CIA innrømmer for første gang et ansvar for Syria-krigen

0

I et intervju med NPR innrømmer CIA-sjef John Brennan for første gang at CIA har spilt en militær rolle i Syria-krigen. Intervjuet ble gjennomført av NPRs sikkerhetskorrespondent Mary Louise Kelly og bør leses i sin helhet. Norske journalister kan lære hvordan man ikke lar maktpersoner slippe unna med lettvinte svar, men stiller skarpe oppfølgingsspørsmål. Og det er nettopp i en slik diskusjon Brennan blir nødt til å innrømme at CIA har spilt en militær rolle i Syria-krigen.

The CIA is involved in that conflict in ways that you can acknowledge publicly, and in ways that I know you won’t. But do you feel any personal moral responsibility for, as you said, that the heartbreak that we see happening there?

I certainly feel a connection with Syria, the Syrian people. It’s a country that I traveled to a number of times, and I just see the devastation of the people, of the landscape, of the ancient cities. So I think, you know, we all who are involved, in one form or another, certainly feel that connection. We feel some responsibility.

In the case of the CIA, those steps have involved helping to arm some of the moderate rebels as — as defined by CIA. Has the CIA gotten that balance right? They’ve been armed to the extent that they can continue fighting, not armed enough to win decisively.

The United States government has provided support both political as well as other types of assistance to elements of the opposition. And I will not address what CIA may or may not be doing. I know there’s a lot of things that are out there in the media.

But if I may, I’ll put the question again: Has the U.S. provided the right amount of support?

I think it’s clear that the opposition has not had the type of capability necessary to push back against the regime and pro-regime forces that have come to bear. And so these opposition forces get their support from a number of quarters. And it’s clear that that type of support was coming from the outside has been insufficient to prevent the fall of Aleppo, to prevent the fall of some other areas. So that’s what the, you know, the opposition has looked for is that external support that they need to go up against these are overwhelming odds.

Brennan vet at nå som operasjonsrommene til jihadistene er erobret og med dem også en del vestlige agenter, så vil mye mer av CIAs hemmelige krigføring bli kjent. På direkte spørsmål om CIA har bevæpnet deler av «opposisjonen» svarer han altså at USA har gitt både politisk «og annen type støtte», og henviser forøvrig til hva som er «ute i mediene».

Som jeg påviste i en annen artikkel har nettopp frigjøringa av Aleppo ført til at blant annet bulgarske journalister har kommet over store mengder bulgarske og andre øst-europeiske lands våpen hos jihadistene. Journalistgruppa BIRN har vist hvordan disse våpnene er blitt betalt av Saudi Arabia og smuglet ved hjelp av CIA. De påviste at denne våpenhandelen hadde en total prislapp på 1500 millioner dollar. Det anerkjente militærtidsskriftet Jane’s har også publisert den detaljerte ordrelista for en del av disse sendingene. Artikkelen har tittelen “US arms shipment to Syrian rebels detailed” og ble publisert i april 2016. Jane’s skriver:

Documents released by the US government’s Federal Business Opportunities (FBO) website have provided an indication of the types and numbers of Eastern European weapons and ammunition the United States is providing to Syrian rebel groups as part of a programme that continues despite the widely respected ceasefire in that country.

Vi vet jo også fra daværende utenriksminister Hillary Clintons eposter at hun ble informert av sin kampanjeleder John Podesta i en epost fra 19. august 2014 om at «Qatar og Saudi Arabia sørger for hemmelig finansiell og logistikkstøtte til IS og andre radikale sunnigrupper i regionen.»

Så Brennan kunne ikke gjøre stort annet enn å innrømme et «visst ansvar».  Men dermed innrømmer han også at USA har deltatt i en ulovlig krig for å styrte regjeringa i et av FNs medlemsland. Vi visste det fra før, men nå har vi det offisielt på tape.

Det er også interessant å se hvordan CIA-sjefens narrativ om «opprøret» er nærmest identisk med det vi kan lese i de fleste mediene her hjemme, inkludert fra sosialdemokratisk og reformistisk hold.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelAmerica’s Secret War in Laos Uncovered
Neste artikkelHøytstående NATO-rådgiver funnet med en kule i hodet
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).