalt seg.

Totalt betyr dette at flertallet av de andre TPP-landa graviterer mot Kina.

Da er det vel feiring i Kina?

Donald Trump har tilsynelatende spilt ballen rett i beina på Kina, så da er man vel glade i Beijing. Washington Post skriver:

“China is actually now in a great position to assume a leadership role as the leading proponent for regional integration in the region,” sier Davin Chor, professor ved Department of Economics på National University of Singapore.

Trumps brudd med TPP kalles en «gavepakke til Kina».

Men hvis man er glade i Kina, skjuler man det godt. Kinas reaksjon har vært avdempet og nærmest pessimistisk. Det Kina frykter mest er en global handelskrig. Kina ville nok takle den, men som verdens største eksportør ville landet åpenbart bli rammet.

Hu Xingdou ved Beijing Institute of Technology, sier at han ikke er altfor optimistisk over Kinas muligheter etter TPPs fall. Den nye presidenten i USA vil følge en proteksjonistisk linje, og etter hans vurdering vil Kina begynne å se Trump som «sin største fiende».

Den forsiktige reaksjonen kan også skyldes at Kina ikke ønsker å framstå som skadefro. Landet har lansert alternativer til TPP og vil nå forsøke å få dem på plass.

World Economic Forum i Davos var det Kinas president Xi Jinping som sto på talerstolen for å forsvare globaliseringa mot proteksjonistiske krefter. En framstående kinesisk diplomat sa til Wall Street Journal at Kina står klar til å ta ledelsen.

– Dersom det er nødvendig at Kina skal spille rollen som leder, så må Kina ta på seg dette ansvaret, sier Zhang Jun, lederen for byrået for internasjonale økonomiske affærer i det kinesiske utenriksdepartementet.

Så for å vende tilbake til spørsmålet i overskriften: Kan Trumps dumping av TPP bli en gevinst for Kina? Det korte svaret er JA. Kina vil vite å utnytte dette. Kina har skapt Den aiatiske investeringsbanken AIIB og har sitt storstilte «En vei, ett belte»-prosjekt. RCEP vil utfylle strategien. Men Kina tenker langsiktig og bygger stein på stein.

Forrige artikkelDe svenska kungarna av cyberkrigföring
Neste artikkelHva i all verden driver Russland med i Astana?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).