Danmark er spydspiss i EUs informasjonskrig

2

Fra den danske avisa Arbejderen:


Danmark er blandt de mest aktive lande i EU’s informationskrig mod Rusland.

I 2015 var Danmark et af de stiftende lande bag EU’s propaganda-enhed East StratCom Task Force, og i dag er vi med til at bemande kontoret på sjette sal i EU’s Udenrigstjeneste i Bruxelles.

Vi er altså en slags pionerer i at forsvare EU.
Jon Kyst, East StratCom Task Force

Formålet med kontoret er at indsamle og registrerer nyhedsartikler, blogs, radio- og tv-indslag, der indeholder såkaldt «russisk misinformation», samt kommer med modinformation.

>> LÆS OGSÅ: EU-kontor skal stoppe russisk «misinformation»

East StratCom Task Force udgiver to ugentlige nyhedsbreve på engelsk og russisk, der har 20.000 læsere – heriblandt mediefolk og nøgle-meningsdannere.

– Vi er pionerer

En af taskforcens 11 ansatte er danskeren Jon Kyst, hvis løn bliver betalt af Udenrigsministeriet. Han har en ph.d. i russisk fra Københavns Universitet og er kendt som ruslandsekspert. Han leder taskforcens arbejde med russiske medier og står i spidsen for gruppens kommunikation på russisk.

Arbejderen ville gerne have stillet nogle spørgsmål til Jon Kyst om hans arbejde, men han ønsker ikke at stille op til interview. I stedet henviser han til EU’s Udenrigstjeneste, men heller ikke her er det lykkedes, trods adskillige henvendelser, at få et interview.

På YouTube kan man dog finde flere videoer, hvor repræsentanter fra East StratCom Task Force fortæller deres arbejde – heriblandt også Jon Kyst.

– Jeg var i Moska for at briefe diplomater fra alle EU-landenes ambassader i Moskva. Især de store EU-lande kom med stærke tilbagemeldinger om, at de vil gøre det samme som vi gør: Nemlig kortlægge og imødegå disinformation. Vi er altså en slags pionerer i at forsvare EU, forklarede Jon Kyst blandt andet på et seminar om informations-krigsførelse i april sidste år.

– Vi skal gøre russiske og ukrainske medier klar over, at EU er tilgængelig på russisk. Vi skal uddanne nøgle-meningsdannere i Rusland og Ukraine. De kan henvende sig til os og få vores historie, endda på deres eget sprog, sagde Kyst.

East StratCom i Folketinget

Dansk Folkeparti har flere gange stillet spørgsmål til EU-taskforcen i Folketinget – senest i sidste uge:

– EU-taskforcen kriminaliserer bestemte holdninger, især EU-kritiske standpunkter. Man driver heksejagt på bestemte holdninger og personer. Man øger den sociale kontrol i debatten og gør det vanskelligere at få ørenlyd, medmindre man er enig med de herskende holdninger. Man underlægger sig bestemte organer i andre lande, der har de såkaldt sande nyheder, til forskel fra de usande nyheder, lød det fra Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup.

>> LÆS OGSÅ: EU sidestiller russiske nyheder med IS-propaganda

– Eksempelvis er den ukrainske journalisthøjsskole en meget brugt kilde til at give sandheden, hvor de andre giver usandheden. Ukraine er et land, der er part i en konflikt. Det er farligt at binde sig op på bestemte parter i en konflikt. Det er hverken statens eller EU’s opgave at lave faktatjek på inden- og udenlandske medier. Det er en sofistikeret form for censur. Ytringsfrihed og mediefrihed bør kunne bekæmpe falske og forkerte nyheder.

Men udenrigsminister Anders Samuelsen roser taskforcen.

– Taskforcen har gjort et vældigt godt stykke arbejde… Der er sikkert rigtig meget, man kan diskutere, når man står midt i en storm af misinformation og forvrængede billeder af, hvad der er virkeligheden. Taskforcen er et af de redskaber, vi må tage i brug for at bringe en lille smule balance i billedet, sagde udenrigsministeren i Folketinget.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


2 KOMMENTARER

  1. Rent kvalitetsmessigst finnes det bedre ‘anti-russiske’ blogger der ute enn East Stratcom. Stort sett privat drevet, og med skarpere journalistikk en East Stratcom.

    Etter min mening har East Stratcom har tre hovedformål:

    Den gir et godkjent-stempel på den offisielle fortellingen. Vestlige medier kan sitere den, den tjener et formål ved å renvaske propaganda, på samme måte som Bellingcat og Aleppo Media Centre. Vestlige politikere kan nå sitere denne sida og videreformidlingen av den i media, og late som om de ikke burde ha visst bedre. Så ingen egentlig forandring fra nå. East Stratcom har gjev grafikk, den vil nok også bli spredt videre

    Den andre er å hjelpe den ‘privatiserte sensuren’ av bl.a. Facebook og Google (såkalt ikke-statlig, men med full støtte fra etterretningstjenestene), sensurinstanser som Korrekt!v (Tyskland) eller Viralgranskaren (Sve). Hva den norske heter, vet jeg ikke.

    Det jeg er mer bekymret for, er om den vil ha en lovmessig betydning. Vil vårt hemmelige politi bruke bedømmelsene fra Jon Snow Kyst og denne sida til å drive en heksejakt på alt som smaker av kjetteri? Administrative vedtak som ikke kan overprøves? Inndragelse av pass? Kontroll over (våre snart bare digitale) penger? Berufsverbot? Lovene er allerede på plass, det mangler bare å utvide definisjonen av hva som ikke er lovlig å mene.

  2. En som kanske er litt på sidelinjen her er krigshisseren Foucke Rasmussen. Stadig vekk har han fått kommet til orde i media med sin edder og galle mot russerne.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.