WTO bekymret for økende lønnsforskjeller i USA

0

Smuldrende infrastruktur og økende lønnsforskjeller i USA gir grunn til bekymring, advarer WTO. For ikke å snakke om en offentlig gjeld tilsvarende 87 norske statsbudsjetter. Dette skriver ABC Nyheter og fortsetter:

USAs føderale statsgjeld økte fra 12,8 billioner dollar i 2014, til 13,1 billioner i 2015.  Gjelden utgjorde dermed 113.300 milliarder kroner i fjor, tilsvarende 87 ganger utgiftene på det norske statsbudsjettet for 2017.

Tallene framgår av Verdens handelsorganisasjons (WTO) toårlige vurdering av økonomien og handelspolitikkens tilstand i USA (Trade Policy Review). …

Verdt å merke seg er at USA ifølge WTO hadde et underskudd på handelsbalansen med varer på hele 763 milliarder dollar i 2015, men et overskudd på 262 milliarder i tjenestehandelen med utlandet.

Alt i alt utgjør den negative balansen for amerikanerne dermed 501 milliarder dollar, tilsvarende 4334 milliarder kroner, dette ene året. …

WTO viser også til en vurdering Det internasjonale pengefondet IMF la fram om USA 22. juni i år, der det framgår at en av sju amerikanere lever i fattigdom nå.

Arbeidstakernes andel av inntektene i USA er 5 prosent lavere i dag enn hva det var for 15 år siden, middelklassen har skrumpet til sitt minste omfang de siste 30 årene, inntekts- og formuesfordelingen blir stadig mer polarisert og fattigdom er i framvekst, skriver IMF.

ABC Nyheter peker også på at mens land som Norge stadig kritiseres for vår landbruksstøtte, så driver USA. 22 ulike landbruksvarer beskyttes av mer enn 100 prosent høye tollsatser, skriver WTO. For ikke å snakke om at gods- og passasjertrafikk mellom to havner i USA er reservert for skip som er registrert og bygget i landet og eid av et amerikansk selskap. 100 prosent av offiserene og 75 prosent av mannskapet skal ha amerikansk pass.


Les også: USA – It’s the economy, stupid!

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.