Angela Merkel tviler på varig samarbeid med USA

14

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel har uttalt seg uvanlig pessimistisk om det såkalte transatlantiske samarbeidet, det vil si forholdet til USA.

Det er valget av Donald Trump som president i USA som har fått fram pessimismen hos Merkel. Ifølge AFP sa hun at «det finnes ingen evighetsgaranti for et nært samarbeid med oss europeere».

Strengt tatt finnes det ingen evighetsgaranti for noen som helst, men for å ta Merkel på ordet: nei, det er så riktig. USA vil kjøre sitt eget løp, som USA har gjort hele tida. Det var ikke noen god samarbeidsånd som fikk USA til å avlytte Merkels personlige mobiltelefon.

I oktober 2013 viste Der Spiegel at det britiske etterretningstjenesten GCHQ og den amerikanske etterretningstjenesten NSA hadde infiltrert tyske internettselskaper og lagd et spesielt opplegg for å spionere på den tyske forbundskansleren Angela Merkel. Det vakte spesiell oppsikt at anglo-amerikanerne i lang tid har avlyttet Merkels mobiltelefon og at den amerikanske ambassaden i Berlin er brukt som overvåkingssentral. Dette førte til et anstrengt forhold mellom USA og Tyskland.

Det ble ikke særlig mye bedre da det ble kjent i juli 2014 at en ansatt i den tyske etterretningstjenesten BND har vært agent for USA og levert kritisk hemmelig informasjon til Tysklands «allierte».

Og det er ikke samarbeidsånd som har gjort at USA har tvunget Europa til å drive aktiv sjølskading i sitt forhold til Russland.

Tysk næringsliv regner med et tap i eksporten til Russland på 15% eller i underkant av fire milliarder euro, i følge Deutsche Industrie- und Handelskammertag (DIHK). Det er særlig bilindustrien og maskinbyggingsindustrien som taper.

Og det er ikke samarbeidsånd som har fått USA til å angripe Volkswagen.

Det nye med Trump er at det ser ut til at den skjønnmalende retorikken blir fjernet og at handelskrigen kan bli åpnere. Det betyr at det blir mindre trivelig og mindre lukrativt å være USAs vasall i Europa. Donald Trump har kritisert Merkel under valgkampen og har nærmest et ikke-forhold til Tyskland.

Deutsche Wirtschafts Nachrichten skriver at det er særlig Trumps industripolitikk som vil bli en utfordring for Tyskland. Hvis Trump skal gjøre USA til en industrinasjon igjen, vil det komme i direkte og umiddelbar konkurranse med tysk industri, og det vil særlig ramme bilindustrien.

Pessimismen i forholdet til USA får Merkel til å appellere til europeisk samhold og styrking av EU. Hun later ikke til å ta inn over seg at det er nettopp hennes egen nedskjæringspolitikk overfor EUs sørlige medlemsland og hennes migrasjonspolitikk som har sprengt den europeiske samarbeidsånden i stumper og stykker. EU, slik vi kjente det, er slutt. Spørsmålet er hva som kommer så.

 

KampanjeStøtt oss

14 KOMMENTARER

 1. «Spørsmålet er hva som kommer så.»

  En stadig hurtigere demontering av den gamle verdensordenen. Forvent at EU, USA, NATO og de fleste nasjonalstater går i oppløsning i løpet av de 7 neste årene. Alt sammen må bort hvis verden skal kunne samles i en ny verdensorden under et reformert FN.

 2. USA-ledelsen vil ikke ha noe sterkt senter utenfor seg selv som kan sette kjepper i hjulene for igjen å kunne innta posisjonen som verdens ubestridte leder. Da Putin kom til makten og hindret at Russland ble totalt underlagt vestlige ekspansive interesser, slo de inn på aggresjon mot Russland. Merkel ville utvikle et sterkt Europa i delvis samarbeid med Russland, og var ikke informert om USAs hensikter. For USA vil ikke ha et sterkt Europa heller, men et Europa som lystrer USA. Dette viste seg klart i Kiev. EU hadde et opplegg på gang med Janukovitsj. Dette ble det satt en brutal stopp for i løpet av noen få timer da USA mobiliserte fascistene til heksejakt på Janukovitsj. Og siden har USA bygget opp ultranasjonalismen i Øst-Europa i sin tjeneste.

  I Midt-Østen led USAs plan om å lede utviklingen også nederlag. Den styrken de selv satset på å bygge opp, ble overtatt av jihadister. Og Tyrkia holdt på å bli alt for sterkt. USA vil ikke ha for sterke enheter i dette området. Det er bedre med kaos! Det er små utsikter nå til at USA igjen kan komme i lederposisjon i Midt-Østen, men det er viktig for dem at det ikke oppstår enheter som begynner å bestemme det meste selv, og i samarbeid med andre makter de ikke liker.

  USA frykter Kina mer enn noe annet. Derfor planegger de nå intenst for å begrense Kinas makt. I første omgang ved å motarbeide Kinas innflytelse i alle spørsmål og overalt. Og ingen andre enheter må tillates å samarbeide for tett med Kina. Det er USA som skal samarbeide med Kina, på USAs premisser.

