Norges allierte i Syria kan være oppløst

11

Norske spesialsoldater skulle trene opp motstandsgruppa New Syrian Army i Syria. Nå reises spørsmålet om de overhodet finnes – eller har vært en reell gruppe. Det er ABC Nyheter som skriver dette.

Nettavisa fortsetter:

New Syrian Army, som Norge skulle trene med militært personell, er ifølge en melding fra en gruppe kalt Syrian Rebellion Obs, oppløst. Restene kaller seg Jaysh al-Mughawir.

Som så mye annet fra denne krigen, er opplysningen ubekreftet, og heller ikke det norske Forsvarsdepartementet ønsker å uttale seg på spørsmål fra ABC Nyheter.

«Det norske styrkebidraget er nå en del av operasjon Inherent Resolve. Av hensyn til sikkerheten til egne styrker og i tråd med koalisjonens mediepolicy vil vi ikke gi detaljer forbundet med operasjonen eller annen informasjon av operativ karakter.»

Det er alt Forsvarsdepartementet ønsker å svare på vårt spørsmål om tilstanden til New Syrian Army. …

– Den nye syriske hær, New Syrian Army, var i utgangspunktet en paraply over en rekke løsrevne grupper. Jeg tror det kan være noe i at de er oppløst. De har enda mindre reell eksistens enn de hadde for et halvt år siden, sier Helge Lurås til ABC Nyheter.

Han leder Senter for internasjonal og strategisk analyse.

– Det spøker for prosjektet Norge har bidratt til, når vi ser hva som utvikler seg på bakken i Syria.

Hen mener at de viktigste aktørene i Syria blir Russland, Tyrkia og Iran.

– USA kommer ikke lenger å ha den rollen i Syria som var forutsetningen da Norge sa ja til å bli med på dette. Dette gjorde man for å tekkes USA, men også i en viss forstand den treningen det vil gi norske spesialstyrker selv, sier Lurås.

– New Syrian Army ble sagt å være sekulære folk som ønsket demokrati og ville kjempe mot Assad. Det var noen av dem, men veldig fort ble de marginalisert av de religiøst motiverte krigere, mener Helge Lurås.

Allerede i mars 2015 skrev International Business Times i et intervju med grunnleggeren av ANA Press, Rami Jarrah:

“There is no such thing as the Free Syrian Army. People still use the term in Syria to make it seem like the rebels have some sort of structure. But there really isn’t.”

Men NSA må ha fått litt nytt liv, for å juli 2016 klarte de å gå på et knusende nederlag. ConflictNews skriver:

ISIS reportedly mounted a forceful counterattack towards al-Bukamal, forcing the NSyA to withdraw. While unconfirmed at this stage, ISIS claimed to have killed 40 NSyA fighters and captured another 15 in this fighting. As well, the NSyA were reported to have lost a number of vehicles to ISIS, in what had quickly turned into a rout.

If these reports are correct, given the scale of the losses when compared to the small size of the New Syrian Army, the group may cease to exist as a coherent force into the future.

Og det er vel det som nå har skjedd, at gruppa har opphørt å eksistere som en samlet styrke.

Altså: Norge har sendt spesialsoldater for å støtte en hær vi ikke vet hvem er. Dette er gjort i strid med FN-traktaten og det er gjort av den blå-blå regjeringa med solid støtte fra Arbeiderpartiet. Denne hæren, som våre ledere ikke vet hvem er, er nå kanskje / sannsynligvis oppløst. Og hva driver de norske spesialstyrkene med da? Men det kan heller ikke våre ledere redegjøre for. Og enda påstår våre ledere at de har lært av Libya-krigen, som også var ulovlig og katastrofal.

KampanjeStøtt oss

11 KOMMENTARER

 1. Det er vel like greit at soldatene går og sparker sand i bakken mens de mottar trygd for å gjøre ingenting. Gjør de ingenting, så gjør de vel ikke noe galt heller?

 2. Jeg er reservert i forhold til å «slikke» noen etter ryggen, men jeg må berømme Pål Steigan for hans analytiske betraktninger og opposisjon til den øvrige mainstreempressen om viktige nasjonale og internasjonale temaer. Selv om ikke vi ytrer eller kommenterer til daglig, tror jeg vi er en økende skare følgere(uten sammenligning forøvrig). Stå på Steigan, håper å komme inn etterhvert på en ordning der jeg kan bidra til finansiering av «nettavisen» i form av abonnentnettavgift fremfor tilfeldig donering.

  Når det gjelder overstående tema vil det ha vært svært så interessant å få «myndighetenes» versjon av pengebruken til «Syria» de siste 3 – 5 årene, og i ettertid av «tvunget» aksept av dagens regime i Syria.

  • K. Karlsen.

   Du har så rett.
   P. Steigan er dyktig til å finne linker, analyserer, formidler dette på en saklig og rett frem uten nevneverdige politiske sider.
   Skulle ønske det var fler av hans kaliber med penn.

   Dan..

 3. Våre internasjonale engasjement for krig og fred, i og utenfor FN´s regi vil, med stor sannsynlighet, en gang i fremtiden bli sett som et vanvittig pengesluk, uten mål og mening, og selvsagt uten nytte for vårt land.

 4. Det er også veldig rart at ikke den statssubsidierte NORWAC med Erik Foss i ledelsen,har kommet på banen med en redegjørelse for hvor mye penger de har brukt, på hvem og hvor. Statens finansielle bidrag.
  Norwac sprang jo ut av Palestinakomiteens helsearbeid i sin tid og var definitivt Politisk Helsearbeid og Mads Gilbert uttalte seg polemisk til Leger Uten Grensers apolitiske helsevirksomhet.
  En redegjørelse fra Norwac er på sin plass nå.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.