Fredsforsker ikke i tvil: – Aleppo ble helt klart befridd

0
Fredsaktivisten og journalisten Jan Öberg har brakt øyenvitneskildringer fra Aleppo

Den svensk-danske fredsforskeren Jan Øberg har nettopp vært i den syriske byen Aleppo. I motsetning til de fleste vestlige medier mener han at byen ble befridd. Øberg er leder av Den Transnationale Stiftelse for Freds- og Fremtidsforskning (TFF) i Lund.

Den er den danske avisa Arbejderen som har snakket med Øberg og han sier til avisa:

– Der er Ingen diskussion om, at Aleppo blev befriet. Hvorfor skulle folk dog feste og græde af glæde? En taxa-chauffør, jeg kørte med, havde tårer i øjnene og sagde, at de tre største ting i hans liv var at «blive gift, rejse til Mekka og opleve befrielsen af Aleppo», beretter Jan Øberg overfor Arbejderen.

Jan Øberg er Dr. i sociologi og har arbejdet som fredsforsker i 40 år som mægler og rådgiver i konfliktområder i Jugoslavien, Georgien, Irak og Iran. Han er medstifter af Den Transnationale Stiftelse for Freds- og Fremtidsforskning, TFF, i Lund, hvor han arbejder nu.

Jan Øberg fortæller, at folk trykkede bilhornene i bund af glæde. Børn gjorde V-tegn. Både i Øst- og Vestaleppo. Han mødte en mand, der viste den bygning frem, hvor han tidligere var lærer, men som al-Nusra-gruppen af oprørere havde gjort til base.
– Der var fest i hele byen, både i øst og vest, for folk var helt klart glade for, at de nu kunne gå frit rundt uden at få en granat i hovedet.
Han tilføjer, at mange ikke tænker på, at oprørere i øst i fire år har bombarderet Vestaleppo med granater.
 
Jan Øberg besøgte Jibrin-centeret i Vestaleppo, hvor flygtninge fra øst bliver registreret og får mad. Her så han et russisk felthospital behandle civile.

Øberg reiste til Aleppo 10. desember på eget initiativ og 11. desember var han på en fem timers rundtur i bydelen Hanano i Øst-Aleppo og han snakket med vanlige folk på gata og med hjelpeorganisasjonen Røde Halvmåne. De hadde ikke sett skyggen av organisasjonen De hvite hjelmene og folk i Øst-Aleppo hadde heller ikke sett dem.

Øberg sier:

Det studsede jeg over. Hvorfor bliver De Hvide Hjelme beskrevet så meget og får millioner af kroner fra Danmark. Jeg så dem ikke, hvor der var brug for dem.

White Helmets ble grunnlagt i Istanbul i 2013 av James Le Mesurier, en tidligere britisk offiser og leiesoldat for Olive Group (med tittel Vice President for Special Projects). Olive Group er nå fusjonert med Academi (tidligere Blackwater) og er blitt til Constellis Group.

White Helmets er ikke noe annet enn al-Nusras propagandaavdeling, finansiert med minst 100 millioner dollar fra USA og andre land. The Syria Campaign ble startet av reklameselskapet Purpose Inc i 2014 og driver kampanjen for White Helmets. Kampanjen har omfattet en propagandaoffensiv der man har brukt bilder av barn for å be om «flyforbudssone» – les full vestlig luftkrig mot Syria. Men da Øst-Aleppo falt var de sporløst forsvunnet, noe også Jan Øberg bekrefter.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkel– EU trenerer avtale om å få 21 milliarder kroner i bistand fra Norge
Neste artikkelDemostrado el enorme envío de armas de Estados Unidos y sus aliados a Al Qaeda
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).