Norges allierte i Syria kan være oppløst

0

Norske spesialsoldater skulle trene opp motstandsgruppa New Syrian Army i Syria. Nå reises spørsmålet om de overhodet finnes – eller har vært en reell gruppe. Det er ABC Nyheter som skriver dette.

Nettavisa fortsetter:

New Syrian Army, som Norge skulle trene med militært personell, er ifølge en melding fra en gruppe kalt Syrian Rebellion Obs, oppløst. Restene kaller seg Jaysh al-Mughawir.

Som så mye annet fra denne krigen, er opplysningen ubekreftet, og heller ikke det norske Forsvarsdepartementet ønsker å uttale seg på spørsmål fra ABC Nyheter.

«Det norske styrkebidraget er nå en del av operasjon Inherent Resolve. Av hensyn til sikkerheten til egne styrker og i tråd med koalisjonens mediepolicy vil vi ikke gi detaljer forbundet med operasjonen eller annen informasjon av operativ karakter.»

Det er alt Forsvarsdepartementet ønsker å svare på vårt spørsmål om tilstanden til New Syrian Army. …

– Den nye syriske hær, New Syrian Army, var i utgangspunktet en paraply over en rekke løsrevne grupper. Jeg tror det kan være noe i at de er oppløst. De har enda mindre reell eksistens enn de hadde for et halvt år siden, sier Helge Lurås til ABC Nyheter.

Han leder Senter for internasjonal og strategisk analyse.

– Det spøker for prosjektet Norge har bidratt til, når vi ser hva som utvikler seg på bakken i Syria.

Hen mener at de viktigste aktørene i Syria blir Russland, Tyrkia og Iran.

– USA kommer ikke lenger å ha den rollen i Syria som var forutsetningen da Norge sa ja til å bli med på dette. Dette gjorde man for å tekkes USA, men også i en viss forstand den treningen det vil gi norske spesialstyrker selv, sier Lurås.

– New Syrian Army ble sagt å være sekulære folk som ønsket demokrati og ville kjempe mot Assad. Det var noen av dem, men veldig fort ble de marginalisert av de religiøst motiverte krigere, mener Helge Lurås.

Allerede i mars 2015 skrev International Business Times i et intervju med grunnleggeren av ANA Press, Rami Jarrah:

“There is no such thing as the Free Syrian Army. People still use the term in Syria to make it seem like the rebels have some sort of structure. But there really isn’t.”

Men NSA må ha fått litt nytt liv, for å juli 2016 klarte de å gå på et knusende nederlag. ConflictNews skriver:

ISIS reportedly mounted a forceful counterattack towards al-Bukamal, forcing the NSyA to withdraw. While unconfirmed at this stage, ISIS claimed to have killed 40 NSyA fighters and captured another 15 in this fighting. As well, the NSyA were reported to have lost a number of vehicles to ISIS, in what had quickly turned into a rout.

If these reports are correct, given the scale of the losses when compared to the small size of the New Syrian Army, the group may cease to exist as a coherent force into the future.

Og det er vel det som nå har skjedd, at gruppa har opphørt å eksistere som en samlet styrke.

Altså: Norge har sendt spesialsoldater for å støtte en hær vi ikke vet hvem er. Dette er gjort i strid med FN-traktaten og det er gjort av den blå-blå regjeringa med solid støtte fra Arbeiderpartiet. Denne hæren, som våre ledere ikke vet hvem er, er nå kanskje / sannsynligvis oppløst. Og hva driver de norske spesialstyrkene med da? Men det kan heller ikke våre ledere redegjøre for. Og enda påstår våre ledere at de har lært av Libya-krigen, som også var ulovlig og katastrofal.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelSyria: Noen plagsomme spørsmål til Erna Solberg
Neste artikkelTunisia – lastebilterroristens hjemland
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).