På tape: John Kerry vil ha mer krig i Syria enn Obama

0

På sidelinja under møtet i FNs hovedforsamling siste uke i september 2016 hadde USAs utenriksminister John Kerry et separat møte med syriske grupper som er alliert med USA. New York Times bringer utdrag av et lydopptak fra møtet.

Der går det fram at det var en meget frustrert Kerry som opptrådte på møtet. Gang på gang klaget han over at han ikke hadde lykkes med å få president Obama og flertallet i USAs regjering med på seg for å føre en mer aktiv og direkte krig i Syria:

“I think you’re looking at three people, four people in the administration who have all argued for use of force, and I lost the argument.”

NYT skriver:

The 40-minute discussion, on the sidelines of last week’s United Nations General Assembly in New York, provides a glimpse of Mr. Kerry’s frustration with his inability to end the Syrian crisis. He veered between voicing sympathy for the Syrians’ frustration with United States policy and trying to justify it.

Mr. Kerry has been hamstrung by Russia’s military operations in Syria and by his inability to persuade Washington to intervene more forcefully. He has also been unable to sell Syrian opponents of Mr. Assad, like the ones in that room, on a policy he does not wholeheartedly believe in.
His frustrations and dissent within the Obama administration have hardly been a secret, but in the recorded conversation, Mr. Kerry lamented being outmaneuvered by the Russians, expressed disagreement with some of Mr. Obama’s policy decisions and said Congress would never agree to use force.

John Kirby fra USAs utenriksdepartement ville ikke kommentere innholdet i samtalen, men bekreftet at den hadde funnet sted.

Også på et annet punkt sjokkerte Kerry sine syriske samtalepartnere. Han argumenterte for at de etter krigen burde delta i valg der også Assad vil delta. Dette likte de ikke å høre. De hadde ikke lyst på å stille opp i et valg mot Assad.
Man kan jo forestille seg grunnen til det.

Forrige artikkelEr dette Pentagons nye plan for krigen i Syria?
Neste artikkelVilka är de verkliga krigsivrarna i Aleppo?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).