  Jeg tror denne eksepsjonalistiske tankegangen fremdeles har taket på den amerikanske eliten. Store korporasjoner har nå, før politikken har kommet helt etter, slått inn på en linje som skal blidgjøre og fange Trump. Verdens håp er at en av to, eller begge, faktorer ødelegger den amerikanske (angloamerikanske, som Norden også er nært knyttet til) eksepsjonalismen: 1.At det amerikanske folkets motstand mot dette er blitt så stor at de ikke lenger vil klare å samle det amerikanske folket om den 2.At resten av verden rett og slett er blitt så sterk at det er umulig, iallfall for en så liten befolkning som den amerikanske, og med den geografiske plasseringen de har, å dominere verden alene. (Den siste faktoren er den viktigste, så det vil nok komme stadig nye forsøk på å øke motsetningene mellom enheter i verden).

 3. en ansatt i den tyske etterretningstjenesten BND har vært agent for USA og levert kritisk hemmelig informasjon til Tysklands «allierte».

  EN ansatt ?

  The predecessor of the BND was the German eastern military intelligence agency during World War II, the Abteilung Fremde Heere Ost or FHO Section in the General Staff, led by Wehrmacht Major General Reinhard Gehlen. Its main purpose was to collect information on the Red Army. After the war Gehlen worked with the U.S. occupation forces in West Germany. In 1946 he set up an intelligence agency informally known as the Gehlen Organization or simply «The Org» and recruited some of his former co-workers. Many had been operatives of Admiral Wilhelm Canaris’ wartime Abwehr (counter-intelligence) organization, but Gehlen also recruited people from the former Sicherheitsdienst, SS and Gestapo, after their release by the Allies. The latter recruits were later controversial because the SS and its associated groups were notoriously the perpetrators of many Nazi atrocities during the war. The organization worked at first almost exclusively for the CIA, which contributed funding, equipment, cars, gasoline and other materials. On 1 April 1956 the Bundesnachrichtendienst was created from the Gehlen Organization, and transferred to the West German government, with the recruits of the former Sicherheitsdienst, SS and Gestapo. Reinhard Gehlen became President of the BND and remained its head until 1968. https://en.wikipedia.org/wiki/Federal_Intelligence_Service_(Germany)

 4. Det det er litt underskudd på så langt her,er at Tyskland fra januar 2014 erklærte at de nå skulle drive weltpolitik med egne militære ambisjoner. Det sies tydelig fra om at Tyskland ønsker seg ledelsen av en Europahær som også – sammen med politiet – skal vokte EUs/Schengens yttergrenser. På sikt kan vi få Bundeswehr ved Svartskog går denne planen etter skjemaet.
  Både Hæren og Etterretning bygges eksplosivt opp i Tyskland og selv om det ikke snakkes så mye om Tyskland i amerikansk politikk,følges Berlins minste skritt med argusøyne.
  Når nå USA sender 3000 soldater og 3000 militære kjøretøyer i retning russergrensa bruker de Bremerhaven til dette,men hvorfor ikke Gdansk i Polen?
  Meningen er selvsagt å understreke at Tyskland er involvert i den militære opptrappingen og Bundeswehr må betale for transport og logistikk.
  En annen maktdemonstrasjon er å utplassere et tyvetalls B61-12 atomraketter midt inni Tyskland,Büschel, for å understreke USAs hegemoni over Tyskland.
  Og som øverstkommanderende for de amerikanske styrkene i Europa,general Ben-Hodges uttalte til Der Spiegel nylig:
  «Wir bleiben hier,und wir bleiben die Führungsnation in der Nato.»

  Faktisk utvikles Tyskland til å bli en politisk kruttønne ingen offisielle snakker om. Og det handler ikke bare om raseriet rundt snart 2 millioner innvandrere,men også CIA,NSA og Pentagons jernhånd over Berlins politikk. En kan regne med at allerede i 2017 vil disse antagonistiske relasjonene destabilisere hele Europa,også «norsk» politikk.

  • Hvordan har det egentlig ligget an med tysk selvstendighet i alle tiårene etter 2. verdenskrig? Har de ikke på papiret vært under amerikansk administrasjon hele tiden, godt pakket inn under det tyske folks mangeårige selvforakt rundt oppslutningen om det 3. rike og/ eller nederlaget som sådan, og derved manglende evne til å hevde noen rett til selvstendighet så lenge at konstitusjonelle spørsmål ikke har kunnet stilles før nå (som det er altfor sent)?

    • Det litt rare er at dette ikke blir problematisert mer. Det har stått som en gigantisk amerikansk elefant i det europeiske rommet i snart 70 år. Kanskje det å spørre etter en (antatt) nasjons legitimitet og formelle, selvstendige, konstitusjonelle grunnlag er et så grunnleggende spørsmål at det er derfor det så sjelden blir stilt. De fleste antar at et land er et land hvis det har et navn, og særlig når navnet slutter på «-land», som «Deutschland».

     Neste oppgave blir å finne ut om USA er en nasjon, en union eller en korporasjon, og om District of Columbia (DC) er en vanlig stat, eller en helt spesiell konstitusjonell enhet som er overordnet det vi ellers kjenner som USA.

     Når det er besvart, kan man ta for seg City of London.

     Lykke til. Riktig svar er «juks og fanteri», og kan postes her innen forrige torsdag.

  • Bremerhaven har varit USA inskeppningshamn sedan andra världskriget. Där finns logistik och amerikanskt personal. Det är nog det som är orsaken. Bremerhaven har lunder ång tid levt på detta, men i och med murens fall och Sovjetunionens upplösning minskade USA sin militär i Tyskland och många arbetstillfällen försvann i Bremerhaven. Bremerhaven ligger i botten på den tyska välståndskartan.I övrigt så håller jag med om det du skriver.

 5. Snart er hun forhåpentlig glemt. USA har fått en President som tør å si fra. Det passer nok henne dårlig. Tilby damen en gravplass ved siden av nazistene.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.