USAs enorme våpenstøtte til al-Qaida kommer for en dag

14

Etter at Øst-Aleppo er frigjort for terrorister er det mulig for både journalister og myndigheter å undersøke våpenlagrene deres. Det har et bulgarsk TV-team gjort. Det er journalister fra Nova TV som nærmest snublet over et våpenlager som hadde tilhørt al-Qaida-filialen al-Nusra. Der oppdaget de rakettkastere av typen BM-21 «Grad» som var tydelig merket som produsert i Bulgaria. Det er Jean Perier som skriver dette i en veldokumentert artikkel i New Eastern Outlook.

Våpeneksperter som de bulgarske journalistene har snakket med sier at med de våpenlagrene terroristene hadde i Aleppo hadde det vært mulig vor dem å fortsette krigen i to år til.

I juli 2016 publiserte Balkan Investigative Reporting Network, BIRN, og Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP, en svært grundig rapport som viser at det har pågått en storstilt våpenhandel fra Bulgaria til Saudi Arabia med sluttadresse Syria. De påviste at denne våpenhandelen hadde en total prislapp på 1500 millioner dollar.

Dette skriver Lawrence Marzouk, Ivan Angelovski og Miranda Patrucic fra BIRN.

It is a trade that is almost certainly illegal, according to arms and human rights experts.
“The evidence points towards systematic diversion of weapons to armed groups accused of committing serious human rights violations. If this is the case, the transfers are illegal under the ATT (United Nations’ Arms Trade Treaty) and other international law and should cease immediately,” said Patrick Wilcken, an arms-control researcher at Amnesty International who reviewed the evidence collected by reporters.

But with hundreds of millions of euros at stake and weapons factories working overtime, countries have a strong incentive to let the business flourish. Arms export licences, which are supposed to guarantee the final destination of the goods, have been granted despite ample evidence that weapons are being diverted to Syrian and other armed groups accused of widespread human rights abuses and atrocities.

Robert Stephen Ford, som var USAs ambassadør til Syria mellom 2011 og 2014, fortalte BIRN og OCCRP at våpenhandelen blir koordinert av CIA, Tyrkia og Gulfstatene via sentra i Jordan og Tyrkia.

Rapporten fra BIRN er også omtalt i The Guardian 27. juli 2016. Avisa skriver:

Arms export data, UN reports, plane tracking, and weapons contracts examined during a year-long investigation reveal how the munitions were sent east from Bosnia, Bulgaria, Croatia, Czech Republic, Montenegro, Slovakia, Serbia and Romania.

I en artikkel i New York Times i 2013 går det fram at Kroatia tilbød å åpne sine våpenlagre for en tilsvarende eksport.

Ifølge avisa ble kjøpet finansiert av Saudi Arabia, mens CIA sto for logistikken og transporten av de kroatiske våpnene til militsene i Syria.

BIRN har lagd ei nettside som samler deres avsløringer av denne våpenhandelen.

I en artikkel fra august 2016 forteller Dusica Tomovic om hvordan Montenegro har solgt våpen til Saudi Arabia beregnet på videreforsendelse til Syria. Pieter Wezeman fra SIPRI i Stockholm sier til journalisten at når Saudi Arabia kjøper gamle øst-europeiske våpen på denne måten, så er det neppe for eget bruk. Jeremy Binnie, som er våpenekspert i redaktør i militærtidsskriftet Jane’s Defence Weekly bekrefter dette og sier at våpnene er videresendt til Syria og i noen grad også til Jemen og Libya.

«With a few exceptions, the militaries of Saudi Arabia, Jordan, and the UAE and Turkey use Western infantry weapons and ammunition, rather than Soviet-designed counterparts,”… “It, consequently, seems likely that large shipments of such materiel being acquired by – or sent to – those countries are destined for their allies in Syria, Yemen, and Libya.”

De siste fem årene har Ukraina alene solgt bortimot 615.000 håndvåpen til jihadistene i Syria. Men det merkelige, skriver Perier, er at de offisielle kundene er store vestlige selskaper som Hire & Fire, IZH Impex Inc, Waffen Schumacher GmbH, BVS, spol. Sro

Perier skriver:

Reports on US arms purchases provided by SOCOM (United States Special Operations Command ) show that it paid at least 27 million dollars for Bulgarian weapons and 12 million dollars for Serbian weapons and ammunition in a period from 2014 to 2016 that were supposed to be used for covert operations in Syria. Since December 2015, SOCOM commissioned three cargo ships to transport 4,700 tonnes of weapons and ammunition from the port of Constanta in Romania and Burgas in Bulgaria to the Middle East.

