Angela Merkel tviler på varig samarbeid med USA

0

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel har uttalt seg uvanlig pessimistisk om det såkalte transatlantiske samarbeidet, det vil si forholdet til USA.

Det er valget av Donald Trump som president i USA som har fått fram pessimismen hos Merkel. Ifølge AFP sa hun at «det finnes ingen evighetsgaranti for et nært samarbeid med oss europeere».

Strengt tatt finnes det ingen evighetsgaranti for noen som helst, men for å ta Merkel på ordet: nei, det er så riktig. USA vil kjøre sitt eget løp, som USA har gjort hele tida. Det var ikke noen god samarbeidsånd som fikk USA til å avlytte Merkels personlige mobiltelefon.

I oktober 2013 viste Der Spiegel at det britiske etterretningstjenesten GCHQ og den amerikanske etterretningstjenesten NSA hadde infiltrert tyske internettselskaper og lagd et spesielt opplegg for å spionere på den tyske forbundskansleren Angela Merkel. Det vakte spesiell oppsikt at anglo-amerikanerne i lang tid har avlyttet Merkels mobiltelefon og at den amerikanske ambassaden i Berlin er brukt som overvåkingssentral. Dette førte til et anstrengt forhold mellom USA og Tyskland.

Det ble ikke særlig mye bedre da det ble kjent i juli 2014 at en ansatt i den tyske etterretningstjenesten BND har vært agent for USA og levert kritisk hemmelig informasjon til Tysklands «allierte».

Og det er ikke samarbeidsånd som har gjort at USA har tvunget Europa til å drive aktiv sjølskading i sitt forhold til Russland.

Tysk næringsliv regner med et tap i eksporten til Russland på 15% eller i underkant av fire milliarder euro, i følge Deutsche Industrie- und Handelskammertag (DIHK). Det er særlig bilindustrien og maskinbyggingsindustrien som taper.

Og det er ikke samarbeidsånd som har fått USA til å angripe Volkswagen.

Det nye med Trump er at det ser ut til at den skjønnmalende retorikken blir fjernet og at handelskrigen kan bli åpnere. Det betyr at det blir mindre trivelig og mindre lukrativt å være USAs vasall i Europa. Donald Trump har kritisert Merkel under valgkampen og har nærmest et ikke-forhold til Tyskland.

Deutsche Wirtschafts Nachrichten skriver at det er særlig Trumps industripolitikk som vil bli en utfordring for Tyskland. Hvis Trump skal gjøre USA til en industrinasjon igjen, vil det komme i direkte og umiddelbar konkurranse med tysk industri, og det vil særlig ramme bilindustrien.

Pessimismen i forholdet til USA får Merkel til å appellere til europeisk samhold og styrking av EU. Hun later ikke til å ta inn over seg at det er nettopp hennes egen nedskjæringspolitikk overfor EUs sørlige medlemsland og hennes migrasjonspolitikk som har sprengt den europeiske samarbeidsånden i stumper og stykker. EU, slik vi kjente det, er slutt. Spørsmålet er hva som kommer så.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.