IS fortsetter ødeleggelsene i Palmyra

0

Palmyra var et av smykkene i verdensarven. Oldtidsbyen ble erobret av IS i 2015 og viktige kulturskatter ble ødelagt av jihadistene. IS følger en ekstrem versjon av salafistisk ideologi – hvor de ser på sin versjon av Islam som den mest autentiske og rette. Dette inkluderer å ødelegge ikke-islamske kulturminner, slik som i blant annet Palmyra.

Den syriske armeen med støtte fra russisk luftvåpen gjenerobret byen i mars 2016, men høsten 2016 tok IS byen tilbake. Den jihadistiske gruppa har kunnet regruppere fra Irak da den USA-støttede kurdiske styrker åpnet en fluktkorridor for dem fra Mosul. IS har også hatt nytte av at USA bombet den syriske troppestyrken som holdt dem stangen i Deir Ezzor.

USA Today skriver:

Islamic State militants have destroyed the facade of a centuries-old amphitheater and desecrated another Roman monument in the ancient Syrian town of Palmyra, state media reported Friday.

Maamoun Abdulkarim, the head of Syria’s antiquities department, told the Associated Press that the militants damaged the theater that dates from the second-century at the UNESCO world heritage site and also destroyed the Tetrapylon, a structure in the middle of the colonnade road that leads to the theater. Cubic-shaped Tetrapylons have four gateways and were usually erected on crossroads.

Abdulkarim told the AP that the damage was first reported in late December, but was confirmed by satellite images released by the Boston-based American Schools of Oriental Research late Thursday.

Palmyra Monitor har flere detaljer.

Allerede i 2012 visste USA at deres politikk ville føre til opprettelsen av et jihadistisk «kalifat» i Syria og man så det som positivt. Den konservative gruppa Jurdical Watch fikk rettens kjennelse for å få utlevert hemmelige dokumenter fra USAs militære etterretningstjeneste (DIA). I disse dokumentene fra 7. august 2012 viser at samarbeidet med jihadistene ikke er noe hendelig uhell. Det er bevisst og målrettet. USA visste hva de gjorde og så med tilfredshet på planene om å skape et islamistisk kalifat i Syria. Under Hillary Clintons periode som utenriksminister sørget USA for at våpen fra Benghazi i Libya ble overført til jihadister i Syria. Dette ble avslørt da WikiLeaks publiserte Clintons eposter. Mye av dette utstyret havnet hos IS.

 

 

Forrige artikkelL’anno in cui il globalismo è andato in frantumi
Neste artikkelOverraskende innrømmelse fra Obama i siste øyeblikk
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).