Også britiske SkyNews har dokumentert den illegale forsyningslinja for våpen fra Ukraina og andre øst-europeiske land til Midt-Østen eller til terrorister i Europa. BIRN kan også dokumentere at våpen fra Slovenia har endt opp i hendene til IS-terrorister.

Våpen til opprørere i Syria. Fra en illustrasjon i New York Times

Denne omfattende dokumentasjonen bekrefter det vi har visst fra tidligere, og som ikke minst Seymour Hersh var tidlig ute med å vise, nemlig hvordan CIA og Saudi Arabia har brukt tredjeland for å kjøpe opp og eksportere våpen til terroristene i Syria.

I en svært velinformert artikkel i The New York Times 24. mars 2013 blir det påvist hvordan våpen og utstyr ble fløyet inn fra Saudi Arabia og Qatar via Tyrkia, Jordan og Kroatia (!). Og vi snakker ikke om en liten skala, men om en massiv operasjon som omfattet minst 160 flygninger med store transportfly. Og Times lar det ikke være noen tvil om CIAs rolle i dette prosjektet:

Fra kontorer på hemmelig sted har amerikanske etterretningsoffiserer hjulpet arabiske regjeringjer med å kjøpe våpen, inklusive en svær ordre fra Kroatia, og valgt ut de opprørskommandantene og gruppene som skulle motta våpnene ved ankomst, ifølge amerikanske tjenestemenn som uttaler seg under forutsetning av at de får være anonyme.

«Et konservativt anslag på den lasten disse flygningene hadde med seg er omkring 3500 tonn militært utstyr,» sier Hugh Griffiths, fra det svenske fredsinstituttet SIPRI, og fortsetter: «Det omfanget og den hyppigheten det er snakk om viser at det dreier seg om en vel planlagt og koordinert hemmelig logistikkoperasjon.»

Nå har BIRN og NovaTV gitt oss enda flere detaljer om denne skitne trafikken. For våpenindustrien og våpenhandlerne er dette lukrativ butikk, for det syriske folket har det vært og er det et helvete.

Vi må regne med at etter hvert som flere våpendepoter i Syria blir erobret og avdekket, vil vi få vite enda mer om dette. Det er ikke noe vakkert bilde av de såkalte demokratiene som trer fram av ruinene i Syria.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


14 KOMMENTARER

 1. Tyrkia har uten tvil vært et viktig transittland for illegale våpenforsyninger til terroristene, eller opprørerne om en vil i Syria. Den forståelsen mellom Russland og Tyrkia vi er vitne til har sannsynligvis satt en effektiv stopper for denne virksomheten. I mellomtiden fordrives opprørerne, delvis ved hjelp av det syriske regime, til en enklave i Idlibregionen uten muligheten til etterforsyninger av våpen.

  Når trådene til opprinnelsene av våpenleveransene skal rekkes etter, vil nok noen og enhver føle seg kompromittert. Dette vil gjelde både nasjonale ledere, verdensorganisasjoner og ikke minst en «kritisk» vestlig presse.

 2. Noe jeg ikke visste før: USAs utenriksminister Condoleezza Rice talte på Bilderberg-møtet i 2008 om at USA hadde besluttet å gjennomføre et regimeskifte i Syria.
  Norske deltagere på dette incestuøse elitetreffet: Kristin Clemet (Civitas), Egil Mykleburst (Hydro) og Knut Vollebæk (diplomat – han forlot sikkert møtet i protest mot dette åpenbare kriminelle bruddet på folkeretten)

  • Og Seymour Hersh avslørte disse planene i en artikkel fra 2007:
   «This time, the U.S. government consultant told me, Bandar and other Saudis have assured the White House that “they will keep a very close eye on the religious fundamentalists. Their message to us was ‘We’ve created this movement, and we can control it.’ It’s not that we don’t want the Salafis to throw bombs; it’s who they throw them at—Hezbollah, Moqtada al-Sadr, Iran, and at the Syrians, if they continue to work with Hezbollah and Iran.”»
   http://www.newyorker.com/magazine/2007/03/05/the-redirection

 3. Det er åpenbart at denne våpenhandelen har vært en deal der man enten måtte ta alt eller ingenting, eventuelt har kjøperen vært i den tro at behovet for våpen ville øke betraktelig.

