Madeleine Albright vil ha full krig i Syria

0

Tidligere utenriksminister Madeleine Albright, hun som syntes at 500.000 døde irakiske barn var «en pris det var verdt å betale», abefaler nå USA om å gå til full krig i Syria. Dette går fram av en rapport til kongressen i USA, skriver Reuters. Rapporten er skrevet av ei gruppe ledet av Albright fra det demokratiske partiet og tidligere sikkerhetsrådgiver Stephen Hadley fra det republikanske partiet. Mesteparten av rapporten ble skrevet før Donald Trumps valgseier, og antakelig ville Hillary Clinton ha fulgt rådene. Hva som blir Trumps Syria-politikk er ennå ikke klart. I valgkampen ga han signaler om å samarbeide med Russland for å knuse IS, men hva det blir til når han faktisk tar over, er en annen sak.

Rapporten sier:

Isolationism is a dangerous illusion, … The United States should be prepared to employ air power, stand-off weapons, covert measures and enhanced support for opposition forces to break the current siege of Aleppo and frustrate Assad’s attempts to consolidate control over western Syria’s population centers-

Reuters kommenterer:

The United States has two main lines of effort in Syria: a covert CIA operation that backs opposition forces trying to oust Assad and a wider military operation that uses air strikes and special forces to target Islamic State and al Qaeda fighters.
The report argues U.S.-backed opposition forces should also be allowed to strike Assad government targets.

Virkeligheten på bakken i Syria ser ut til å parkere Albrights krigsplaner før rapporten er behandlet. Syria og Russland ønsker åpenbart å sørge for et strategisk vendepunkt før Trump rekker å avgi presidenteden. Jihadistene i Øst-Aleppo har lidd betydelige nederlag og er nå uten muligheter til å skaffe seg forsyninger. Utenriksminister John Kerry har tryglet Russland om å gi leiesoldatene fritt leide, men noe sånt ligger ikke i kortene. Istedet ser det ut til at USA og Russland vil gjenoppta forhandlingene i Geneve.

De fagmilitære i Pentagon har innsett at Vestens leiesoldater ikke kan vinne krigen i Syria og det er ingen vilje hos Barack Obama til å gjøre et siste desperat forsøk på å snu krigslykken i de få ukene han har igjen i Det hvite hus.

Forrige artikkelValget av Donald Trump
Neste artikkel– Norge er et paradis for lånehaier
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).