Fredsforsker ikke i tvil: – Aleppo ble helt klart befridd

7
Fredsaktivisten og journalisten Jan Öberg har brakt øyenvitneskildringer fra Aleppo

Den svensk-danske fredsforskeren Jan Øberg har nettopp vært i den syriske byen Aleppo. I motsetning til de fleste vestlige medier mener han at byen ble befridd. Øberg er leder av Den Transnationale Stiftelse for Freds- og Fremtidsforskning (TFF) i Lund.

Den er den danske avisa Arbejderen som har snakket med Øberg og han sier til avisa:

– Der er Ingen diskussion om, at Aleppo blev befriet. Hvorfor skulle folk dog feste og græde af glæde? En taxa-chauffør, jeg kørte med, havde tårer i øjnene og sagde, at de tre største ting i hans liv var at «blive gift, rejse til Mekka og opleve befrielsen af Aleppo», beretter Jan Øberg overfor Arbejderen.

Jan Øberg er Dr. i sociologi og har arbejdet som fredsforsker i 40 år som mægler og rådgiver i konfliktområder i Jugoslavien, Georgien, Irak og Iran. Han er medstifter af Den Transnationale Stiftelse for Freds- og Fremtidsforskning, TFF, i Lund, hvor han arbejder nu.

Jan Øberg fortæller, at folk trykkede bilhornene i bund af glæde. Børn gjorde V-tegn. Både i Øst- og Vestaleppo. Han mødte en mand, der viste den bygning frem, hvor han tidligere var lærer, men som al-Nusra-gruppen af oprørere havde gjort til base.
– Der var fest i hele byen, både i øst og vest, for folk var helt klart glade for, at de nu kunne gå frit rundt uden at få en granat i hovedet.
Han tilføjer, at mange ikke tænker på, at oprørere i øst i fire år har bombarderet Vestaleppo med granater.
 
Jan Øberg besøgte Jibrin-centeret i Vestaleppo, hvor flygtninge fra øst bliver registreret og får mad. Her så han et russisk felthospital behandle civile.

Øberg reiste til Aleppo 10. desember på eget initiativ og 11. desember var han på en fem timers rundtur i bydelen Hanano i Øst-Aleppo og han snakket med vanlige folk på gata og med hjelpeorganisasjonen Røde Halvmåne. De hadde ikke sett skyggen av organisasjonen De hvite hjelmene og folk i Øst-Aleppo hadde heller ikke sett dem.

Øberg sier:

Det studsede jeg over. Hvorfor bliver De Hvide Hjelme beskrevet så meget og får millioner af kroner fra Danmark. Jeg så dem ikke, hvor der var brug for dem.

White Helmets ble grunnlagt i Istanbul i 2013 av James Le Mesurier, en tidligere britisk offiser og leiesoldat for Olive Group (med tittel Vice President for Special Projects). Olive Group er nå fusjonert med Academi (tidligere Blackwater) og er blitt til Constellis Group.

White Helmets er ikke noe annet enn al-Nusras propagandaavdeling, finansiert med minst 100 millioner dollar fra USA og andre land. The Syria Campaign ble startet av reklameselskapet Purpose Inc i 2014 og driver kampanjen for White Helmets. Kampanjen har omfattet en propagandaoffensiv der man har brukt bilder av barn for å be om «flyforbudssone» – les full vestlig luftkrig mot Syria. Men da Øst-Aleppo falt var de sporløst forsvunnet, noe også Jan Øberg bekrefter.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


7 KOMMENTARER

  • Sett i forhold til f.eks. Al Gore og EU så ville vel det valget også vært i tradisjon tro.
   En mere orwelliansk utmerkelse skal man vel lete lenge etter. Opprinnelig utstedt som avlat, fra en som virkelig har smurt krigsmaskinens tannhjul, har vel prisen også blitt mere et frikort for krigsforbrytere enn en utmerkelse til de som faktisk bedriver fredsarbeid.

 1. Klassekampen har en ny artikkel, «Jakten på en massakre» og her prøver redaksjonen å ro seg i land.
  Men båten klassekampen sitter i er råtten og lekk( full av imperialistisk propaganda), årene er i dårlig forfatning, og klassekampen burde prøve å finne ut hvem de ror i lag med.

  Syria-synser Cecilie Hellestveit skriver om Aleppos fall, forfatter Eirik Grasaas-Stavenes skriver at byen har blitt lagt i ruiner av syriske og russiske bomber. Ikke et ord om alle raketter, granater og bombekastere fra vestligstøttede opprørere/terrorister. Kildene til klassekampen er FN (som tok et stort forbehold) og tre opposisjonskilder (opprørere/terrorister).

  http://www.klassekampen.no/article/20161224/ARTICLE/161229974

  Klassekampen forsøk på å ro seg i land feilet, de må bytte ut de råtne plankene, få seg nye årer og kaste roerne på høyresiden ut. Gjør de ikke dette er jeg redd for båten synker helt.

 2. Redaktør Bjørgulv Braanen ser ut til å ende opp sin karriere som en slags gjenfødt ibsensk Hjalmar Ekdahl(Vildanden) med sin artikkel «Mangslungen allianse» i KK idag 27 desember 2016. Ekdahl var en mester i selvbedrageriets kunst.
  En trenger heller ikke ha akademiske studier i filosofi for å forstå at dette er elendig ulogisk type tenkning til stryk.
  Det handler da om denne breie og inkluderende avis for hele venstresida.
  Men Braanen – noe som er helt naturlig for ham – unnlater å gi en politisk definisjon av hva som er denne mystiske «VENSTRESIDA». Så lenge «venstresida» er en slags gryte med grøt som alt mulig kan puttes oppi, kan man gå videre og fabulere om hva slags allianser og strømninger som kan oppstå av grøten, noe Braanen øver seg ofte på.
  Det har blitt sagt av alle politiske filosofer at kjernen i all politisk virksomhet er dette enkle:
  Hvem er våre fiender og hvem er våre venner?
  For oss som kriger mot imperialistisk krig,som tror at klassekamp er det eneste redskap for nasjonal og internasjonal arbeiderklasse,går det ikke an å koke sammen en Braanensk «mangslungen allianse» med pro-USA,pro-Nato,pro-EU imperialister. Du må nesten ha høl i hue for å tro at det skal kunne dannes et fellesskap som samler seg rundt avisa hver dag av både pro-imperialister og anti-imperialister – som Braanen innbiller seg virkeligheten.
  Braanen skjønner det ikke selv men hans «Mangslungen allianse» er hans avskjedstale. I førkrigstider er det faktisk ikke mulig å komme lenger i tåkelegging og selvbedrag. Vi er ved det som Wittgenstein kalte: meningsløshetens nullpunkt.

 3. Hva Braanen mener og tenker er ikke godt å si, men det er vel sannsynlig at han tjener sin herre.
  Han som dekker 80% av avisens kostnader og styrer over liv eller død for avisa.
  Denne herren, staten, står til halsen i Syriagørr, og det ville tatt seg dårlig ut om avisa hadde vært i front til å fortelle sannheten i denne konflikten.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.