WTO bekymret for økende lønnsforskjeller i USA

0

Smuldrende infrastruktur og økende lønnsforskjeller i USA gir grunn til bekymring, advarer WTO. For ikke å snakke om en offentlig gjeld tilsvarende 87 norske statsbudsjetter. Dette skriver ABC Nyheter og fortsetter:

USAs føderale statsgjeld økte fra 12,8 billioner dollar i 2014, til 13,1 billioner i 2015.  Gjelden utgjorde dermed 113.300 milliarder kroner i fjor, tilsvarende 87 ganger utgiftene på det norske statsbudsjettet for 2017.

Tallene framgår av Verdens handelsorganisasjons (WTO) toårlige vurdering av økonomien og handelspolitikkens tilstand i USA (Trade Policy Review). …

Verdt å merke seg er at USA ifølge WTO hadde et underskudd på handelsbalansen med varer på hele 763 milliarder dollar i 2015, men et overskudd på 262 milliarder i tjenestehandelen med utlandet.

Alt i alt utgjør den negative balansen for amerikanerne dermed 501 milliarder dollar, tilsvarende 4334 milliarder kroner, dette ene året. …

WTO viser også til en vurdering Det internasjonale pengefondet IMF la fram om USA 22. juni i år, der det framgår at en av sju amerikanere lever i fattigdom nå.

Arbeidstakernes andel av inntektene i USA er 5 prosent lavere i dag enn hva det var for 15 år siden, middelklassen har skrumpet til sitt minste omfang de siste 30 årene, inntekts- og formuesfordelingen blir stadig mer polarisert og fattigdom er i framvekst, skriver IMF.

ABC Nyheter peker også på at mens land som Norge stadig kritiseres for vår landbruksstøtte, så driver USA. 22 ulike landbruksvarer beskyttes av mer enn 100 prosent høye tollsatser, skriver WTO. For ikke å snakke om at gods- og passasjertrafikk mellom to havner i USA er reservert for skip som er registrert og bygget i landet og eid av et amerikansk selskap. 100 prosent av offiserene og 75 prosent av mannskapet skal ha amerikansk pass.


Les også: USA – It’s the economy, stupid!

 

Forrige artikkelHvor ble det av De hvite hjelmene?
Neste artikkelNATOs og Norges propagandakrig om Libya
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).