USA har interne diskusjoner om krig mot Russland

0
USA ruster kraftig opp mot Kina

Sjefen for USAs Joint Chiefs of Staff «Fighting Joe» Dunford sa 22. september 2016 at «å kontrollere luftrommet over Syria vil kreve at vi går til krig mot Syria og Russland»

Men det har ikke avluttet diskusjonen. Tvert om pågår den fortsatt i ledende kretser i USA. Bak lukkede dører snakker man om en full angrepskrig mot Syria, vel vitende om at det også vil bety en krig mot Russland.

Det er Washington Post som skriver dette. Avisa skriver også at dette forslaget vil ligge på bordet når staben i det nasjonale sikkerhetsrådet NSC møtes i dag 5. oktober 2016.

Forslaget kan gå videre til det nasjonale sikkerhetsrådet der også president Obama vil delta. Forrige onsdag, altså 28. september, diskuterte en komité i NSC et forslag om å rette begrensede flyangrep mot Syria. Forslaget som diskuteres er offisielt sett hemmelig, men etter det WP melder handler det om å bombe syriske flyplasser fra fly og med krysserraketter fra marinefartøyer. Presidenten har vært imot å gjøre dette uten et vedtak i FNs sikkerhetsråd, så det som diskuteres er å gjennomføre angrepet uten å annonsere det offentlig.

CIA og Joint Chiefs of Staff skal ha gitt sin tilslutning til en slik plan, skriver WP. USA frykter at opprørerne (les jihadistene) i Aleppo vil tape og ser det som et betydelig militært tap for USA.

Men ifølge WP er det stor skepsis til om presidenten vil godkjenne en slik plan.

Utenriksdepartementet i USA kunngjorde 3. oktober at man avbrøt alle diskusjoner med Russland om våpenhvile i Syria. Det betyr at Obamas linje allerede har lidd et betydelig nederlag.

Som jeg har meldt tidligere har John Kerry uoffisielt sagt at han er blitt nedstemt i regjeringa da han gikk inn for bombing av Syria. Både de militære og politiske lederne i Washington er klare over at et angrep på Syria vil bety krig også mot de russiske styrkene i landet. En krig mellom de to største atommaktene i verden vil svært fort kunne utvikle seg til noe mye større.

Deutsche Wirtschafts Nachrichten skriver at det skal være et møte mellom USA og deres fremste NATO-allierte i Berlin der situasjonen i Syria skal diskuteres. Det kan tenkes at en utvidelse av krigen i Syria vil komme opp der.

Ei gruppe som kaller seg Veteran Intelligence Professionals for Sanity, og som altså består av tidligere toppfollk i USAs hemmelige tjenester, skrev 2. oktober et brev til presidenten der de advarer Obama mot å lytte til uansvarlige folk i sin administrasjon. De skriver:

We are hoping that your President’s Daily Brief tomorrow will give appropriate attention to Saturday’s warning by Russia’s Foreign Ministry spokesperson Maria Zakharova: “If the US launches a direct aggression against Damascus and the Syrian Army, it would cause a terrible, tectonic shift not only in the country, but in the entire region.”
Speaking on Russian TV, she warned of those whose “logic is ‘why do we need diplomacy’ … when there is power … and methods of resolving a problem by power. We already know this logic; there is nothing new about it. It usually ends with one thing – full-scale war.”

Det er altså neppe noen alarmisme å si at en krig mellom USA og Russland ikke lenger er utenkelig. Det er kommet så langt at det drøftes på stabsmøter i USAs regjering og at det ligger på bordet et forslag, som dersom det blir vedtatt, vil bety nettopp det.

På russisk side tas truslene høyst alvorlig. Der iverksetter man den største sivilforsvarsøvelsen siden den kalde krigen. 40 millioner mennesker skal trene på hva de skal gjøre i tilfelle et amerikansk atomangrep.

Det er å håpe at kommentatorene har rett når de sier at forslaget om krig mot Syria og Russland ikke vil bli godtatt av president Obama. Men en slik motstand vil det ikke være snakk om dersom Hillary Clinton skulle bli president.

Forrige artikkelFalske nyheter på oppdrag for Pentagon
Neste artikkelRullar “kontra-offensiven” i Latin-Amerika framover att for alvor?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).