  Dersom det siste er tillfellet, vil det si at regimet i Saudi-Arabia har satset på at den sunni-muslimske flertallsbefolkningen i Syria ville gå mann av huse for å bevæpne seg mot Assad-regimet, noe som ikke slo til siden store deler av våpnene ble stående på lager.

  Uansett kan man trekke den logiske konklusjon at det er langt mer våpen på opprørernes side enn det er opprørere, og følgelig er den påståtte motstanden mot regimet sannsynligvis overdrevet.

 4. Har Holgersen noen teori? The New Yorker har i årevis vært Seymour Hersh faste avis for avsløringer om både Benghazi-affæren og CIA saker i Syria. Men så skjedde i år at The New Yorker avviste Hersh avsløringer om relasjonene mellom Chris Stevens i Libya og Jihadistene i Syria. Hersh måtte til London for å finne en publisist for sine siste artikler.
  Har Holgersen noen teori om hvorfor «venstresida» i Norge er langt mer interessert i å trykke materiale skrevet av folk som er nært knyttet til imperialistiske tenketanker som arbeider for det militærindustrielle komplekset og CIA, enn slike whistleblowers som Hersh?
  Om vi ikke kan få en avklarende debatt om dette nå,vil vi 2017-18 stå overfor de samme problemene når Iran og Hizballahs skal elimineres.
  Trump 22 des 2016: «The United States must greatly strengthen and expand its nuclear capability.»
  (fjern Libya fra navnet mitt.)

  • Jeg har tre uavhengige teorier, for tre ulike deler av venstresida:
   1. Den NATO-lojale «venstresida» med Jens Stoltenberg i spissen, har lært seg gjennom mange tiår at det finns deler av virkeligheten vi skal unnlate å omtale fordi det er politisk ubehagelig. Her kan linjene trekkes helt tilbake til 1949, og det faktum at Norge fra og med det året ble folkerettslig forplikta til å forsvare et fascistdiktatur, Portugal, som også ble med i NATO.
   2. En del av venstresida, anført av Internasjonale Sosialister, men også deler av gamle AKP med omland, ønsker å se spirer til progressive revolusjoner i alt som heter opprør, og har som prinsipp å aldri støtte en eksisterende orender man med å overse denne konfliktens reelt imperialistiske karakter.
   3. En annen del av venstresida, dominert av ledelsen i SV, men også med koblinger til høyrefløyen i Rødt, er rett og slett uinteressert i internasjonale spørsmål og er dermed ganske enkelt uinformert, og gjennomskuer dermed ikke propaganda i media som propaganda, samtidig som de er overengstelige for å bli stempla som «skrotvenstre» og livredde for å få stempelet konspirasjonsteoretikere, noe som gjør at de effektivt faller ned i kategorien godfjottnaivister i stedet.

   Den delen som gjenstår, som ser konflikten for det den er, er de som ikke er så engestelige for å bli stempla som konspirasjonsteoretikere eller medløpere for ikke-allierte stormakter, heri inkludert meg selv og mange andre aktive medlemmer i både Ap, SV og Rødt, spesielt tilknytta Bevegelsen for Sosialisme, samt NKP.

   • Om pkt. 2. Her må det ha falt ut noe. Jeg skjønner ikke det som står etter komma.

    «og har som prinsipp å aldri støtte en eksisterende orender man med å overse denne konfliktens reelt imperialistiske karakter.»

 5. […] Som jeg påviste i en annen artikkel har nettopp frigjøringa av Aleppo ført til at blant annet bulgarske journalister har kommet over store mengder bulgarske og andre øst-europeiske lands våpen hos jihadistene. Journalistgruppa BIRN har vist hvordan disse våpnene er blitt betalt av Saudi Arabia og smuglet ved hjelp av CIA. De påviste at denne våpenhandelen hadde en total prislapp på 1500 millioner dollar. Det anerkjente militærtidsskriftet Jane’s har også publisert den detaljerte ordrelista for en del av disse sendingene. Artikkelen har tittelen “US arms shipment to Syrian rebels detailed” og ble publisert i april 2016. Jane’s skriver: […]

 6. Takk til Holgersen. Det er sikkert riktige saker du skriver, men det høres ut som historier fra eventyrland. Og alt dette mens hektiske forberedelser til den tredje verdenskrig pågår. Operation Rapid Trident -Natogigantøvelse i Ukraina til våren. Snakk om å være i den historiske situasjonen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.